Kada Dinamu ništa nije išlo, pojavio se on. Sada odlazi iz kluba?

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

NAKON brojnih turbulencija tijekom sezone na travnjaku i izvan njega, Dinamo je osvojio SuperSport HNL i SuperSport kup, čime je potvrdio da je i dalje najbolja hrvatska momčad. Veći dio prvenstva Plavi nisu igrali po guštu i očekivanjima navijača, ali su u svakom dijelu sezone imali nekoliko igrača koji su vukli momčad kad nije išlo.

Jedan od igrača koji se u tom smislu najviše istaknuo je Japanac Takuro Kaneko. On je došao uoči početka nove sezone na posudbu iz Sappora, kao jedan od prvih igrača koje su zajedničkim snagama skautirali i doveli Marko Marić i Dario Šimić, a donekle i Igor Bišćan. Posudba s Dinamom mu istječe 21. srpnja ove godine i njegova budućnost je neizvjesna.

Dugo je čekao povjerenje, a onda je nosio Dinamo

Prvu pravu šansu dobio je već u drugom kolu protiv Istre u Puli kada je bio jedan od najboljih igrača Dinama koji je, nakon šoka i poraza od Hajduka u prvom kolu, pobijedio 3:0. No, uslijedili su teški dani za Plave i Bišćana koji ga je zaboravio i uskoro je pao u drugi plan pa tako nije ni zaigrao u pet od idućih sedam kola, a u preostala dva je skupio 50 minuta.

Dinamo se mučio, igrao je loše i gubio je bodove, a igrača koji bi individualnom klasom vukao ekipu u tim trenucima nije bilo na vidiku. Na kraju ga je momčad dobila baš u marljivom Japancu koji je vrlo brzo postao miljenik Dinamovih navijača.

Njegova serija za pamćenje krenula je protiv Lokomotive na Maksimiru kada je ušao zadnjih pola sata pri vodstvu gostiju od 1:0. Najprije je asistirao Martinu Baturini, a onda je u sudačkoj nadoknadi donio sva tri boda u Dinamu.

Već u idućem kolu je asistirao Emreliju za bod u Varaždinu, ponovno u sudačkoj nadoknadi. Nakon dva kola bez konkretnog učinka asistirao je za oba gola Dinama u pobjedi u Koprivnici te za jedini gol i pobjedu protiv Rudeša. 

Forma mu nije bila na vrhuncu kao krajem prve polusezone kada je na derbiju izluđivao hajdukovce, ali je protiv Betisa zabio gol vrijedan prolaza protiv španjolskog kluba i plasmana u osminu finala Konferencijske lige. To mu je bio drugi europski gol za Dinamo, nakon što je zabio i Astani.

Grafika: Sofascore

Jakirović je povukao drastičan potez, a Kaneko je najviše patio zbog toga

Dinamo je i dalje imao preveliki zaostatak za Rijekom i Hajdukom i Jakirović se odlučio za, iz one perspektive, drastičan potez. Promijenio je formaciju, u igru je uveo drugog napadača i većinu utakmica do kraja sezone odigrao je u 3-5-2 i varijacijama na temu.

U novoj verziji Jakirovićevog Dinama nije bilo puno mjesta ni minuta za krila i Kaneko je to najbolje osjetio na svojoj koži. Do kraja sezone je praktički igrao sporednu ulogu, a u najvećim utakmicama nije imao ni izbliza veliku minutažu kao prije. Za oproštaj od sezone zabio je gol Rudešu, ali se još uvijek ne zna što će biti s njim.

Kako će Dinamo postupiti?

Pregovori oko njegove budućnosti bili su važna tema razgovora Dinamove sportske struke. Nedavno su japanski mediji prenijeli vijest od svojih izvora da je najizglednija opcija ona u kojoj će Dinamo zadržati Kaneka.

Doduše, ne za stalno, nego bi Dinamo u tom scenariju produžio posudbu za još jednu sezonu. Podsjećamo, ljetos se pisalo kako je Dinamo posudio Kaneka s pravom otkupa ugovora za iznos u vrijednosti od 1.1 milijun eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.