Plivanje

Grad bez bazena dao je plivačicu koja je sa 16 godina osvojila prvo zlato za BiH

Foto: Profimedia

U SUSJEDNOJ Bosni i Hercegovini, točnije u Mostaru, posljednjih godina nastaje jedna od najljepših i najneočekivanijih priča o sportskom uspjehu na ovim prostorima. Glavna akterica je Lana Pudar, Mostarka koja je prošle godine kao 15-godišnjakinja bila 19. u ukupnom poretku na 100 metara leptir. 

Lana danas ima 16 godina i na Europskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje se održava u Rimu, osvojila je zlato u disciplini 200 metara delfin, prvo u povijesti BiH. Proteklih dana je u istoj disciplini na 100 metara osvojila broncu, a sada je svojoj kolekciji pridodala i zlato. 

S 15 godina BiH je donijela prvu plivačku medalju, a sa 16 europsko zlato

Povijesne rezultate počela je nizati prošle godine. U prosincu, mjesec dana prije 16. rođendana, osvojila je broncu na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, također u disciplini 200 metara leptir, a nekoliko mjeseci ranije u Tokiju je bila druga najmlađa plivačica Olimpijade. 

U proteklih godinu dana mostarska tinejdžerica je uz svjetsku i dvije europske medalje osvojila njih još sedam, gotovo se bez prestanka natječući u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji na Svjetskom i Europskom prvenstvu te Mediteranskim igrama, a iza sebe redovito ostavlja renomiranu i iskusniju konkurenciju. 

Danas je u Rimu na 200 metara delfin broncu osvojila domaća predstavnica Ilaria Bianchi, bivša svjetska prvakinja, koja je točno dvostruko starija od Lane, a u Abu Dhabiju je iza nje ostala Mađarica Zsuzsanne Jakabos, koja je osvajala medalje dok se Lana nije ni rodila. 

Uspjela je unatoč, a ne zahvaljujući uvjetima koje ima

Nakon njenog probitka na veliku scenu i senzacionalnih uspjeha u seniorskoj konkurenciji, sve više se medijski počelo obrađivati njenu priču koja se, nažalost, ne razlikuje od brojnih ostalih priča ovdašnjih sportaša i sportašica, koji uspjehe ostvaruju unatoč, a ne zahvaljujući uvjetima koje imaju na raspolaganju.

Mostar je grad bez olimpijskog bazena i u gradu je u zadovoljavajućoj funkciji generalno mali broj bazena tako da sva djeca koja se bave vodenim sportovima imaju velikih problema, naročito u zimskom periodu. Lana, njena trenerica Alena Ćemalović i trener Damir Đedović za natjecanja se moraju pripremati daleko od kuće. 

Tome bi uskoro trebao doći kraj jer je mostarska vlast danas, baš na dan Laninog osvajanja europskog zlata, najavila izgradnju olimpijskog bazena, što znači da će mlada plivačica svojim uspjesima zadužiti i buduće generacije, koje ne bi trebale započinjati u skromnim uvjetima kakve je imala ona, na što je objavom na Facebooku podsjetio njen matični klub Orka. 

Nikada nije planirala nastupati pod drugom zastavom

Lana dolazi iz sportske obitelji. Njen otac Velibor Pudar bio je golman Veleža te srpskih klubova Čukarički i Palilulac, a jedno vrijeme gradio je trenersku karijeru u Saudijskoj Arabiji. Izjašnjava se kao Srbin i pravoslavac, ali je više puta jasno dao do znanja da njegova kći neće nastupati za ijednu drugu zemlju osim BiH. Svoju pripadnost Mostaru izrazio je i živopisnim komentarom u jednoj Facebook raspravi: "Više volim da mi u Mostaru, moja raja, kažu đe si šupak jedan, nego bilo gdje drugo, izvolite gospodine Pudar."

U nekim medijima, kada je Lana kao 15-godišnjakinja isplivala olimpijsku normu, nagađalo se i kako bi mogla nastupati pod srpskom ili hrvatskom zastavom, ali je njen otac to opovrgnuo: "Molim vas da ne morite više s pitanjima pod kojom zastavom će Lana Pudar plivati, na ovo pitanje više ni Lana ni mi ne odgovaramo. Lana će plivati za BiH, zemlju svog rođenja, zemlju svog porijekla i zemlju koju nosi u srcu."

U priči o hercegovačkoj plivačkoj senzaciji, koja bi za dvije godine kao 18-godišnjakinja trebala nastupati na svojim već drugim Olimpijskim igrama, poprilično je jasno čije će boje predstavljati, kao i to da je njena već sada velika karijera tek na svome početku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.