Huligani otvorili sezonu u BiH

Foto: theManiacs.org

PRIJE početka nogometne sezone u BiH počela je ona huliganska. U finalu memorijalnog turnira u Fojnici trebali su se sastati sarajevski vječiti rivali, ali susret Željezničara i Sarajeva nije se odigrao. Uoči utakmice Željini navijači uletjeli su u teren i napali igrače mlađeg sarajevskog kluba. Igrači Sarajeva spasili su se bijegom u svlačionicu, ali te sreće nisu bili i navijači Sarajeva koje su Manijaci napali nakon dolaska u Fojnicu. Neslužbeno se doznaje da su ozlijeđena 2 policajca te član uprave FK Fojnica, nitko od njih teže. Ozlijeđeni član uprave kluba organizatora turnira pokušao je spriječiti navijače Željezničara pri divljačkom pohodu na nogometaše.

Dio krivnje za nerede svakako snosi i policija jer nije se smjelo dogoditi da utakmicu ljutih rivala osigurava premali broj njihovih službenika. Nedovoljan broj policajaca nije uspio spriječiti okršaj navijača uoči utakmice, a zakasnili su reagirati i na samom stadionu.

U jugo-ligi Manijaci i Horde zla zajedno su pohodili susrete protiv velike četvorke

Poznato je da susreti sarajevskih navijača često završavaju krvavo. Njihovo rivalvstvo seže do 1987. godine kada su osnovani Manijaci i Horde zla iako su u vrijeme bivše Jugoslavije dvije suprotstavljene skupine često znale zajednički pohoditi utakmice protiv klubova iz "velike četvorke". Sarajevski navijači bili su vrlo "aktivni" na navijačkoj sceni bivše Jugoslavije, slovili su kao organizirane i opasne skupine. Sjećamo se da su krajem osamdesetih prilikom zajedničkog "izleta" u Beograd na susret Partizan - Sarajevo navijači Želje izboli dvojicu pripadnika Grobara.

Česti su bili i zajednički napadi u Sarajevu, poput onog na željezničkom kolodvoru gdje su Horde zla i Manijaci udružili snage i priredili vatreni doček Partizanovim Grobarima.

U istom periodu dogodila se i jedna od najvećih navijačkih makljaža u povijesti BiH nogometa. Uoči utakmice Željezničar - Zvezda u jugo-ligi Manijaci su sačekali navijače Zvezde ispred Holiday Inna odakle su gosti trebali krenuti na utakmicu. Došlo je do sveopće tučnjave koja je rezultirala velikim brojem ozlijeđenih. I nekoliko sati nakon incidenta obližnja fontana bila je crvena od krvi.

Nitko nije odgovarao za Puljića i Kasapovića

Raspadom Jugoslavije raspao se suživot Hordi zla i Manijaka iako ni konflikti među njima nisu bili rijetkost. U nedostatku prave konkurencije u BiH počeli su se obračunavati međusobno. Od recentnijih primjera izdvajamo žestoki napad Manijaka kod Druge gimnazije prije početka '89. gradskog derbija 2007. godine. Svježa su sjećanja na nemile slike iz Širokog Brijega gdje je ubijen Vedran Puljić uoči susreta Širokog Brijega i Sarajeva u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, kao što je nerazjašnjena i smrt Anera Kasapovića nakon nakon utakmice Čelika i Željezničara u Zenici, kojeg je tuklo šest policajaca, ali za njegovu smrt još nitko nije odgovarao.

Prije nešto više od dva mjeseca navijači Sarajeva, isfrustrirani činjenicom da je Željo uzeo svoj peti naslov prvaka, "uveličali su proslavu" na stadionu bacanjem suzavca na južnu tribinu Grbavice, dom Željinih Manijaka. Tijekom Željine slavljeničke večeri došlo je i do velikih nereda u centru grada koji je bio pod opsadom policije i navijača.

Događaji u Fojnici bili su svojevrsna osveta Manijaka za događaje s proslave. Nema indicija da nemilim scenama nećemo svjedočiti i u novoj nogometnoj godini. Što se navijača tiče, sezona je otvorena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.