Ivković o Hajdukovom skrivenom adutu: Mora uzeti sav rizik na sebe kad bude spreman

Photo: Matija Habljak/PIXSELL/Zeljko Hladika/PIXSELL

HAJDUK je u 11. kolu SuperSport HNL-a pobijedio Lokomotivu 2:1 i tako pobjegao Rijeci i Dinamu na sedam bodova prednosti. U napetoj utakmici Hajduk je rano stigao u vodstvo, ali Lokomotiva je do poluvremena izjednačila i dugo držala bod. Ipak, Niko Sigur je u 76. minuti zabio za slavlje momčadi Gennara Gattusa.

Hajdukovu pobjedu analizirao je Tomislav Ivković u HRT-ovoj emisiji Stadion. Ivković se dotaknuo Gattusove rotacije vratara, ali i toga da je Hajduku potreban jedan agresivniji veznjak, koji bi rasteretio Ivana Rakitića. Spomenuo je i kako puno više očekuje od mladog ofenzivca Stipe Biuka, koji je trenutno na posudbi iz Valladolida. "Hajduk je u ovoj utakmici pokazao da drugačije razmišlja i da se drugačije priprema za utakmice nego prošlih sezona.

"Biuk, kada bude spreman, mora uzeti sav rizik na sebe"

Ova utakmica je bila komplicirana za njih. Prvo zato što je prva, igrala se u subotu, svi očekuju pobjedu Hajduka. Utakmicu su otvorili na najbolji mogući način, sve su imali otvoreno.  Imali su mirnu situaciju, imali su slavljeničku atmosferu, koja je najopasnija u Hrvatskoj što se tiče Hajduka.

Dogodila se greška Kalinića koja ih je dosta poremetila, ali i tu se vidjela razlika Hajduka u odnosu na prošlu godinu, uspjeli su se othrvati. Imali su odličnu šansu Biuka iz koje su mogli zabiti gol. Taj dečko kad bude spreman, a sada to nije, mora uzeti sav rizik na sebe.

Gattuso već govori o tome jer vjeruje u njega. Jer taj Biuk nema više vremena za izgubiti, ovo mu je sezona biti ili ne biti. Ako tu ne napraviš ništa, dečko, ne znam gdje ideš sljedeće sezone. Bamba je odigrao tako kako je odigrao, a onda kad imaš Sigura koji ti može to odigrati, naravno da ćeš ga iskoristiti.

Taj Sigur i taj Pukštas znaju da moraju orati i kopati da bi se izborili za prvih 11. To je najveći dobitak za Hajduk, to da nema sigurnih. Mislim, ima sigurnih, Livaja i Rakitić znaju da su oni tu broj jedan, ali ostalo se slaže. Jer ako imam jednog Melnjaka, bivšeg reprezentativca koji se oporavio i koji čeka svoju šansu, koju će sigurno iskoristiti, sve je jasno.

Mislim da Hajduk mora u sredini terena dovesti nekog igrača koji bi donio u paru s Rakitićem, da me netko krivo ne shvati, nemam ništa protiv Krovinovića. Krovinović igra nogomet kakav zna i kakav je naučio. E, sad, kad igraš u paru s Rakitićem, da bi tom Raketi dao više prostora i slobode. Ja bih rekao, Rakitić voda i Krovinović voda, a uz vodu trebaš vatru."

Ivković o rotaciji golmana: Što Gattuso želi?

Ivković smatra da Hajdukovoj veznoj liniji nedostaje agresivnosti: "Tu treba jedan vatreni igrač koji će donijeti agresivnosti. Može li to biti Pukštas ili Žaper kad se oporavi, to treba vidjeti. Gattuso forsira Kalika jer on odradi strašno puno prljavog posla, ali problem je da u takvoj situaciji treba igrača koji više zna nogometa od Kalika.

Po mom mišljenju, Gattuso nije trebao mijenjati golmana. Kalinić, zbog raznoraznih ozljeda koje je imao, već skoro dvije godine nije branio. Onda je branio jednu utakmicu u Kupu, a od nje je prošlo sada već skoro tri mjeseca. Što želi trener? 

Želi li golmana koji jako dobro igra nogom i pomaže u otvaranju kao Lučić ili želi Kaliniću dati jer je dobar, pošten i kapetan? Gattuso je rekao da je njegova greška. Pa naravno da je njegova greška, to bi svaki trener trebao reći. Lovre je u ovoj situaciji trebao samo puno brže reagirati, dok je on sve pripremio i htio udariti loptu, već je Čop odradio svoje. 

Međutim, Lovre nije takav golman da igra jako dobro nogom, ali je pametan i prije je znao da to mora rješavati brže. Nisam za rotacije golmana samo rotacije radi jer nemaš osjećaj prostora, igračima je lakše jer igraju na treninzima, ali golmani to nemaju."

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.