Jakobušić je dogovorio da Pukštasa može prodati samo Andy Bara. Evo i za koliko

Foto: Instagram

ROKAS PUKŠTAS (19) će ovog ljeta napustiti Hajduk. To je već mjesecima poznata informacija i logičan potez splitskog kluba. Još na glavnoj skupštini kluba prošlog prosinca Hajduk je jasno naznačio u svom planu proračuna za 2024. godinu da očekuje blizu 10 milijuna eura profita u stavci ulaznih i izlaznih transfera. No, to je samo ako klub dohvati skupine europskih natjecanja. Ako se to ne dogodi, iznos transfera koji su potrebni za funkcioniranje kluba raste za nekoliko milijuna eura.

Dva najvrjednija prodajna eksponata Hajduka su svakako Niko Sigur i Pukštas. Hajduk bi Sigura volio zadržati i sljedeće sezone te je to čitavo vrijeme plan kluba. Osim što je odigrao odličnu sezonu i tako mlad već znači jako puno Hajduku na terenu, procjenjuje se da njegov tržišni potencijal još nije na vrhuncu. 

Međutim, za Pukštasa se još prošle zime procijenilo da je vrijeme za njegovu prodaju. Amerikanac je zapeo za oko klubovima prije nego što je uopće zaigrao za prvu momčad, a posebno od utakmice juniora Hajduka protiv Atletico Madrida, koja je na Poljudu odigrana u sklopu Lige prvaka mladih u veljači 2022. godine. Posljednjih mjeseci se puno špekulira koji su klubovi zainteresirani za njega, a o tome su počeli pisati i strani mediji. Interesa ne manjka i to je svakako melem za uši Upravi kluba.

Hajduk i Andy Bara sve više surađuju

Novi moment u vezi prodaje Pukštasa dogodio se prije deset dana kada je objavljeno da je on potpisao za menadžersku agenciju Niagara Sports Company, čiji je vlasnik nogometni agent iz Zagreba Andy Bara, koji je posredovao u brojnim unosnim transferima, poput prodaje Joška Gvardiola u Manchester City. Ta vijest otkrivena je na službenom Instagram profilu Niagara Sports Companyja na kojem je objavljena Pukštasova fotografija uz poruku: "Dobro došao."

Bara i Hajduk su u posljednje dvije godine počeli surađivati sve više, što je velika promjena unutar hrvatskog tržišta jer je Bara godinama radio transfere skoro ekskluzivno iz Dinama i Rijeke. Promjene u upravljačkim strukturama klubova su donijele i promjene u odnosima, a bivši predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić je procijenio da je za klub isplativo imati dobre veze s agentom koji je u prošlosti pokazao da može raditi velike poslove prema inozemstvu.

Ovaj odnos je najviše konkretiziran dolascima dvojice igrača u Hajduk, a to su Mihael Žaper i Josip Brekalo, koji su njegovi igrači. Hajduk je Žapera čekao cijelo prošlo ljeto i bio je velika želja Bijelih, a Bara je poštivao želju svog igrača i napravio sve da do tog posla dođe pa i se odrekao financijskog dijela koji bi pripao njemu. Na kraju te priče su svi bili zadovoljni jer Osijek je dobio odštetu, Hajduk igrača kojeg želi, a Žaper je završio tamo gdje je i htio. Brekalo je bio drugačija priča jer se njegova posudba dogovorila gotovo preko noći nakon što je igraču propao odlazak u Dinamo.

Bara ima ekskluzivno pravo na prodaju Pukštasa

Posljednjih dana se počelo spominjati da je Jakobušić obećao Bari ekskluzivno pravo na posredovanje u transferu Pukštasa, a nakon provjere s obje strane možemo potvrditi da je to istina. Bara i Hajduk imaju dogovor da on može transferirati Pukštasa do 1. rujna ove godine, a Hajduk očekuje transfer od 10 milijuna eura. U Hajduku su procijenili da je to najbolji put da dobiju odštetu koju žele za svog igrača.

Potvrđeno nam je i da se radi o gospodskom dogovoru, a ne nečemu što je ugovorno zacrtano. Također, dosadašnji poslovi koje je Hajduk radio s Barom nemaju nikakve veze s Pukštasom. Bara nije od Hajduka tražio bilo kakvu protuuslugu za dovođenja Žapera i Brekala, već su sve strane smatrale da je to najbolje za klubove i igrače u pitanju, ali to je definitivno doprinijelo tome da se Hajduk sve više oslanja na dobar odnos koji su izgradili sa zagrebačkim agentom.

Također nam je potvrđeno da ovaj dogovor ne uključuje nikakve specifične lige ili klubove, već će se razmatrati ponuda bilo kojeg kluba koji bi zadovoljio apetite Hajduka i igrača, a cijela priča se događa u dogovoru s dosadašnjim Pukštasovim agentom koji je samostalno brinuo o njegovoj karijeri. Hajduk se očito okreće sve većoj suradnji s Barom, što je na neki način i logično s obzirom na to da je njegova agencija u top deset na svijetu po vrijednosti igrača koji igraju Ligu prvaka i radi se o hrvatskom agentu. Koliko je to dobro za klub, pokazat će vrijeme.

Grafika: Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.