HRVATSKI NOGOMETNI KUP

GRANIČAR - HAJDUK 1:2 Caktaš spasio Hajduk u Županji nakon sat vremena mučenja

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NOGOMETAŠI Hajduka su se teže od očekivanog plasirali u osminu finala hrvatskog Kupa. Oni su u 1/16 finala u Županji rezultatom 1:2 svladali domaći Graničar koji je pružio odličan otpor Splićanima. Dvostruki strijelac za Hajduk je bio kapetan Mijo Caktaš, dok je za domaće gol postigao Lotar.

U sastavu Hajduka debitirao je lijevi bek Ante Bekavac, rođen 2002. godine. Uz njega povratnik u sastav Hajduka bio je i stoper Stefan Simić. Treneru Hariju Vukasu nedostajala su čak sedmorica igrača zbog reprezentativnih obaveza.

Hajduk u 17. minuti tražio igranje rukom u domaćem šesnaestercu

Prvu priliku gosti su imali već u četvrtoj minuti preko Jradija koji je neometan pucao iz daljine, ali njegov udarac je obranio domaći vratar Ivkić i odbio loptu u korner.

Na sljedeću priliku čekali smo 10 minuta. Iz slobodnog udarca s desne strane ubacio je Gyurcso, a glavom je pucao Čuić. Njegov udarac je odbila obrana domaćih, a iako su Hajdukovi igrači tražili igranje rukom, sudac Čuljak nije se oglasio.

Domaći su prvi put prijetili u 17. minuti kada je Vincetić sam povukao s centra igrališta i pucao s 20-ak metara, ali je njegov udarac otišao visoko iznad gola gostiju. Bio je to izolirani slučaj jer već u sljedećem napadu Gyurcso je lijepo prizemno ubacio u sredinu za Diamantakosa, ali obrana Graničara u posljednji tren izbija loptu.

Diamantakos lijepo asistirao, a Caktaš pogodio za vodstvo Hajduka

U 20. minuti Teklić je pokušao izravno iz slobodnog udarca s desne strane, ali obrana domaćih izbija loptu na petercu. U jeku dominacije gostiju skoro je poveo Graničar. Vratar Ljubić je izbio loptu ispred natrčalog domaćeg napadača Hodaka, malo ga je povukao, ali sudac Čuljak se ponovno nije oglasio.

U 24. minuti ponovno prijeti Gyurcso kojega je lijepo uposlio Jakoliš, ali njegov udarac odlazi ravno u vratara Ivkića koji izbija u korner. Ipak, u 27. minuti Hajduk dolazi do prednosti. Čuić je pokrenuo akciju dodao za Diamantakosa na 25 metara od gola domaćih, a Grk lijepo upošljava Caktaša koji je pobjegao obrani domaćih i zabio iz blizine.

Zasluženo su poveli igrači Hajduka koje je pogodak za vodstvo malo previše uljuljao. Prestali su napadati, a Graničar je pomalo hvatao dah. U 33. minuti Lotar je lijepo ubacio u sredinu, ali udarac domaćih iz blizine odlazi visoko iznad gola.

Lotar pogodio za zasluženo izjednačenje domaćih

Ipak, u 38. minuti je lijepo glavom pogodio upravo Lotar nakon ubačaja Lešića. Teklić nije ispratio strijelca gola koji je imao lak zadatak u završnici akcije.

Nakon pogotka domaćih krajem prvog dijela je opet pokušao Gyurcso, ali njegov prizemni udarac s ruba kaznenog prostora brani Ivkić. 

Drugi dio oba sastava su otvorila bez promjena u početnim postavama. Kao i na početku prvog poluvremena, prvi je prijetio Hajduk. U 49. minuti Jradi je prošao po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje je pronašao Diamantakosa, ali njegov udarac glavom je preslab i odlazi ravno u ruke domaćeg vratara.

Caktaš lobom doveo Hajduk u drugo vodstvo na utakmici

Osam minuta smo čekali na novu, vrlo izglednu priliku Hajduka. Gyurcso je uposlio Čuića na rubu kaznenog prostora, veznjak Hajduka je pucao iz voleja, a Ivkić krajnjim naporom obranio loptu koja je išla pod gredu.

U 63. minuti je prvi put reagirao trener Hajduka Hari Vukas koji je u igru uveo Jaira umjesto Tonija Teklića. Već dvije minute kasnije Hajduk ponovno dolazi u vodstvo majstorijom Mije Caktaša.

On se na lijevoj strani riješio domaćeg braniča, podigao glavu te s ruba kaznenog prostora lobao vratara domaćih. Lopta se od grede odbila u gol, a pomoćni sudac je s pravom signalizirao da je lopta prešla crtu. U prvi mah se činilo da je sudio zaleđe Simića koji je zabio nakon što je lopta izašla iz gola, ali je samo priznao Caktašev pogodak.

Do kraja je Hajduk prijetio preko Jaira

Nakon devet minuta zatišja mogao je Hajduk riješiti pitanje pobjednika. Diamantakos se ponovno našao u ulozi asistenta, lijepo je spustio loptu za Jaira koji iz blizine prizemno pogađa stativu. Odmah nakon te prilike reagirao je Vukas i uveo Krekovića i Radića umjesto Gyurcsa i Simića.

Do kraja susreta nije bilo izraženih prilika. Domaći su pokušali s tri promjene u 82. minuti, ali bezuspješno jer su igrače Graničara počeli hvatati grčevi.

Hajduk je pokušavao najviše preko raspoloženog i svježeg Jaira, ali bez pogotka. Hajduk će iz ovog susreta uzeti samo pobjedu jer sve ostalo, osim Caktaševe odlične predstave s dva pogotka, nije bilo vrijedno spomena.


SASTAVI

Graničar: Ivkić - Miličević (Cerovski 59'), Berač, Pejčić, Kegalj (Miličić 82') - Lotar, Vincetić (Lukačević 82'), Babić, Hodak - Pastuović (Huber 81'), Lešić (Kovačević 68')

Hajduk: Ljubić - Jakoliš, Simić (Radić 75'), Vušković, Bekavac - Čuić, Jradi - Gyurcso (Kreković 75'), Caktaš, Teklić (Jairo 63') - Diamantakos


UOČI UTAKMICE:

Dolazak Hajduka u Županji je dočekan s uzbuđenjem, a u videu i fotogaleriji ispod možete pogledati kako je to izgledao uoči utakmice Graničara i Hajduka. 

Ovako je to izgledalo u Županji pred početak utakmice:

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.