Hrvatski trener prvaka Belgije priveden u istrazi o namještanju i pranju novca

Foto: EPA

VELIKA AFERA u belgijskom nogometu. Među privedenima u sklopu akcije "Čiste ruke", kako su nazvane istrage zbog namještanja rezultata, korupcije i pranja novca je i Ivan Leko, trener prvak Club Bruggea. Leko (40) je bivši igrač tog kluba. Trener mu je postao prošle godine i odmah ga vodio do naslova prvaka, a ove sezone je premoćno na vrhu tablice.

Leko je priveden, a kuća mu je pretresena, kao i prostorije kluba

Ali, sada je postao vijest kao onaj kojeg je policija privela na ispitivanje. Federalni tužitelj Wenke Roggen potvrdio je da je Leko priveden, kao i da je izvršen pretres njegove i kuća ostalih osumnjičenika. Ukupno 44 kuće i stana širom Belgije pretreseni su u sklopu istraga. Izvršene su premetačine u domovima članova uprava nogometnih klubova, zastupnika igrača, sudaca, odvjetnika, knjigovođa, zlatara i novinara.  U sklopu istraga pretražene su kuće i stanovi u inozemstvu i to u Francuskoj, Luksemburgu, Cipru, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Club Brugge potvrdio je da je jutros od 8 do 11 trajala premetačina klupskih prostorija, kao i da trener nije u klubu jer je priveden u sklopu policijske istrage. 

Policija upala u više od pola prvoligaških klubova

Belgijski mediji javljaju da je istragama obuhvaćeno čak 10 prvoligaških klubova čije prostorije se pretresaju. Osim Club Bruggea, potvrđeno je da su pod istragom i ostali klubovi velike trojke: Anderlecht i Standard. Kao i Gent, Genk, Kortrijk, Lokeren i Oostende, ali i drugoligaš Mechelen.

Leko je priveden s nekoliko nogometnih sudaca, među kojima su Bart Vertenten i Sebastien Delferiere te zastupnika igrača zbog sumnje da su počinili spomenuta kaznena djela. Među privedenim agentima je i Dejan Veljković, za kojeg Belgijanci pišu da je jako blizak s Lekom još otkako je ovaj bio igrač. Tada ga je zastupao upravo Veljković.

Ključni likovi u istrazi: Belgijski superagent te Lekin prijatelj koji ga je zastupao dok je bio igrač

Osim njega, ključan lik u istrazi je Mogi Bayat, iranski poduzetnik s francuskim državljanstvom koji je od 2003. do 2010. bio direktor Charleroija. Nakon toga je postao daleko najmoćniji zastupnik igrača u Belgiji koje je prodavao svim tamošnjim prvoligašima. 

Istrage o pranju novca i namještanju utakmica su odvojene.

Kako je sve počelo: Belgijska policija slijedila je trag novca koji su menadžeri utajili od države

Belgijskoj policiji bile su krajem 2017. sumnjive transakcije klubova u prvoj ligi i počela je istragu zbog sumnji na utaju poreza i pranje novca. Ispočetka je istraga bila usredotočena na agente igrača koji su prilikom transfera uzimali veće provizije od dozvoljenih i tako štetili belgijskoj poreznoj upravi, a samim tim i državnom proračunu. Prema pisanju belgijskih medija, glavni osumnjičeni za ova nedjela su Bayat i Veljković.

Istrage su odvojene: Superagent nije osumnjičen za namještanje rezultata, ali Lekin bivši menadžer i prijatelj Veljković jest

Tijekom ove istrage pojavile su se indicije da su tijekom sezone 2017/18. namještani ishodi utakmica prve lige. Mnogi privedeni bili su povezani s oba spomenuta agenta.

Na primjer, Herman Van Holsbeeck kao trener Anderlechta puno je poslovao s Bayatom, dok je povezanost Veljkovića i Leke već objašnjena. Suci Vertenten i Delferiere također su Veljkovićevi dobri prijatelji. Sada se istražuje njihova uloga u namještanju rezultata. 

Prema navodima belgijskih novinara, Bayat nije osumnjičen za namještanje rezultata, ali Lekin bivši menadžer i prijatelj Veljković jest. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.