HNL

Hajduk je uspio u tajnosti dovesti nogometaša kakvog već dugo nije imao

Foto: Hajduk.hr

PRIJE nekoliko dana Hajduk je doveo prvo zimsko pojačanje, veznjaka Lukasa Grgića iz austrijskog LASK Linza za 100 tisuća eura.

Hajduk se tijekom jesenskog dijela prvenstva najviše mučio upravo u veznoj liniji. Treneri Gustafsson i Dambrauskas često su rotirali igrače i tražili im odgovarajuće uloge, a kada je Litavac pronašao odgovarajuću ulogu za Filipa Krovinovića na poziciji desetke, Hajduk je ostao na nedorečenom trojcu Fossati - Vuković - Atanasov za dvije pozicije zadnjih veznjaka. Tada su se u obje faze igre pojavili nedostaci koje je uprava s Dambrauskasom, po svemu sudeći, vrlo brzo detektirala. Lukas Grgić bi neke od tih nedostataka mogao ispraviti.

Solidan u svemu

Prema prvim reakcijama i površnim komentarima navijača te domaćih medija, radi se o agresivnom zadnjem veznom kojemu se primarne kvalitete odnose na obrambeni dio nogometne igre. Iako ti dojmovi jesu na pravome tragu, oni umanjuju ono što bi Grgić mogao donijeti Hajdukovoj veznoj liniji, a to je prije svega - balans.

Otkako se Krovinović prebacio u nešto ofenzivniju ulogu, Hajduk je na raspolaganju za dvije pozicije zadnjih veznih imao Fossatija, Atanasova i Vukovića. Fossati i Atanasov su igrači čije su kvalitete uglavnom dodavačke. Obojica su tehnički potkovana i znaju kako diktirati tempo u prvim fazama posjeda, no s druge strane, vrlo malo nude u obrani.

Nisu agresivni, loše pokrivaju široki prostor i nisu dovoljno dobri u duelu. Vuković je, pak, sve suprotno. Agresivan je, odličan u svim oblicima duela, ali je tehnički limitiran za ekipu koja teži igri s velikim postotkom posjeda lopte. Kao što se može vidjeti, sva trojica imaju vrlo izražene kvalitete, ali i mane. Lukas Grgić bi mogao biti zlatna sredina i točno ono što Hajduku treba.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Grgićeve kvalitete jesu većinom obrambene. Fizički je čvrst, ulazi u puno duela, agresivan je i agilan te niskog težišta. Zbog toga radi dosta prekršaja, ali i ima dosta osvojenih posjeda. Prema tome je vrlo sličan Vukoviću te donosi ono što Atanasov i Fossati nemaju.

Za razliku od Vukovića, ima svojih kvaliteta i u napadu. LASK je u posljednjih nekoliko utakmica obično igru u posjedu otvarao s tri stopera ispred kojih su bila dva zadnja vezna, a jedan od njih je bio Grgić te je za Austrijance bio ono što su Hajduku Fossati i Atanasov. Nije imao nikakvih problema spustiti se prema stoperima kako bi ekipa lakše iznijela loptu sa svoje polovine.

Ima odličnu ljevicu kojom može pogoditi dijagonalu i progresivan je - ne ustručava se gurnuti loptu prema naprijed. Može sačuvati loptu kada na leđima ima protivničkog igrača i za jednog zadnjeg veznog sasvim se solidno snalazi u situacijama između linija pred suparničkim šesnaestercem. Jedini vrlo primjetan nedostatak u napadu mu je što vrlo rijetko koristi desnu nogu zbog čega zna biti predvidiv.

Gdje će igrati?

Dambrauskas je od svog dolaska puno rotirao s formacijama, ali 4-2-3-1 se za sada pokazala kao najčešće i najbolje rješenje. Budući transferi bi to mogli promijeniti, no za sada nema razloga da tako ne ostane jer se i Grgić u takvu formaciju dobro uklapa.

Njime bi Hajduk trebao dobiti Vukovićevu agresivnost koja će pomoći Fossatiju u branjenju prostora ispred obrane, ali i igrača koji neće ometati progresiju lopte prema naprijed te tjerati Krovinovića da se spušta prema obrani niže od predviđenog.

Alternativno rješenje mogla bi postati i 4-4-2 formacija s rombom u sredini. Njome se naglasak stavlja na bekove kojima se odgovornosti na obje strane terena višestruko povećavaju, no sada bi Hajduk na obje “osmice” trebao imati igrače koji mogu bekovima čuvati leđa kada se oni priključe visoko u napad.

S obzirom na Grgićevu agresivnost zbog koje često iskače s pozicije kako bi pritisnuo protivnika s loptom u nogama, vjerojatno ga nećemo imati priliku gledati u ulozi usamljene “šestice”. Hajduk već ima dovoljno problema sa stoperima koji ne mogu braniti široki prostor i jedan-na-jedan situacije, a usamljeni Grgić ispred njih bi to još više potencirao.

Hajduk nije viša razina, ali je drugačije okruženje

Na prvi dojam Grgić se vrlo dobro uklapa u ovu ekipu Hajduka. Donosi zaokruženi profil veznjaka koji je solidan u svemu, a to je ono što ostali veznjaci u konkurenciji nemaju. Time Dambrauskasu daje veliku fleksibilnost. Cifra koju je Hajduk platio za njega je primjerena, a navijači LASK-a su s pravom bijesni jer su na pola teške sezone izgubili jednog od najboljeg igrača u timu. U tome i leži izazov za Grgića.

U trenutku kada HNL postaje nikad jači, a gotovo svako kolo donosi tešku utakmicu, sasvim je legitimno reći da je HNL otprilike jednako kvalitetan kao i austrijska Bundesliga. LASK ove sezone u njoj ne briljira, ali treba uzeti u obzir da je paralelno igrao grupu Konferencijske lige u kojoj je osvojio 16 od mogućih 18 bodova. Grgić zbog toga, barem što se tiče razine kvalitete nogometa, ne bi trebao doživjeti gotovo nikakvu promjenu.

No Grgić dolazi u iznimno teško okruženje u trenutku kada Hajduk prvi put nakon dugo vremena ima stvarne šanse u borbi za naslov prvaka. Trebao bi mu u toj borbi pomoći, ali samo ako sve ono što se moglo od njega vidjeti u LASK-u bude pokazivao svakog tjedna, na visokoj razini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.