Hrvatska izgubila od Danske na startu kvalifikacija za Rio

Foto: Fotomontaža/Index, Hina, Guliver Images/Getty Images

HRVATSKA rukometna reprezentacija poražena je od Danske 28:24 na otvaranju kvalifikacija za Olimpijske igre u Riju. Bolan je to udarac ambicijama Željka Babića koji u Riju planira ispuniti novo proročanstvo.

No, nakon kiše dolazi sunce pa će tako Hrvatska svoje sunce, nadamo se, ugledati protiv Bahreina. Ako u drugom kolu sve prođe po planu, Duvnjaka i ekipu čeka utakmica protiv Norveške koju ova generacija jednostavno ne smije izgubiti. Bez obzira na mladost, neiskustvo ili koje god opravdanje već postoji. U suprotnom, rukometaši bi mogli ostati bez Olimpijskih igara, prvi put nakon 16 godina, a takvo što je neprihvatljivo.

Hrvatska postala mušterija Dancima

Inače, bio je to peti uzastopni poraz hrvatske reprezentacije u ogledima s Danskom. Posljednju pobjedu pamtimo iz kolovoza 2012. godine na Igrama u Londonu. Tada su Golužini izabranici slavili s 11 golova razlike.

Stevanović se iskazao

Babić nije previše kemijao oko udarne postave. Od Eura u Poljskoj reprezentacija je doživjela tek dvije važnije promjene. Ivan Stevanović naslijedio je Mirka Alilovića, a Luka Šebetić preselio je na tribine kako bi napravio mjesta iskusnijem Denisu Buntiću, koji je tijekom dvoboj mijenjao (i uspješno zamijenio) kapetana Marka Kopljara. Doduše, Buntić je imao i nekoliko tehničkih pogrešaka koje su itekako išle na ruku danskoj reprezentaciji.

Previše promašaja za tako ozbiljnog protivnika


Kako je Hrvatska izgledala u Herningu? Na početku utakmice, dok se Danci još nisu zagrijali, vidjeli smo nekoliko pozitivnih stvari. Prije svega razveselila nas je simbioza obrane i vratara, koja je omogućila Hrvatskoj mirno otvaranje utakmice i blagu prednost. No, kako je vrijeme odmicalo, tako je ta veza polako nestajala, a u prvi plan su isplivale tehničke pogreške. Promašaji sa sedam metara, probijanja, nepotrebna isključenja, bacanje lopti u bunar i ostale gluposti na koje smo već navikli prateći ovu reprezentaciju kroz određeni period godina. Ipak, najveći je problem bio u tome što su hrvatski igrači, za razliku od danskih, bili prespori. Zanimljiv je, a ujedno i poražavajuć podatak kako je Hrvatska imala tek jednu kontru na utakmici.

U svim elementima igre nije bilo tečnosti, simfonije. Hrvatski rukometaši kao da su cijelo vrijeme vozili u trećoj brzini, dok su Danci krenuli iz treće i na kraju susreta završili u šestoj brzini. Vidjelo se to po njihovom najboljem igrači Mikkelu Hansenu, koji je nakon slabašnih 30 minuta eksplodirao u drugom poluvremenu i postao najbolji strijelac Danske s osam golova i sedam asistencija!

Potop, usrksnuće, potop


Hrvatska je držala korak za Dancima sve do kraja prvog poluvremena, kada su domaćini otišli na plus dva. No, pravi je potop uslijedio u drugom poluvremenu. Hrvatska se igra u potpunosti raspala kako u obrani, tako i u napadu. Danci su u 15 minuta drugog poluvremena zabili 10 golova, a u jednom su trenutku vodili i sa šest golova prednosti.

I onda, preokret. Babić je nakon danske kanonade shvatio da mu obrana curi sa svih strana. Vratio je igrače na liniju od 6 metara i Danci su se momentalno pronašli u velikim problemima. Hrvatska je pronašla snage u napadu i vratila se na gol zaostatka, ali to kao da je uplašilo hrvatske rukometaše koji su ponovno počeli bacati loptu u aut, gađati Landina i slično. Danci su, naravno, iskoristili taj poklon te su na krilima brze tranzicije slavili s 28:24.

Štrlek najbolji strijelac, Landin skinuo četiri sedmerca

Strijelce hrvatske reprezentacije je sa sedam pogodaka predvodio Manuel Štrlek. Pet golova je postigao Denis Buntić, a po tri Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat i Luka Cindrić. Najbolji igrač Danske bio je Mikkel Hansen s osam pogodaka, a pet je postigao Kasper Sondergaard. Vratar Niklas Landin obranio je čak četiri sedmerca našim igračima.


U prvom dvoboju Norveška je svladala Bahrein s 35:29, ali su Norvežani prednost protiv autsajdera stvorili tek u posljednjih deset minuta utakmice.

Hrvatski rukometaši će u subotu protiv Bahreina (18 sati) tražiti prvu pobjedu na turniru, čime bi zadržali izglede za osvajanje jednog od prva dva mjesta koja vode na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U drugom dvoboju subotnjeg programa (20.30 sati) igrat će Danska i Norveška.

DANSKA - HRVATSKA 28-24 (11-9)

Herning, dvorana Jyske Bank Boxen, 12.000 gledatelja. Suci: Raluy Lopez i Sabroso (Španjolska).

DANSKA: Christiansen 1, Mensah 1, Mortensen, Eggert 3 (1), Thomsen, Lauge 2, Noddesbo, Svan 2, Lindberg 2, Mollgaard 1, Sondergaard 5, Toft Hansen 3, Hansen 8, Damgaard; Landin 8 obrana, Green.

Isključenja: 6 min, sedmerci: 1/1.

HRVATSKA: Marić, Duvnjak 3, Kopljar, Gojun, Horvat 3, Karačić, Buntić 5, Mandalinić, Štrlek 7 (1), Čupić 1 (1), Pavlović, Kozina 1, Mamić 1, Cindrić 3; Stevanović 9 obrana, Pešić 2 obrane.

Isključenja: 6 minuta, sedmerci: 2/6.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.