Hrgovićev protivnik u životu je izgubio samo jedan meč, i to od Bosanca u MMA-u

Foto: Profimedia

FILIP HRGOVIĆ u subotu navečer u londonskoj O2 Areni ima najvažniju borbu karijere. Protivnik mu je neporaženi australski teškaš Demsey McKean, a pobjeda bi hrvatskog boksača potvrdila kao obaveznog IBF-ovog izazivača za kolekciju svjetskih pojaseva koju trenutačno drži Oleksandr Usik.

Ukrajinac ima sve značajne pojaseve svjetskog prvaka osim WBC-ovog koji drži Tyson Fury, a brani ih 26. kolovoza protiv Daniela Duboisa. Obrani li ih, sljedeći u redu izazivača bit će pobjednik meča između Hrgovića i McKeana, a ta bi se borba trebala održati u prosincu. Naravno, uvijek može doći do izvanrednih okolnosti kao što su ozljede ili Furyjeva odluka da ipak pristane na okršaj za ujedinjenje svih pojaseva.

No trenutačno se borba protiv McKeana može gledati kao posljednji korak hrvatskog boksača na putu do meča za najboljeg na svijetu. Samo, pitat će se nešto i McKeana, koji nije slučajno došao u poziciju da El Animalu uzme sve za što je cijelu karijeru radio.

"Tih 36 minuta je sve što mi treba da promijenim svoj život. To si govorim svakog jutra kad ustanem i svake večeri prije spavanja. Bilo je većih iznenađenja u povijesti boksa, a ovo je prilično izjednačen okršaj", rekao je na konferenciji za medije McKean, kojega kladionice stavljaju u poziciju potpunog autsajdera s koeficijentima koji se kreću od 5.00 do 7.00, dok su na Hrgovića oko 1.15.

Najpoznatija žrtva mu je MMA borac

McKean je 32-godišnjak iz australskog Ipswicha. Visok je 198 cm, poput Hrgovića, te također neporažen u profesionalnoj boksačkoj karijeri (22-0), samo što ima sedam borbi više od hrvatskog boksača. Popis imena koje je porazio nije impresivan. Zapravo, najzvučnije ime je njegov sunarodnjak Tai Tuivasa, koji je puno poznatiji po MMA karijeri (14-5) nego boksačkoj (5-2).

Od svoje 22 pobjede McKean ih je 14 ostvario nokautom, od čega 11 tehničkim, a tri klasičnim, kakav je ostvario u posljednjem meču protiv Patricka Kortea u trećoj rundi prošlog listopada. Time je osvojio upražnjeni IBF-ov interkontinentalni pojas.

Nakon toga, na proljeće ga se počelo spominjati kao idućeg protivnika Filipa Hrgovića, kojeg su bolje rangirani teškaši redom izbjegavali. Kad se činilo da je ta borba sigurna stvar, odjednom se uključio Tyson Fury koji ga je spominjao kao svog mogućeg idućeg protivnika. Do toga ipak nije došlo i IBF je konačno spojio svog interkontinentalnog prvaka s obaveznim izazivačem za svjetski pojas.

McKean je svjestan da dosad još nije pobijedio vrhunskog boksača, ali uzvraća da ni Hrgović nema znatno impresivniji životopis. "On ide naokolo i pita koga sam to pobijedio. A koga je on, osim Zhanga? A i to je bilo kontroverzno. 

Dobar je borac, ne kažem da nije, ali takvi izvlače najbolje iz mene. Imam alate da ga pobijedim i priuštim mu paklenu večer. Imam dobar rad nogu, dobru brzinu udarca, snagu udaraca i dobar odabir kombinacija. Uzbuđen sam, jedva čekam", rekao je McKean, na što mu je Hrgović odgovorio: "Jedno je imati samopouzdanje, a drugo živjeti u zabludi."

Jedini poraz doživio u MMA-u. Tuzlak Sexa Sam natjerao ga je na predaju

Za razliku od Hrgovića, koji je imao vrlo uspješnu amatersku karijeru, u kojoj je bio europski prvak i osvojio olimpijsku broncu, McKean je lutao po sportovima dok se nije pronašao u boksu. Ali i prije opredjeljenja na boksački ring bio je uspješan.

Kao i mnogi Australci, u djetinjstvu se bavio ragbijem, ali s 19 godina je otkrio UFC i zaljubio se u borbe. Počeo je s MMA-om, a uz boksanje mu je specijalnost bio muay-thai, odnosno tajlandski boks. Zapravo, jedini službeni poraz u karijeri doživio je u MMA-u, i to od borca iz naše regije, Tuzlaka Semira Čelikovića koji se u mladosti odselio u Australiju.

Sexy Sam, kako mu je nadimak, pobijedio je McKeana polugom ga natjeravši na predaju. Osim tog poraza, McKean je u MMA-u ubilježio jednu amatersku i dvije profesionalne pobjede, a uspješan je bio i u kikboksu u kojem je imao 4-0. Kad se sve to pribroji uz boksačku karijeru, kao borac je u 30 okršaja izgubio samo jedanput. Filip Hrgović ima priliku i obavezu da ga prvi zaustavi u boksačkom ringu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.