Hrvatski napadač briljira u Austriji: Nisam zvijezda, ali jako su zagrizli za mene

Foto: Profimedia

BIVŠI napadač Osijeka i Istre Dion Drena Beljo ove je sezone iz njemačkog Augsburga otišao na posudbu u bečki Rapid i odlično započeo karijeru u zelenom dresu. Do sada je odigrao četiri utakmice, a na posljednje tri bio je strijelac.

Sva tri gola 195 cm visoki napadač zabio je ljevicom, iako mu se kod jednoga lopta zapravo odbila od ruke. Prvijenac je postigao u kupu protiv trećeligaša Neusiedl/Seea nakon što se najbolje snašao u gužvi u petercu. Protiv Wisle je u drugom pretkolu Europa lige sam izbio pred golmana, koji je obranio, ali lopta se odbila u njegovu ruku pripijenu uz tijelo, pa od nje u gol. Konačno, u 1. kolu prvenstva aktualnom je prvaku zabio za pobjedu 1:0, klasičnim matom nemoćnog vratara.

Moglo bi se zaključiti da je ovaj 22-godišnjak posebno inspiriran u ljetnim mjesecima jer je prije dvije godine u Osijeku tijekom kolovoza također bio strijelac na tri uzastopne utakmice, a lani je u Augsburgu postigao dva gola u nekoliko dana na prijelazu kolovoza u rujan, koja su mu naposljetku ostala i jedina dva u sezoni.

No, u novoj sredini već je nadmašio lanjski učinak i nada se da će tako i nastaviti, ali prije svega imati kontinuitet igara, nakon što je prošle sezone u Bundesligi nakon smjene trenera isključivo ulazio s klupe, ako bi uopće i dobio priliku.

S takvim statusom ispao je i iz kadra reprezentacije, za koju je debitirao prošle jeseni ušavši s klupe u porazima od Turske i Walesa, pa ga nije bilo ni na Euru, iako je momčadi Zlatka Dalića pozicija centralnog napadača bila jedna od kritičnijih.

U razgovoru za Index Beljo je objasnio što mu se događalo prošle sezone kad je ispao iz prve momčadi prvog inozemnoga kluba za koji je igrao, zašto se odlučio za posudbu baš u Rapid, otkrio je s kojim se suigračem najviše druži i kakve su mu ambicije za sezonu koju je tako uspješno otvorio.

Je li vam neki od ova tri gola kojima ste otvorili sezonu posebno drag?

Gol protiv Wisle mi je drag jer sam ga postigao na domaćem stadionu i to mi je prvi gol u Europi, ali svaki ima svoju težinu. Ovaj u prvenstvu bio je za pobjedu protiv lanjskog prvaka i osvajača kupa.

Jeste li ikad zabili gol poput onog protiv Wisle? Je li vas bilo strah da će ga poništiti?

Nikad prije nisam zabio takav gol. Nije me bilo strah da će ga poništiti zbog zaleđa, a ruka mi je bila uz tijelo, znam da nisam ništa mogao u toj situaciji. Prošlo mi je kroz glavu da bi ga mogli poništiti jer je provjera trajala dugo, a po novim pravilima uvijek se svira ruka u napadačkom dijelu.

U četvrtak vas u 3. pretkolu Europa lige čeka Trabzonspor, što očekujete?

Cilj je igrati u skupini europskog natjecanja. Znamo njihove kvalitete, znamo da imaju velik budžet i za dovođenje igrača i za plaće. Imaju odličan kadar u kojem su dva Hrvata - Oršić i Barišić, koji su bili reprezentativci - ali vjerujem da možemo igrati s njima i proći.

Prije dvije godine za Osijek ste u kolovozu zabili tri kola zaredom, lani u Augsburgu dva na samom početku sezone, smatrate li da ste posebno produktivni ljeti?

Nisam to baš tako popratio. Recimo, u Istri nisam ni igrao na početku sezone. Ali uvijek sam jednako motiviran, vjerojatno se slučajno dogodilo da su se potrefila tri gola zaredom.

Što se dogodilo prošle sezone u Augsburgu? Nakon odličnog starta, jako malo ste igrali.

Dobro sam ušao u sezonu, dobro počeo i dobro se osjećao, tada sam pružao najbolje partije u Bundesligi, ali kao momčad nismo imali dobre rezultate. Tako je došlo do smjene trenera, a novi trener imao je svoje zamisli. Nije me vidio u prvih 11, ulazio sam s klupe i nisam se snašao u toj ulozi. Zato sam za ovu sezonu tražio posudbu, klub u kojem ću dobiti priliku da pokažem svoje kvalitete koje vjerujem da imam.

Jeste li razgovarali s trenerom o tome zašto ne igrate i što trebate učiniti da se to promijeni?

Bilo je razgovora, naravno, ali oni koji su igrali ispred mene igrali su jako dobro, rezultati su bili jako dobri i zato mu nitko nije mogao prigovoriti zbog toga što ja malo igram.

Koje su još bile opcije za posudbu? Je li bilo ponuda iz HNL-a i jeste li ih uopće uzimali u obzir?

Bilo je puno opcija, pa tako i iz HNL-a, ali ne bih o imenima. Da ne mislim da je Rapid najbolja opcija, ne bih ni došao ovdje. U dogovoru s timom odlučili smo da je ovo dobra priča, dobar put za mene.

Zašto Rapid?

