HNL

Ivković o Livaji: U Dalmaciji tvrde jedno, u Zagrebu drugo, a istina nikoga ne zanima

Foto: Marko Prpic,Luka Stanzl/Pixell

NAKON što je 2021. napustio klupu Intera iz Zaprešića, Tomislav Ivković je svoj trenerski kruh počeo zarađivati u Bosni i Hercegovini. Najprije je kratko sjedio na klupi sarajevskog Željezničara, da bi sad preuzeo posao šefa struke u Borcu iz Banje Luke. Bivši vratar Jugoslavije obavljat će posao i trenera i sportskog direktora.

''Što ćete, svatko traži svoj prostor'', rekao nam je Ivković kad smo ga nazvali da nam komentira svoj novi posao pa je dodao:

''Nisam čovjek koji se voli puno odmarati i spavati. Želim raditi, a ovdje mi se otvorio prostor o kojem možda nisam prije razmišljao, ali ljudi iz Borca su prepoznali u meni nekoga tko može napraviti nešto dobro za klub.''

Borac je klub lijepe tradicije. U bivšoj državi je stalno balansirao između prve i druge lige, a najveći uspjeh kluba je bilo osvajanje Kupa maršala Tita 1988., kad je tadašnji drugoligaš na Marakani u finalu srušio Crvenu zvezdu, koja je gradila ekipu za budućeg prvaka Europe.

''Nogomet u BiH je kao u Hrvatskoj prije par godina''

''Tako je, uz taj Kup, koji se ovdje itekako dobro pamti, Borac je aktualni prvak BiH. Posljednjih godina su imali probleme, bili su u drugoj ligi. Vratili su se, ustrojili su se, no treba vremena da bi klub imao konstantu i da bi mogao stalno napadati trofeje'', priča nam Ivković koji je dosta slikovito usporedio HNL i Premijer ligu BiH.

''Uvjeti i infrastruktura ovdje su kao u Hrvatskoj prije nekoliko godina. Zamislite dinamiku nogometa kad padnu kiša i snijeg. Osnova za bilo što je kvalitetna infrastruktura, bez toga se ne može naprijed. Pogledajte koliko je HNL napredovao kad su klubovi dobili nove terene.

Razlika je nemjerljiva. U ovom trenutku, Hrvatska je kvalitetnija liga. Hrvatska ide u šestoj, a BiH u četvrtoj brzini. Ovdje ima dosta zanimljivih mladih igrača, ali je ogroman problem što klubovi dovode puno starijih igrača. Nemam ja ništa protiv starijeg, iskusnijeg igrača, ako će taj donijeti kvalitetu.

''Problem su stari igrači. Zbog toga i reprezentacija pati''

Međutim, da bi nogomet u BiH uspio, treba se ozbiljno raditi na omladinskoj školi. Tek tada, kad budu proizvodili svoje igrače, moći će zarađivati, a i reprezentacija će imati puno bolje rezultate'', kaže nam Ivković.

Reprezentacija BiH nakon SP-a u Brazilu 2014. niže neuspjeh za neuspjehom. Izbornici se mijenjaju, ali rezultata nema. Ivković kaže da je problem baš u izostanku kvalitetnog rada s mladima.

''Generacija koja je igrala u Brazilu je otišla, ostalo je samo njih nekoliko. Mlađih nema. BiH nema takav bazen igrača kao Hrvatska i zato moraju jako pažljivo raditi s klincima. Dobar primjer je Sarajevo. Imaju privatnog vlasnika, imaju uvjete kakve nema nitko u BiH, puno ulažu.

Jedino kod njih igrači ne plaćaju ni članarine ni opremu, jedino oni daju stipendijske ugovore. Dovode sve što valja iz cijele BiH'', rekao nam je bivši pomoćnik Cice Kranjčara na SP-u 2006.

''U Dalmaciji tumače jedno, u Zagrebu drugo, a istina nikoga ne zanima''

Za kraj razgovora smo Ivkovića pitali da nam komentira izjavu o Marku Livaji, koja je u hrvatskoj nogometnoj javnosti podigla puno prašine. Podsjetimo, novinar SK-a pitao je Ivkovića: "Sad kad se u HNL-u pojavio Livaja koji igra poput svemirca, što učiniti s napadom? Može li Hrvatska ponovno zaigrati s dvije špice?"

Ivković mu je odgovorio: "Po meni u Hrvatskoj postoji samo jedan svemirac, a to je Luka Modrić. Sve ovo oko Livaje su napravili mediji i novinari. Uz Modrića, imamo još Kovačića, Brozovića i Perišića, i oni su po meni nedodirljivi, a svi ostali prolaze kroz uspone i padove i nisu nezamjenjivi."

Ta je izjava podigla puno bure, posebice među navijačkim pukom Hajduka. 

''Vrlo jednostavno. Svaki portal, svake novine, ovisno kako njima odgovara, tu su izjavu tumačile na razne načine. Pitanje je bilo je li Livaja svemirac i mora li igrati u reprezentaciji. Rekao sam da je u našoj reprezentaciji samo Luka Modrić svemirac, da su svi ostali zamjenjivi i da sve ovisi o formi u kakvoj jesu.

Pri tome sam mislio čak i na Brozovića, Perišića i Kovačića, što naravno ne umanjuje njihovu kvalitetu. Ako je netko stvarno mislio da sam ja išao uvrijediti Livaju, onda me ne poznaje. Tako nešto ne bih nikad napravio. U čitavoj svojoj karijeri nešto tako nisam radio.

Livaja je odličan igrač, najbolji je igrač Hajduka, i jasno se vidi da kad ga udvoje, ako nema pomoć ostalih suigrača, teško nešto može napraviti. Ne mogu vjerovati da se ova priča uopće i povukla. Niti u jednom trenutku nije dolazilo pitanje Livajine kvalitete.

Međutim, mediji kao mediji, pišu ono što njima paše. Ovi iz Dalmacije će napisati jedno, ovi iz Zagreba drugo, a istina malo koga zanima'', zaključio je Ivković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.