Hrvatska bi već u četvrtak mogla ostati bez realnih šansi za Olimpijske igre

Foto:Slavko Midzor/Pixsell

HRVATSKA rukometna reprezentacija je uvjerljivom pobjedom nad Sjedinjenim Američkim Državama napravila velik korak prema drugom krugu Svjetskog prvenstva. U posljednjoj utakmici prvog kruga igrat će s Marokom. Remijem ili pobjedom sigurno ide dalje, a vrlo vjerojatno i porazom.

Ovo prvenstvo nije bitno samo zbog rezultata već i zbog toga što služi kao filter za ciklus kvalifikacija za naredne Olimpijske igre, koje će se 2024. godine održati u Parizu. Podsjetimo, Hrvatska je propustila Igre u Tokiju, a ni u trenutnom ciklusu nije u zavidnoj poziciji.

Što treba za Olimpijske igre?

Uz svjetskog prvaka i Francuze kao domaćine Igara, sve reprezentacije koje ostvare plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva igrat će olimpijske kvalifikacije. One će se održati iduće godine nakon Europskog prvenstva u Njemačkoj. U skupini će igrati četiri momčadi, a prva dva mjesta vodit će na Igre.

U slučaju da Hrvatska ne ode među osam najboljih na svijetu, to bi joj bio prvi put u povijesti da propusti dvoje Olimpijske igre zaredom. Dosad nije igrala samo u Sydneyju 2000. godine, uz spomenuti Tokio.

Jedina nada hrvatskoj reprezentaciji tada bi ostalo Europsko prvenstvo naredne godine, ali njega bi morala osvojiti. Zadnja nada bi joj bila promjena odluke IHF-a oko kriterija za plasman, ali takva opcija čini se malo vjerojatna.

Kako Hrvatska može do četvrtfinala?

Nažalost, momčad Hrvoja Horvata već sada je u teškoj situaciji za plasman u četvrtfinale. Podsjetimo, u drugom krugu Svjetskog prvenstva bit će šest momčadi u skupini, a samo prve dvije će otići u četvrtfinale.

Hrvatska tu ne stoji dobro jer je izgubila od Egipta s uvjerljivih devet razlike, a tek je čeka Danska, dvostruki uzastopni prvak svijeta i prvi favorit turnira. Ako ne bude velikih iznenađenja, Hrvatska će u četvrtak s njom igrati utakmicu istine.

Poraz bi je vrlo vjerojatno izbacio iz utrke za plasman u četvrtfinale te bi joj ostalo nadati se da će uz sve preostale pobjede i puno iznenađenja nekako uloviti svoje mjesto među osam najboljih reprezentacija.

Štoviše, Hrvatska ni sada više ne ovisi o sebi. U slučaju da pobijedi Dansku, a ista reprezentacija svlada Egipat (pod pretpostavkom da sve tri reprezentacije pobijede u ostalim utakmicama), zatvorio bi se krug u kojem Hrvatska s gol-razlikom od minus devet stoji jako loše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.