HNS je uveo harač da bi hranio uhljebe. Umjesto toga doživjet će debakl

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKI nogometni savez donio je odluku koja je stupila na snagu 1. prosinca, a prema kojoj bi županijski nogometni savezi u budućnosti trebali dobivati po jedan posto od transfera igrača. Svi klubovi unutar HNS-a su se pobunili protiv te odluke pa ih vjerojatno očekuje pravna borba protiv matičnog saveza.

"Klub HNS-a koji od drugog stranog ili domaćeg kluba dobije naknadu na temelju transfera igrača iz stavka 1. ovog članka obvezan je nakon dobivene naknade iznos u visini od 1% razmjerno po duljini registracije platiti županijskim nogometnim savezima u čijim je klubovima transferirani igrač bio registriran.

Naknada od 1% izračunava se nakon što se od ugovorene naknade odbije iznos solidarne naknade i eventualna naknada ranijem igračevom klubu, s time što je ta naknada trebala biti dogovorena prilikom igračeva transfera između ta dva kluba. Naknada je namjenska i ŽNS ju je obvezan utrošiti u stručno-selektivni rad ili unaprjeđenje aktivnosti klubova sa svog područja, o čemu je obvezan podnijeti izvješće", stoji u odluci HNS-a objavljenoj na stranicama saveza.

HNS želio klubovima uzeti dva posto

Klubovi su još i dobro prošli jer je HNS u veljači ove godine donio odluku prema kojoj je ta naknada trebala iznositi dva posto, od čega bi jedan posto išao prvom klubu u kojem je igrač bio registriran, a jedan posto županijskom savezu iz kojeg je taj klub.

U praksi je to trebalo izgledati ovako: recimo da je Dinamo ljetos prodao Martina Baturinu za 20 milijuna eura u neki inozemni klub. Dva posto od tog iznosa bilo bi 400.000 eura, od čega bi 200 tisuća dobio njegov prvi klub NK Pomak iz Splita, a 200 tisuća županijski savez Splitsko-dalmatinske županije, i to bez otprije uvedenih naknada za razvoj igrača koje propisuje FIFA.

Protiv takve odluke pobunili su se prvo Dinamo, Osijek, Slaven, Varaždin i Istra, za njima i Hajduk pa i svi drugi klubovi. Prema toj odluci ovog ljeta bi u blagajne malih klubova i županijskih saveza upalo oko 1.1 milijun eura, od čega bi najveći dio, oko 800.000 eura, platio Dinamo, koji je ljetos od prodaje igrača zaradio ogroman novac.

Kad su vidjeli reakciju klubova, ljudi iz HNS-a odlučili su odgoditi donošenje te odluke i dogovor je bio da će se održati drugi sastanak nakon završetka kvalifikacija za Euro i utakmice s Armenijom, što se i dogodilo. Klubovi su i dalje bili protiv takvog harača i nisu željeli plaćati dodatne naknade.

Odluka donesena bez znanja klubova

No, svjesni da protiv sebe imaju savez, predložili su da se suspendira ili ukine naknada pa da će o tome raspravljati s HNS-om na idućem sastanku. No, Izvršni odbor HNS-a sljedećeg dana je bez znanja klubova donio odluku o naknadi u visini od jedan posto.

Ona je stupila na snagu 1. prosinca, a uvedena su još četiri manja nameta klubovima vezana za transfere igrača koji su prošli ispod radara. Kako doznajemo, klubovi neće pristati na HNS-ov harač te spremaju pravne korake, odnosno tužbu, protiv saveza. Ako je izgube na hrvatskim sudovima, spremni su ići na Međunarodni sportski sud (CAS) i na FIFA-inu arbitražu koju će, uvjereni su, dobiti.

Naime, sva davanja klubova vezana za inozemne transfere regulirana su FIFA-inim pravilnicima. Oni se, doduše, odnose samo na inozemne transfere, ali oni su ionako najveći pa nije ni čudo da bi županijski savezi htjeli dio za sebe od prodaje igrača u inozemstvo. Klubovi su se nakon dugo vremena svi redom udružili protiv takvog nameta HNS-a i pravdu će očito morati tražiti na sudovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.