Hrvatska boksačica iduće godine ima priliku osvojiti čak četiri svjetska pojasa

Foto: Profimedia

OVE JE godine hrvatska boksačica Ivana Habazin iznenada dobila priliku za osvajanje naslova WBA-ove svjetske prvakinje u polusrednjoj kategoriji, a u idućoj će imati još veće prilike te bi mogla zgrabiti čak četiri svjetska pojasa.

Habazin je prošle jeseni pred svojim navijačima u Zaboku pobijedila Dianu Prazak i zavrijedila WBC-ov Silver pojas u velteru, koji joj daje pravo da bude iduća izazivačica za svjetski pojas te organizacije. Njegova vlasnica je Amerikanka Jessica McCaskill, koja je iduća protivnica 34-godišnjakinje iz Zlatara.

McCaskill ujedno drži još dva pojasa u velteru, WBA-ov i IBO-ov, pa bi Habazin pobjedom zapravo osvojila tri pojasa. Još se ne zna kad i gdje će se meč održati, ali Ivanin menadžer Charles Muniz pobijedio je u licitaciji honorara, pa je moguće da bude i u Hrvatskoj, a termin bi svakako trebao biti početkom 2024. godine.

Ako osvoji ova tri pojasa, odmah dobiva priliku i za četvrti

McCaskill se u rujnu borila s WBO-ovom prvakinjom Sandy Ryan za ujedinjenje pojasa, ali taj je meč završio neodlučeno. Iako su obje boksačice željele revanš, i WBC i WBO su to odbili, a WBC je naredio McCaskill da u idućoj borbi brani njihov pojas protiv Habazin.

Obje su se organizacije složile da se nakon tog meča ugovori nova borba za ujedinjenje, što znači da bi Habazin pobjedom protiv Amerikanke osvojila tri pojasa, ali odmah zatim dobila priliku i za četvrti protiv Engleskinje Ryan ili boksačice protiv koje će u međuvremenu ona braniti svoj WBO pojas.

Već je dvaput bila prvakinja

Habazin u profesionalnoj karijeri ima omjer 22-5, a sve je poraze doživjela u borbama za pojas, ali je i dvaput osvajala titule - IBF-ovu u velteru 2014., IBO-ovu u srednjoj kategoriji 2018., uz WBC-ov Silver pojas prošle godine u Zaboku.

Ove je godine u svibnju naglo uskočila u borbu za WBA-ov pojas u polusrednjoj protiv Terri Harper, kojoj je protivnica u zadnji čas otkazala zbog ozljede, te pružila odličnu borbu izvan svoje kategorije i izgubila jednoglasnom odlukom sudaca. U ring se vratila u rujnu "malom" borbom na Floridi u kojoj je svladala Timeu Belik, također jednoglasnom odlukom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.