Hrvatice blistaju na Igrama u Parizu, svaka treća je osvojila medalju

Foto: Profimedia

OLIMPIJSKE igre u Parizu prve su u povijesti na kojima sudjeluje identičan broj sportašica i sportaša. Među 10.500 sudionika je 5250 žena i 5250 muškaraca, pravilno raspodijeljenih tako da svaka disciplina svakog sporta ima jednak broj predstavnika i predstavnica.

Promociju jednakosti među spolovima vidjeli smo i na ceremoniji otvorenja, na kojoj su prvi put zastave zajedno držali muškarac i žena te su olimpijski plamen udruženim snagama zapalili judaš Teddy Riner i bivša atletičarka Marie-Jose Perec.

No u hrvatskoj delegaciji u Parizu situacija je drastično drukčija. Od 73 sportaša koja su nas predstavljala čak je 58 muškaraca, a samo 15 žena. Čak i kad bi se muške reprezentacije u vaterpolu i rukometu računale kao po jedno tijelo, a ne ukupno 27, omjer bi i dalje bio veći od dva naprama jedan u korist sportaša.

U Parizu su djevojke dvostruko uspješnije iako ih ima upola manje

Ali, kad se pogledaju hrvatski osvajači medalja u Parizu, omjer je obrnuto proporcionalan. Od šest dosad osvojenih medalja za četiri su zaslužne žene - zlatna judašica Barbara Matić, srebrna tenisačica Donna Vekić te Sandra Elkasević i Lena Stojković, koje su se okitile broncom u bacanju diska odnosno taekwondou.

Josip Mikacic/PIXSELL

Do sada je nastupe završilo 11 hrvatskih sportašica, a četiri su osvojile medalju, odnosno njih 36%. Judašica Katarina Krišto bila je bolno blizu da im se pridruži jer je već proslavila broncu prije nego što su joj suci oduzeli pobjedu. Odličan dojam ostavila je i jedriličarka Elena Vorobjeva, koja je do zadnjeg dana natjecanja u klasi ILCA7 bila u borbi za broncu, da bi ipak završila šesta.

Neuništiva braća Sinković u suludom su finišu doveslala do novog zlata, strijelac Miran Maričić oduševio je broncom, a vaterpoliste još jedna pobjeda dijeli od nove medalje za Hrvatsku. Osim njih najbliže postolju i ostvarivanju sportske besmrtnosti bio je gimnastičar Aurel Benović, koji je u preskoku završio peti.

Sara Kolak može još popraviti bilancu

Do kraja pariških Igara nastupi očekuju još četiri hrvatske sportašice. Kajakašica Anamaria Govorčinović kroz repasaž se plasirala u polufinale, koje je na rasporedu u subotu, a posljednjeg dana natjecanja nastupit će i maratonke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro.

Ostao nam je i još jedan jak adut. Atletičarka Sara Kolak, senzacionalna olimpijska prvakinja iz Rija, drugim najboljih hicem kvalifikacija izborila je subotnje finale u bacanju koplja, čime je pokazala da je spremna za još jedan pothvat i svoju drugu medalju.

EPA-EFE

Kad bi uspjela, to bi značilo da se svaka treća Hrvatica koja je otputovala u Pariz vraća s olimpijskom medaljom, što bi bio nezapamćen uspjeh za hrvatski ženski sport, pogotovo ako se zna da na prvim četirima Igrama od samostalnosti djevojke nisu uzele nijednu medalju.

Četiri ženske medalje u Pekingu, u Tokiju samo jedna

Sve se promijenilo 2008. u Pekingu, kada su za četiri od pet hrvatskih odličja bile zaslužne Hrvatice - srebrna Blanka Vlašić te brončane Snježana Pejčić, Martina Zubčić i Sandra Šarić - ali pariške su Igre uspješnije jer je od četiri dosad osvojene medalje jedna zlatna.

U Londonu 2012. okitile su se Sandra Perković zlatom i Lucija Zaninović broncom. U Riju je Perković obranila zlato, pridružila joj se i Kolak, dok je Blanka Vlašić osvojila broncu. U Tokiju je Matea Jelić uzela zlato u taekwondou, ali to je bilo jedino hrvatsko žensko odličje.

U Parizu su se djevojke vratile u velikom stilu i već sada odradile najbolji posao u povijesti. A još nije gotovo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.