HRVATSKA ŽENSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA

HRVATSKA - RUMUNJSKA 25:20 Sjajna Hrvatska velikom pobjedom blizu polufinala Eura

Foto: HRS

SENZACIONALNA Hrvatska je u prvom susretu drugog kruga Eura u Danskoj pobijedila Rumunjsku s 25:20 i napravila ogroman korak prema polufinalu. Hrvatska je maksimalna i sa šest bodova nastavlja natjecanje i put prema završnici turnira te borbi za medalje.

Ovo je prva pobjeda Hrvatske protiv Rumunjske na Eurima. Igrali smo do sada četiri puta, a svaki put su Rumunjke bile bolje. Sve do večeras.

Najzreliji nastup Hrvatske do sada

Bila je ovo možda i najzrelija i najbolja utakmica Hrvatske na ovom turniru. Do sada su igračice izbornika Nenada Šoštarića u svaki susret ulazile kao autsajderi i igrale su bez pritiska koji je bio na protivnicama. Bilo da govorimo o Mađarskoj, Nizozemskoj ili Srbiji.

Večeras je Hrvatska prvi put bila favorit i taj teret se osjetio na početku. U napadu smo igrali nervozno, nestrpljivo, brzopleto u nekom trenucima. Obrana je bila dobra, ali u napadu u prvih nekoliko minuta naše igračice nisu mogle ništa pogoditi. Jako teško su probijali čvrstu obranu Rumunjki, a ono što bi i prošlo odlična vratarka Denisa Dedu bi obranila.

Loš početak i puno nervoze 

S druge strane Tea Pijević na početku nije bila u formi kao u prethodnim susretima i ne čudi da je nakon prvih desetak minuta Rumunjska imala velikih 8:4.

Tada Nenad Šoštarić zove minutu odmora i radi ključan potez utakmice. Hrvatska se u napadu smirila, Ćamili Mičijević su se pridružile Krsnik, Blažević, Larissa Kalaus, Ježić, a zagrijala se na golu i Tea Pijević.

Nestvarna serija Hrvatske od 10:2

Od 18. do 25. minute Hrvatska je ostvarila seriju od 7:0 uz tri gola Katarine Ježić te po dva Blažević i Larisse Kalaus kojom je u potpunosti preokrenula rezultat i stigla do vodstva 11:8. 

U odličan drugi dio prvog poluvremena Hrvatske uključila se i pričuvna vratarica Lucija Bešen obranom sedmerca Neagu pa je prednost narasla čak i na pet razlike (14:9) prije no što je Neagu svojim četvrtim golom smanjila na 14:10, što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

Hrvatska je u prvih 10-ak minuta drugog poluvremenu mirno držala prednost stečenu u završnici prvog dijela, čak je povisila i na pet razlike (18:13), a onda je uslijedilo krizno razdoblje od šest minuta tijekom kojeg je Rumunjska serijom 4:1 smanjila na 19:17.

Rumunjke su dale sve od sebe, ali protiv ovakve Hrvatske nisu mogle ništa 

Tada je ponovno pravovremeno reagirao izbornik Šoštarić, pozvao minutu odmora nakon kojega je Josipa Mamić poentirala za 20:17. S druge strane, najbolja rumunjska igračica Neagu natjerana je na tri uzastopne pogreške u napadu, dva puta je izgubila loptu, a jednom promašila vrata pa je pogotkom Mičijević Hrvatska pobjegla na 21:17 osam minuta prije kraja. Do kraja susreta Rumunjke više nisu zaprijetile velikoj pobjedi Hrvatske.

Ovim uspjehom Hrvatska je stigla nadomak svog prvog plasmana u polufinale u povijesti europskih prvenstava. Trenutačno je vodeća u skupini sa šest bodova, dva više uz utakmicu više od druge Norveške, koja od 20:30 igra protiv Nizozemske, četiri više od Nizozemske i Njemačke, a čak šest više od Mađarske i Rumunjske.

Na korak do polufinala

Sljedeći nastup Hrvatska će imati u subotu kada će od 18:15 igrati protiv prvog favorita natjecanja Norveške, a do kraja natjecanja u drugom krugu očekuje ju još i dvoboj protiv Njemačke 15. prosinca koji bi mogao biti odlučujući za prolazak u polufinale.

Za polufinale Hrvatskoj je u sljedeće dvije utakmice, u subotu protiv Norveške i u utorak protiv Njemačke, dovoljno osvojiti jedan bod da se osigura jedno od prva dva mjesta u skupini. Međutim, Hrvatska može u polufinale i ako izgubi obje preostale utakmice.

No, tada bi se morali poklopiti neki drugi rezultati. 

HRVATSKA - RUMUNJSKA 25:20 (14:10)

HRVATSKA: Bešen, Pijević; P. Posavec, Krsnik 2, S. Posavec, Mičijević 4, L. Kalaus 4, D. Kalaus, Ježić 4, Japundža, Šimara 1, Debelić 1, Mamić 2, Vidak, Blažević 7 (2), Prkačin

RUMUNJSKA: Mazareanu, Dedu, Dumanska; Dinca, Subtirica, Buceschi 5, Neagu 6, Laslo 1, A. Popa, L. Popa, Polocoser 2, Ostase 3, Seraficeanu 2, Iuganu 1, Savu, Dindiligan

SUTKINJE: Alpaidze i Berezkina (obje Rusija)

SEDMERCI: Hrvatska 2/3, Rumunjska 4/5

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Rumunjska 4 minute

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.