Jeličić: Srbija? Već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako

Foto: EPA/Screenshot HRT

EUROPSKO prvenstvo započinje danas utakmicom domaćina Njemačke i Škotske u skupini A (21 sat), a Hrvatska će svoju prvu utakmicu odigrati sutra protiv španjolske reprezentacije (18 sati). U skupini B, u kojoj se natječe Hrvatska, još su dvije reprezentacije, Italija i Albanija. Utakmice će prenositi HRT, a među njegovim stručnim komentatorima nalazi se i Joško Jeličić, koji je u četvrtak iznio nekoliko uvodnih misli pred turnir.

Analizirajući postavu Hrvatske, istaknuo je sjajnu tehniku i nogometni IQ pojedinaca u momčadi, ali i probleme s brzinom, kojom se mogu pohvaliti neke druge nacionalne momčadi. Jeličić, bivši nogometaš Hajduka i Dinama s iskustvom igranja za hrvatsku reprezentaciju, razloge za to pronašao je u prošlosti.

"Nemamo brzinu. Genetika nam je takva, nismo bili kolonijalna sila"

"Stalno čitam analize i umoran sam od njih. Mi nemamo brzinu, dubinu ni izolacijske igrače. Nemamo, genetika nam je takva, nismo bili kolonijalna sila. Tko je brz u Španjolskoj? Lamine Yamal i Nico Williams. U Francuskoj neću ni spominjati, a Jeremy Doku u Belgiji.

Hoćemo slati djecu u Afriku umjesto u Irsku? S obzirom na podatke Hrvatske udruge poslodavaca, projekcija je da će za dvije godine kod nas biti 400 tisuća Nepalaca, ovih, onih... Ne da nećemo dobiti na brzini, nego ćemo izgubiti na skok-igri", rekao je Jeličić, dugogodišnji stručni komentator HRT-a.

Kritizirao srpskog izbornika

I kod drugih reprezentacija detektirao je probleme u prvoj emisiji Euro 2024. Za Srbiju, koja će u skupini C igrati s Engleskom, Danskom i Slovenijom, rekao je:

"Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutarnjih problema, meni je drago da su oni na natjecanju jer neće biti dosadno. Pogotovo ako u prvoj utakmici, što je očekivano, izgube. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako...

Njihov je problem što izbornik ništa ne donosi toj ekipi. Moraju imati jasniju hijerarhiju, ne u smislu tko je veća zvijezda. Piksi i njegove izjave, gledali smo kako psuje svog igrača u prijateljskoj utakmici, radi sve ono zbog čega oni već dugo nemaju i vjerojatno nikad neće ni imati kult reprezentacije."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.