Jurčićev recept za odlazak u Europsku ligu: Ostaviti srce na Maksimiru

DINAMO kreće u prvu od dvije bitke za Europsku ligu. Protivnik je Hearts, trećeplasirana momčad škotskog prvenstva prošle godine, a prvi dvoboj je večeras na Maksimiru u 21 sat.

Jurčić u večerašnjoj utakmici ne može računati na ozlijeđene Roberta Kovača i Luisa Ibaneza, dok Dejan Lovren ne može nastupiti zbog žutih kartona. Dinamo će tako istrčati u sastavu koji je u Zaprešiću demolirao Osijek: s Ettom na desnom, Carlosom na lijevom boku te trojicom kreativaca Moralesom, Sammirom i Badeljom u sredini.

Jurčiću je ovo najveća utakmica otkad je trener Dinama, i to iz dva razloga. Prvo, mora dokazati da su taktičke greške koje je napravio protiv Red Bulla bile slučajne i da mu se to više neće događati. Drugo, iako je Dinamo gotovo osigurao naslov prvaka HNL-a pitanje je što bi se s njim dogodilo u slučaju da se Modri već sad oproste od Europe. Sigurno je Jurčić izvukao pouke nakon poraza od Red Bulla pa možemo očekivati napadački i agresivan Dinamo.

"Pozivamo navijače da dođu u što većem broju. Pokušat ćemo im se odužiti na najbolji mogući način - pobjedom. Osim njih, igrat ćemo za direktora stadiona Miljenka Sakomana i njegove ljude koji su uložili nadljudske napore kako bismo mogli odigrati utakmicu. Tvrdim da će moji igrači dati više od sto posto", rekao je Jurčić.

Ima li Nade za Hearts?

Hearts je u ponedjeljak poražen 2:0 od Dundee Uniteda, a ta utakmica je još uvijek bila u glavama igrača kad su sletjeli u Zagreb. Taj poraz ih je očito jako zabolio, a vidjet ćemo koliko ih je uzdrmao.


Mađar na klupi Heartsa Csaba Laszlo inzistira na striktnom ispunjanju taktičkih zadataka, a igrače će večeras na teren povesti kapetan Michael Stewart. Jurčić je kao dvije opasnosti naveo dva vezna, po desnoj strani će ordinirati David Obua, dok će na lijevoj raditi Suso Santana. Najveće prijetnje Butini bit će nekadašnji igrač Red Bulla David Witteveen i Francuz Christian Nade.



Gledajući momčad Heartsa, ne možemo se oteti dojmu da je obrana njihova najslabija karika. Wallace, Žaliukas, Jonsson i prinova Bouzid ne izgledaju sigurno, a posebna panika je kad ih protivnik stisne što bi Dinamo morao iskoristiti.

Hoće li izdržati Hrabro srce?

Dinamovi igrači moraju očekivati žestoke klizeće startove, udarce i borbu laktovima u skoku za loptu, a pokušaje driblinga će obrana Heartsa rješavati prekršajima. Škoti su fizički dobro spremljeni, snažni su, ali im tehnika nije jača strana.

Jurčić je uživo gledao edinburški klub i uvjerio se da igraju čvrst i discipliniran nogomet s puno dugih lopti i nabacivanja. Škoti ne kriju da su došli po povoljan rezultat i da ne misle igrati za umjetnički dojam što znači da možemo očekivati čvrstu utakmicu i veliku borbu na sredini izrovanog maksimirskog travnjaka.


Iako je Jurčić jučer uvjeravao da "travnjak neće predstavljati problem", iz škotskog tabora stižu suprotne reakcije. "Lopta od terena odskače bitno lošije nego što bi trebala, a kada skoči dižu se oblačići prašine", čude se u Heartsu.

Dakako, nije zanemariv ni financijski aspekt kojeg donosi ulazak u Europsku ligu. Klubovima koji se plasiraju u to natjecanje Uefa isplaćuje 640 tisuća eura plus 360 tisuća za svaku utakmicu. Remi se honorira sa 70 tisuća, a dvostruko više se zaradi za svaku pobjedu u skupini Europske lige.

Očekivani sastavi:

Dinamo: Butina - Etto, Bišćan, Barbarić, Carlos - Sammir, Vrdoljak, Badelj, Morales - Mandžukić, Papadopoulos

Hearts:
Kello - Wallace, Žaliukas, Bouzid, Jonsson - Obua, Palazuelos, M. Stewart, Santana - Witteveen, Nade

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.