Hrvatska i dalje napeto čeka odluku za ždrijeb SP-a. Evo što joj se treba poklopiti

Foto: EPA

HRVATSKI nogometaši su se, ranije od očekivanog, vratili s Europskog prvenstva u Njemačkoj. Momčad izbornika Zlatka Dalića u skupini B izgubila je od Španjolske (0:3), remizirala s Albanijom (2:2) i u dramatičnoj završnici odigrala neriješeno (1:1) s braniteljem naslova Italijom, a zatim ispala s turnira kao jedna od dvije najlošije trećeplasirane reprezentacije.

Iduće službene utakmice reprezentacije bit će one u Ligi nacija, natjecanju na kojem je Hrvatska u prošlogodišnjem izdanju ušla u finale i izgubila od Španjolske na penale. Tamo će igrati s Portugalom, Poljskom i Škotskom, a već smo pisali zašto bi ovo moglo biti najvažnije izdanje Lige nacija ikad.

Što Hrvatskoj treba prije ždrijeba za Svjetsko prvenstvo?

Naime, u prosincu će se održati ždrijeb za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se igrati u SAD-u, Kanadi i Meksiku, ali još uvijek nije definirano prema kojem će se kriteriju određivati jakosni šeširi za kvalifikacije.

Dosad su se jakosni šeširi uvijek određivali prema rankingu na FIFA-inoj listi. Hrvatska je trenutno osma europska reprezentacija svijeta, a prvih 12 će se naći u prvom jakosnom šeširu, što bi joj u teoriji trebalo donijeti i puno lakši ždrijeb.

No, zbog određenih vremenskih preklapanja, postoji mogućnost da će se prilikom ždrijeba momčadi kategorizirati prema rankingu u Ligi nacija. U tom slučaju Hrvatskoj nije zagarantirano mjesto u prvom jakosnom šeširu, već će to morati izboriti rezultatom u Ligi nacija.

Točnije, neće smjeti završiti na zadnjem mjestu skupine. U slučaju da završi na bilo kojoj od prve tri pozicije, na ždrijebu će biti u prvom jakosnom šeširu. No ako završi posljednja, završit će u drugom jakosnom šeširu. To bi joj moglo donijeti potencijalno jako težak ždrijeb gdje se može naći u skupini s najjačim europskom nacijama poput Španjolske, Njemačke ili Francuske.

Dakle, zadnje mjesto u skupini bi joj donijelo dvostruku kaznu - ispadanje iz elite i teži ždrijeb u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Na Svjetsko prvenstvo će direktno ići samo pobjednici skupina, dok će drugoplasirani uz četiri najbolje plasirane momčadi iz Lige nacija koje nisu preko kvalifikacija izborile plasman igrati baraž.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.