Prvo, Rapid je velik klub, najveći u Austriji, ima preko 30 naslova prvaka, ali dugo ništa nije osvojio. Ekipa je sigurno dobra, ligu dosta prate skauti iz Bundeslige i sigurno ću tako ostati na radaru jer se želim vratiti u ligu petice. Tu se igra dobar nogomet, fizički, puno se trči. U Njemačkoj sam se uspio na to donekle adaptirati, neće mi biti prevelika razlika.

Osim toga, uprava kluba i trener jako su zagrizli za mene, bila im je velika želja da dođem, to njihovo povjerenje također me privuklo.

Transfermarkt vas procjenjuje na četiri milijuna eura, daleko najviše u klubu. Imate li takav status, najboljeg igrača, zvijezde?

Nisam ni znao za taj podatak. Ne bih rekao da sam zvijezda, imam normalan tretman, ništa drukčiji od ostalih igrača.

Kakav vam je ugovor s Rapidom, imaju li pravo prvokupa, može li se ranije raskinuti?

Ne može se raskinuti, dogovor je fiksno godinu dana, a Rapid ima otkupnu klauzulu. Ako je ne iskoriste, vraćam se u Augsburg iduće sezone, s njima imam ugovor do 2027. Ako se to dogodi, razgovarat ću s upravom i trenerima i vidjeti što dalje. Ako trener i dalje ne računa na mene, nema smisla da se vraćam, ali to ne možemo još znati.

Ostali ste na njemačkom govornom području, koliko ste u godinu i pol u Augsburgu svladali jezik?

Ne govorim tečno, ali dosta toga razumijem, sve nogometne termine, mogu razgovarati sa suigračima i davati intervjue, ali i dalje radije to radim na engleskom jer se mogu bolje izraziti, tako da nisam još 100 posto zadovoljan.

Spomenuli ste skaute iz Bundeslige. Karijeru želite bazirati baš u Njemačkoj?

Najdraža liga mi je Premier liga i u njoj bih volio igrati, ali prije toga bih ipak želio ostaviti bolji utisak u Bundesligi.

Gdje živite u Beču i s kim se od suigrača najviše družite?

Nisam dugo u Beču, klubu sam se priključio na pripremama, tako da sam tu možda neka tri tjedna. Tek sam se uselio, uzeo sam stan u dijelu grada u kojem je trening-centar, uređeno je i mirno.

U gradu ima dosta Balkanaca, ali u klubu se najviše družim s Lukasom Grgićem, bivšim igračem Hajduka. S njim sam razgovarao i prije dolaska, odlično me primio, upoznao me s ekipom, super se ponio, ljudski i prijateljski.

Pratite li i dalje SHNL i kako komentirate početak sezone?

Stalno pratim, sve rezultate, imam dosta prijatelja u SHNL-u. Grgić je bivši hajdukovac i gleda sve utakmice, pogledamo zajedno kad god možemo.

Što očekujete od svojih bivših klubova i od borbe za vrh?

Uvijek je teško prognozirati na početku sezone. Istri i Osijeku želim sve najbolje, pogotovo da se Osijek kvalificira u europsko natjecanje. A plasmane i osvajanje naslova ne bih volio predviđati.

Kako ste proživljavali tešku prošlu sezonu u kontekstu potencijalnog reprezentativca?

Bilo mi je jako teško prošle sezone, ne samo zato što nisam bio član reprezentacije nego zbog male minutaže u klubu. Teško sam proživljavao sezonu i zato u novoj želim imati što više utakmica, vratiti osjećaj za igru i nalet u kojem sam bio. Naravno da mi je krajnji cilj doći do reprezentacije. Ne znam hoće li to biti ove sezone ili sljedeće, ali to je cilj.

Beljo je za Hrvatsku debitirao prošle jeseni u porazu od Turske (Borna Jaksic/PIXSELL)

Kako ste vidjeli Hrvatsku na Euru?

Svi smo očekivali velike rezultate na koje nas je reprezentacija naviknula, ali ne može uvijek biti tako. Bilo mi je žao kad smo ispali, ali to je sport, moramo to prihvatiti i raditi najbolje što možemo da opet krenemo prema vrhu.

Dosta je već prošlo od Eura, ne sjećam se detalja svake utakmice, ali svi smo vidjeli da to nije izgledalo najbolje. A opet, moglo je sve otići u drugom smjeru da nismo primili gol protiv Talijana u zadnjoj sekundi. Prošli bismo i nitko ne bi pričao o tome, ali tako se dogodilo, bilo je malo nesreće.

Koji su vam ciljevi u ovoj sezoni, osobni i momčadski?

Nemam neke brojke u glavi, volio bih zabiti dvoznamenkasti broj golova, što više, ali prije svega odigrati što više utakmica, dobiti što bolji osjećaj za igru i vratiti se u nalet u kojem sam bio. 

Prošle sezone to nisam imao, taj osjećaj samopouzdanja kad kroz tjedan i na treninzima stalno zabijaš i dobro igraš, to se prenosi na utakmice, kao da osjećaš da ćeš zabiti. Lani je bio dug period u kojem nisam startao, pa nisam ni mogao imati samopouzdanja i dobar unutarnji osjećaj kad nisam igrao.

Što se tiče momčadi, ne gledamo predaleko. Prvi cilj je proći Trabzonspor i plasirati se u neko europsko natjecanje, dobro započeti sezone pa što bude, možda i osvojiti ligu. U svakom slučaju, otići što dalje u sva tri natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.