Jasno je što je najveći problem Hrvatske. Pred Dalićem su tri ključne odluke

Foto: Marko Prpic/Borna jaksic/Joao Rico/PIXSELL1

HRVATSKA nogometna reprezentacija je s četiri boda okončala listopadski ciklus Lige nacija. Nakon pobjede protiv Škotske (2:1), remizirala je u ludoj utakmici s Poljskom (3:3). Osigurala je tim rezultatima prvi jakosni šešir u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a u dobroj je poziciji da u zadnje dvije utakmice u Ligi nacija osigura odlazak na završnicu.

Unatoč dobrom rezultatu, dio javnosti nije zadovoljan igrom momčadi Zlatka Dalića. Posebno se to odnosi na obranu koja često djeluje porozna, a Dalić u tom dijelu ekipe u pravilu najviše rotira i traži dobitnu formulu. Koje su mu opcije kad svi budu zdravi i koja je najbolja kombinacija za zadnju liniju?

Obrana je problem

Hrvatska je u zadnje dvije utakmice primila četiri gola, a Škotima je u 98. minuti poništen još jedan gol. I Poljska i Škotska su imale nekoliko dobrih šansi uz to, a Hrvatska je sa šest primljenih golova u četiri utakmice (uz Nizozemsku) najlošija obrana od svih onih reprezentacija u elitnoj skupini koje drže jednu od prve dvije pozicije koje vode na završnicu.

Na netom završenom Europskom prvenstvu Hrvatska je ispala u skupini. Od Španjolske je primila tri pogotka, od Albanije dva, a protiv Italije je u zadnjoj sekundi nadoknade primila gol koji ju je izbacio s turnira.

Naravno, obrana pati zato što ni napad ni vezna linija ne odrađuju svoj posao na potrebnoj razini, ali jedan od velikih problema Hrvatske je to što obrana nije standardizirana i u skoro svakom ciklusu se mora nanovo uigravati, a barem jedan igrač se mora privikavati na novu rolu.

Traži se treći stoper

Hrvatska nakon Europskog prvenstva igra u 3-5-2 formaciji što znači da Dalić u odnosu na dosadašnji dio mandata treba jednog stopera više. Od Svjetskog prvenstva u Kataru naovamo, Joško Gvardiol i Josip Šutalo su se isprofilirali kao dva sigurna izbora i za očekivati je da Dalić neće odustajati od te kombinacije u dogledno vrijeme.

Grafika: Sofascore

Pravo je pitanje tko će biti treći stoper. Dosad su šanse dobivali Marin Pongračić, Martin Erlić i Duje Ćaleta-Car, a u određenim trenucima i Josip Stanišić kojeg Dalić primarno ipak vidi na desnom beku. S obzirom na to da Hrvatska do Mundijala u Sjevernoj Americi ima dvije godine, moguće je da će šansu dobiti i neka mlada nada, poput Dominika Prpića ili Luke Vuškovića.

Na bekovima bez jasnog rješenja

Na lijevoj strani si je Borna Sosa vjerojatno podigao "rejting" sjajnim golom protiv Škota, a za očekivati je da će većinu minuta na toj poziciji podijeliti on i Perišić. Tu rolu može odraditi i Gvardiol, što je igrao i u Cityju, a pozivu se vjerojatno nada i pomalo zaboravljeni Borna Barišić.

Grafika: Sofascore

Desni bočni je pozicija na kojoj reprezentacija nije standardizirana. Na ovom okupljanju su zbog ozljede nedostajali Stanišić i Josip Juranović pa je na desnom boku zaigrao Ivan Perišić, koji će ipak puno prije u budućnosti igrati lijevo.

Na desnom beku igrao je i Kristijan Jakić, a to je pozicija s kojom ima iskustva iz Eintrachta, a za redovito pozivanog Marka Pjacu je to jedina pozicija koju u ovom sistemu može popuniti te bi mu Dalić mogao dati priliku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.