Hrvatska će navijati za Egipat na prvenstvu Afrike u rukometu. Evo zašto

Foto: Profimedia

ZAVRŠILA je prva grupna faza na Europskom rukometnom prvenstvu, a Hrvatska je saznala protivnike u drugom krugu, u koji je prenijela jedan bod. Hrvatska će, kao pobjednica skupine B, drugi krug otvoriti utakmicama protiv prvoplasiranih iz grupa A i C, što su Francuska i Mađarska. Nakon toga slijede ogledi s drugoplasiranim momčadima - prvo s Islandom, a onda s domaćinom, Njemačkom. U polufinale idu prve dvije ekipe iz skupine.

Naša reprezentacija na ovom Europskom prvenstvu ne igra samo za plasman i eventualnu medalju, nego se preko EP-a može kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu ili barem na kvalifikacijski turnir koji će se odigrati od 14. do 17. ožujka. U tom terminu će se odigrati tri turnira koja će se sastojati od jedne skupine s četiri momčadi, od čega će dvije najbolje iz svake skupine osigurati plasman na Olimpijske igre.

Kako se kvalificirati na Olimpijske igre?

Na olimpijskom turniru nastupit će 12 reprezentacija. Jedno mjesto automatski su zauzeli domaćini, Francuzi, a svoje mjesto već je osigurala reprezentacija Danske kao svjetski prvak s posljednjeg održanog prvenstva prije godinu dana. Sljedećih šest najboljih reprezentacija sa Svjetskog prvenstva ima pravo igrati na kvalifikacijskom turniru.

Budući da je zemlja domaćin Francuska uzela srebrnu medalju, pravo nastupa na kvalifikacijskom turniru imaju reprezentacije koje su se plasirale od trećeg do osmog mjesta, a to su Španjolska, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska. Ako se bilo tko od njih naknadno kvalificira izravno za Olimpijske igre putem svog kontinentalnog natjecanja, tada će se lista pomaknuti na deveto mjesto (i dalje), koje zauzima Hrvatska.

Europski prvak izravno će se kvalificirati na OI. Ako to budu Danska ili Francuska, tada će najbolje rangirana momčad koja se još nije kvalificirala dobiti mjesto na Igrama. Uz to, dvije momčadi koje Europsko prvenstvo završe iza te najbolje rangirane momčadi, dobit će mjesto na kvalifikacijskom turniru.

Egipat nas može ugurati u kvalifikacijski turnir čak i da sve izgubimo do kraja

Pobjednik rukometnog turnira Panameričkih igara, koji se održao u studenom prošle godine, izravno se plasirao na Olimpijske igre - to je reprezentacija Argentine. Nastup na kvalifikacijskom turniru pak je osigurao Brazil kao poraženi finalist tog natjecanja. S obzirom na to da se te reprezentacije ne nalaze među šest momčadi koje su nastup na kvalifikacijskom turniru osigurale na Svjetskom prvenstvu, to nema nikakvog utjecaja na poziciju Hrvatske.

Slična je priča i s azijskim predstavnicima. Svoju vizu za Olimpijske igre prošlog listopada osigurala je reprezentacija Japana kao pobjednik azijskog turnira, a u kvalifikacije za Olimpijske igre ići će poraženi finalist, Bahrein. Dakle, ni azijski turnir nije bio od utjecaja na poziciju Hrvatske.

Ali zato nam je prvenstvo Afrike jako zanimljivo. Naime, ono počinje danas i završava 27. siječnja te se održava u Egiptu. Afrički prvak ide izravno na Olimpijske igre, a domaćini su favoriti turnira koji su osvojili u prethodna dva izdanja. Ako Egipat osvoji prvenstvo Afrike, Hrvatska će automatski ići na kvalifikacijski turnir u ožujku budući da se Egipat nalazi među šest momčadi koje su na Svjetskom prvenstvu bile ispred nje.

Hrvatska se još uvijek može izravno kvalificirati

Dakle, ako Egipat napravi ono što se od njega očekuje, za Hrvatsku je Europsko prvenstvo nebitno u smislu osiguravanja mjesta na kvalifikacijskom turniru. Ako se to ne dogodi, Hrvatska će na Europskom prvenstvu morati biti među tri momčadi koje će biti najbolje na turniru izvan Francuske (domaćin), Danske (svjetski prvak) te Švedske, Njemačke, Norveške i Mađarske (osigurali mjesto u kvalifikacijama preko Svjetskog prvenstva).

Također, ako bilo tko od navedenih reprezentacija (Švedska, Njemačka, Norveška i Mađarska) osvoji Euro ili bude najbolja reprezentacija turnira isključujući Francusku i Dansku, tada će osigurati direktno mjesto na Olimpijskim igrama kao predstavnica Europe, a Hrvatska će igrati kvalifikacijski turnir u ožujku. Dakako, Hrvatska se i dalje može izravno plasirati, za što mora biti europski prvak ili najbolja momčad turnira ne uzimajući u obzir Francuze i Dance.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.