Hirscher se vraća skijanju. FIS uveo pravilo koje će mu pomoći da opet napadne vrh

Foto: EPA

MARCEL HIRSCHER (35), po mnogima najbolji skijaš svih vremena, od ove sezone će se opet natjecati u Svjetskom skijaškom kupu. Hirscher se vraća nakon što je pet godina bio u mirovini, ali više neće skijati pod austrijskom zastavom. Sada će predstavljati Nizozemsku, domovinu svoje majke.

FIS uveo pravilo koje će Hirscheru uvelike pomoći

Iako je Hirscher zbog duge pauze potonuo na svim rang-ljestvicama i trebalo bi mu neko vrijeme da se vrati među najboljih 150 u disciplinama koje planira voziti (slalom i veleslalom), što je uvjet za natjecanje u Svjetskom skijaškom kupu, FIS je od ove sezone uveo pravilo koje će Hirscheru biti od velike koristi.

FIS će tako za utrke Svjetskog skijaškog kupa davati wild card, odnosno pozivnicu, skijašima i skijašicama koji ga zatraže i koji ispunjavaju sve uvjete. Pravo na traženje wild carda imaju samo oni koji su izvan natjecanja više od dvije, a manje od deset godina te su pritom tijekom karijere morali biti osvajači velikog ili malog Globusa ili svjetski/olimpijski pobjednici.

Hirscher te uvjete, jasno, vrlo lako zadovoljava, a kako stvari trenutno stoje, vjerojatno je i jedini skijaš koji planira tražiti wild card u nadolazećoj sezoni. Pozivnica mu je već odobrena i dodijeljena za otvaranje sezone 27. listopada u Soeldenu, gdje se vozi veleslalom.

Imat će i dobro startno mjesto

Hirscher će morati tražiti wild card za svaku utrku na kojoj se planira natjecati, a uz pozivnicu se može natjecati na njih maksimalno 20, no to mu neće biti problem jer utrka slaloma i veleslaloma kroz sezonu ionako ima ukupno 21.

Osim što će mu wild card omogućiti da se ne mora vraćati među 150 najboljih, također će mu osigurati i znatno bolje startno mjesto nego što bi imao da se opet kreće probijati od nule. Naime, skijaši s wild cardom startat će odmah iza najboljih 30. 

Podsjetimo, Hirscher je osmerostruki osvajač Velikog kristalnog globusa. Njegova neprekinuta dominacija trajala je od 2012. do 2019., kada se umirovio sa samo 30 godina. Uz to ima i 12 Malih globusa (po šest i u slalomu i u veleslalomu), dva olimpijska i sedam svjetskih zlata te jedno olimpijsko i četiri svjetska srebra. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.