Je li Strahonja otišao s HRT-a zbog Torcide? Šapit: Nema to veze s transparentima

Screenshot: YouTube, HRT

SPORTSKI komentator HRT-a Marko Šapit u podcastu Tribine govorio je o odlasku Marija Strahonje s nacionalne televizije. Podsjetimo, bivši sudac Strahonja u prosincu 2023. oprostio se od HRT-a i analiziranja suđenja nakon pet i pol godina, i to uoči derbija Dinama i Hajduka u sklopu SuperSport HNL-a.

"Napomenuo bih da se odlazak Strahonje nije dogodio preko noći. Nije usko vezan ni uz kakve zadnje stvari, uz neke transparente. Mario je i prije o tome razmišljao zbog nekih privatnih stvari. Promijenio je posao koji sada uvjetuje njegov rad vikendom. Teško mu se posvetiti praćenju svega. Čim nisi 100 posto unutra, nije to to", rekao je Šapit te otkrio da HRT neće imati Oko sokolovo, odnosno stručnu sudačku analizu u nastavku sezone.

"Neće biti novog Oka sokolova jer jednostavno nemamo rješenje. Nije prava stvar kao rješenje uzimati nekoga tko je unutar sustava jer ne jamči neovisnost i objektivnost. Ljudi koji su to mogli biti nisu bili zainteresirani. Ne treba im to u životu i ja ih apsolutno razumijem", dodao je Šapit.

Šapit: Garantiram da je Strahonja bio neovisan

"Ne sviđaju mi se izjave koje dolaze od šefa sudaca. Ima i njegovog i njihovog u pritisku koji dolazi prema Strahonji. Meni je blesavo što je ispalo da je on problematičan. A on nije meritorna organizacija niti je njegovo mišljenje u konačnici važno.

Postoje disciplinske komisije i to. Bio je neovisan analitičar na TV-u, ništa drugo. Garantiram da je bio neovisan. Oslobodili smo ga svih pritisaka i nitko od nas mu nije radio pritisak niti je netko nešto tražio.

Najviše sam mrzio kada bi se klubovi javili u ponedjeljak i pitali zašto nismo stavili ovo. A gdje ste jučer bili? Naša emisija nikad nije bila emisija o suđenju. Ne možemo secirati svaki faul. Nismo samo prozivali, pokušavali smo pokazati i pozitivne stvari", nastavio je Šapit.

Šapit: Ispada da HTV nije dovoljno zaštitio Strahonju, a redovito se čekalo njegovo mišljenje i onda bi Komisija dala suprotno

"Shvatili smo da mi, kada gledamo utakmice, najviše pratimo hoće li biti sudačkih pogrešaka. Sad ćemo se maknuti od toga. Pokušat ćemo sve nogometno oplemeniti, izvući lijepe priče iz HNL-a. Idemo s pozitivom pa neka neki drugi procjenjuju.

Komisija više ne mora čekati emisiju da daje svoje mišljenje. Šef Sudaca je obećao da će Instagram koristiti da bi educirao ljude o suđenju. Koliko sam vidio, nije to tako bilo. Možda će proraditi neki drugi kanali.

Ispada da HTV nije dovoljno zaštitio Strahonju, a redovito se čekalo njegovo mišljenje i onda bi Komisija dala suprotno. Hvala Strahonji što je bio s nama i što nije trajao i dulje. Zasad idemo bez toga. Po potrebi možemo reagirati", zaključio je Šapit.

Torcida: Nemoj, Strahonja, da te brige more, zašto više ne možeš na more

Podsjetimo, Strahonja je svoju odluku o odlasku s pozicije na kojoj je bio javno obznanio ni dva tjedna nakon što mu je Torcida na Poljudu izvjesila transparent na kojem je pisalo: "Nemoj, Strahonja, da te brige more, zašto više ne možeš na more."

Strahonja je o toj poruci rekao: "Ne diraju me takve stvari, nas su još kao suce učili kako se nositi s povicima i pritiscima. Ja ću i dalje svoju funkciju obnašati u duhu objektivnosti."

Šef hrvatskih sudaca Bruno Marić potom je krajem prosinca 2023. u emisiji Sport nedjeljom izjavio: "Očekivao sam veću zaštitu HRT-a i njegove sportske redakcije prema Strahonji. Sigurno nije bilo ugodno ni njemu ni njegovoj obitelji pročitati takvu huligansku poruku. Zato je otišao."

Strahonja postaje mentor sucima

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza na sjednici krajem studenog 2023., na prijedlog Komisije nogometnih sudaca, potvrdio je listu mentora suđenja četvrte skupine u natjecateljskoj sezoni 2023./2024. Strahonja se našao među 17 odabranih mentora.

Njegov posao bit će mentoriranje sudaca koji sude u nadležnosti županijskih nogometnih saveza i međužupanijskih nogometnih liga. Riječ je o mladim sucima koji se kroz niželigaške utakmice pripremaju za viši rang.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.