Hrvatska domaćin Eurobasketa 2013?

ODMAH po završetku Svjetskog rukometnog prvenstva počelo se raspravljati što će se događati s velebnim dvoranama koje su izgrađene za potrebe tog natjecanja. Mnogima je sinula ideja: Hrvatska je nekada bila košarkaška velesila, sada se pomalo vraća na stare staze te bi bilo idealno biti domaćin jednom velikom natjecanju. Prvo je na redu Europsko prvenstvo 2013. za koje je Hrvatska jedna od glavnih kandidata.

"Mi smo nekako zacrtali da ćemo ići na organizaciju Europskog prvenstva. Za sada nije poznato kada će biti natječaj, mi ćemo na to ići i pokušati dobiti organizaciju", rekao je za Index Danko Radić, predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.

Obzirom da su hrvatske dvorane među ponajboljima u Europi, što se infrastrukture tiče tu nema više nikakvih problema.

"Infrastruktura je jako dobra, drugi svi imaju malo lošiju. Prema tome, to više ne može biti argument da ne možemo organizirati veliko natjecanje. Također, organizacijske sposobnosti su jako dobre i to je naš jaki adut", dodaje Radić.

Znači jedni smo od najozbiljnijih kandidata?

"Naravno da je preuranjeno pričati o tome. Nije još poznato niti kada će biti natječaj. Nadam se da su nam izgledi dosta dobri, prvenstvo zato što kao samostalna država nismo bili domaćini niti jednom velikom košarkaškom događanju poput europskog ili svjetskog prvenstva. Treba vidjet kakva je situacija oko financija i pitanja sponzora", dodaje Radić.

Iako su financije uvijek problem, nema sumnje da će se sponzorska konstrukcija gotovo sigurno zatvoriti jer se radi o natjecanju koje je financijski sigurno isplativije od Svjetskog rukometnog prvenstva. Naime, košarka je popularniji sport od rukometa i veći se novac vrti u ovom sportu nego u rukometu.

Košarka bi u Hrvatskoj takvim jednim velikim natjecanjem dobila novi zamah za budućnost, poticaj da se vrati na vrh popularnosti hrvatskih sportova. Također, dobivanje domaćinstva ovakvog jednog natjecanja značilo bi i veću popularizaciju među mladima što je hrvatskoj košarki nužno potrebno kako bi u budućnosti mogla ostati na zdravim nogama.

Tko bi nam bili konkurenti, ima li kakvih naznaka?

"Pa nešto se špekulira da će se Slovenija i Francuska kandidirati, no rano je o tome još govoriti. Treba pričekati raspisivanje natječaja", zaključio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Danko radić.

Treba reći kako je Zagreb u bivšoj državi bio domaćin Europskog košarkaškog prvenstva 1989. godine. Tadašnja Jugoslavija se "prošetala" do naslova Europskog prvaka. Treba li uopće spominjati da su tu generaciju činile svjetske košarkaške veličine poput Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađe, Vlade Divca, Žarka Paspalja, Jure Zdovca i drugih...

Domaćinstvo u svim većim gradovima

Ako Hrvatska dobije domaćinstvo Eurobasketa 2013. ne treba sumnjati da bi u pogonu bile sve dvorane koje su korištene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva. Primjerice Eurobasket 2009. koji se održava u rujnu u Poljskoj, igrat će se u čak sedam gradova.

Za očekivati je da bi se za Eurobasket u Hrvatskoj koristile Arena Zagreb, Spaladium Arena, Dvorana Krešimira Ćosića u Zadru, dvorana Gradski vrt u Osijeku, porečka Žatika, varaždinska Gradska dvorana, a s obzirom kakav zamah imamo u građenju dvoranskih objekata, ne bi nas čudilo da se izgradi još koja dvorana za potrebe Eurobasketa 2013...

M.Š.
Foto: Index

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.