Hrvatskoj će za prolazak skupine na Euru vjerojatno trebati samo jedna pobjeda

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u skupini igrati protiv Španjolske, Italije i Albanije. Bio je to relativno težak ždrijeb za momčad Zlatka Dalića koja će u skupini igrati protiv dva bivša europska i svjetska prvaka. Stranica Football Meets Data objavila je kolike šanse iz prolazak skupine imaju reprezentacije koje izgube dvije utakmice.

Podsjetimo, od 24 reprezentacije koje su se plasirale na Euro, čak 16 ih prolazi u drugi krug odnosno osminu finala. To su sve prvoplasirane i drugoplasirane momčadi u skupinama te četiri najbolje trećeplasirane momčadi. Football Meets Data objavio je, temeljeno na ELO ratingu, da je velika vjerojatnost za prolazak skupine (čak 80 posto) ako reprezentacija ima pobjedu, dva poraza i gol-razliku -1. Također, ako reprezentacija ima gol-razliku -2, ima više od 50 posto šansi za prolazak.

ELO ranking predstavlja agregiranu natjecateljsku vrijednost momčadi u nekom sustavu. Svaka utakmica koju momčad odigra utječe na promjenu ratinga. Ako pobjednik ima viši ELO od protivnika, njegov pozitivan pomak je manji, a u slučaju pobjede slabije momčadi pozitivan pomak je veći. Suprotno vrijedi za poraženog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.