Hrvatska u problemu, Srbija na korak do Eura, kaos u skupini E

Foto: EPA

PRED nogometnim svijetom je termin u kojem ćemo saznati tko ide na Europsko prvenstvo. Euro će se održati od 14. lipnja do 14. srpnja u Njemačkoj i na njemu će nastupiti 24 reprezentacije. Uz domaćina Njemačku, plasman su već osigurale reprezentacije Austrije, Belgije, Engleske, Francuske, Portugala, Škotske, Španjolske i Turske. Pogledajmo kakvo je stanje po skupinama.

Skupina A

Španjolska i Škotska predvode skupinu A s 15 bodova te su osigurale plasman na Euro. Gruzija će sigurno igrati kvalifikacije, a mogla bi i Norveška na temelju rezultata iz Lige nacija.

Četvrtak, 16. studenog, 18 sati:
Cipar - Španjolska

Gruzija - Škotska

Nedjelja, 19. studenog, 20:45:
Škotska - Norveška
Španjolska - Gruzija

Skupina B

Francuska ima maksimalnih 18 bodova u skupini B, što znači da će kao svjetski viceprvak igrati na Euru. Ako Nizozemska pobijedi Republiku Irsku, i ona će se plasirati. Ako ne savladaju Irce, Nizozemci će kartu za Euro moći osigurati slavljem nad Gibraltarom. Upiše li Nizozemska pobjedu, Grčka ide u dodatne kvalifikacije.

Subota, 18. studenog, 20:45:
Francuska - Gibraltar
Nizozemska - Irska

Utorak, 21. studenog, 20:45:
Gibraltar - Nizozemska
Grčka - Francuska

Skupina C

Engleska će se iz skupine C plasirati na Euro. Italija prvo mora pobijediti Makedoniju na domaćem terenu, a zatim izbjeći poraz od Ukrajine u direktnom okršaju za direktan plasman na Europsko prvenstvo. Dakle, Talijane ili Ukrajince očekuju dodatne kvalifikacije.

Petak, 17. studenog, 20:45:
Engleska - Malta
Italija - Makedonija

Ponedjeljak, 20. studenog, 20:45:
Makedonija - Engleska
Ukrajina - Italija

Skupina D

Turska se kvalificirala na Euro. Da bi Hrvatska izborila nastup na velikom turniru, u posljednje dvije utakmice skupine D mora osvojiti više bodova od Walesa. Momčad izbornika Zlatka Dalića igrat će protiv Latvije i Armenije, a Wales protiv Armenije i Turske. Hrvatska ili Wales borit će se za Euro kroz dodatne kvalifikacije.

Subota, 18. studenog:

15:00 Armenija - Wales
18:00 Latvija - Hrvatska

Utorak, 21. studenog, 20:45:
Hrvatska - Armenija
Wales - Turska

Skupina E

Kaotična situacija je u skupini E, u kojoj se četiri reprezentacije bore za Euro. Albanija će se kvalificirati ako ne izgubi od Moldavije ili ako Poljska pobijedi Češku. Češka će se kvalificirati ako savlada Poljsku, a Moldavija ne pobijedi.

Poljska neće moći biti među dvije reprezentacije koje idu na Euro ako ne pobijedi ili ako Moldavija dobije Albaniju. Moldavija ne smije izgubiti od Albanije te se nada remiju Poljske i Češke i pobjedi protiv Češke.

Petak, 17. studenog:
18:00 Moldavija - Albanija
20:45 Poljska - Češka

Ponedjeljak, 20. studenog, 20:45:
Albanija - Farski otoci
Češka - Moldavija

Skupina F

Belgija i Austrija osigurale su prva dva mjesta u skupini F.

Četvrtak, 16. studenog, 18:00:
Azerbajdžan - Švedska
Estonija - Austrija

Nedjelja, 19. studenog, 18:00:
Belgija - Azerbajdžan
Švedska - Estonija

Skupina G

Mađarskoj je za plasman na Euro dovoljno osvojiti bod protiv Bugarske ili Crne Gore, a može se plasirati čak i s oba poraza. Srbiji također treba bod, dok Crna Gora mora pobijediti Litvu i Mađarsku, s tim da Srbija mora izgubiti od Bugarske.

Četvrtak, 16. studenog:

18:00 Bugarska - Mađarska
20:45 Crna Gora - Litva

Nedjelja, 19. studenog, 15:00:
Mađarska - Crna Gora
Srbija - Bugarska

Skupina H

Slovenija i Danska imaju po 19 bodova na vrhu skupine H. Slovenija će se kvalificirati ako pobijedi Dansku ili s njom odigra neriješeno, s time da tada Kazahstan ne smije pobijediti San Marino. Isto vrijedi za Dansku. Finska ide u dodatne kvalifikacije, a vjerojatno i Kazahstan.

Petak, 17. studenog:
16:00 Kazahstan - San Marino
18:00 Finska - Sjeverna Irska
20:45 Danska - Slovenija

Ponedjeljak, 20. studenog, 20:45:
Sjeverna Irska - Danska
San Marino - Finska
Slovenija - Kazahstan

Skupina I

Švicarska i Rumunjska najbliže su plasmanu iz skupine I. Izrael je osigurao dodatne kvalifikacije, no i dalje može direktno otići na Euro. Izraelcima za to treba pobjeda nad Rumunjskom, a potom Rumunjska ne smije pobijediti Švicarsku. Švicarska bi plasman osigurala slavljem protiv Kosova, dok je Rumunjskoj dovoljan remi s Mađarskom.

Subota, 18. studenog:
18:00 Bjelorusija - Andora
20:45 Izrael - Rumunjska
20:45 Švicarska - Kosovo

Utorak, 21. studenog, 20:45:
Andora - Izrael

Kosovo - Bjelorusija
Rumunjska - Švicarska

Skupina J

Portugal ima maksimalan učinak u skupini J te ga očekuje nastup na Euru. Slovačkoj je dovoljan bod protiv Islanda ili Bosne i Hercegovine. Osim Lihtenštajna, ostali se bore za dodatne kvalifikacije. 

Četvrtak, 16. studenog, 20:45:
Lihtenštajn - Portugal
Luksemburg - BiH
Slovačka - Island

Nedjelja, 19. studenog, 20:45:
BiH - Slovačka
Lihtenštajn - Luksemburg
Portugal - Island

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.