Kako bez Brozovića? Ovo bi mogle biti Dalićeve opcije za Ligu nacija

Foto: Profimedia/Index

MARCELO BROZOVIĆ oprostio se u 31. godini od reprezentacije Hrvatske nakon 99 nastupa i sedam golova. Brozović je godinama unazad bio jedan od ključnih igrača reprezentacije na poziciji zadnjeg veznog i s njom osvojio srebro 2018. te broncu 2022. na svjetskim prvenstvima.

Veznjak Al Nassra je igrao u veznom redu s Lukom Modrićem, Ivanom Rakitićem i Mateom Kovačićem, a pokrivao je poziciju zadnjeg veznog. Na toj poziciji izbornik Zlatko Dalić trenutno nema dostojnu zamjenu, što se i vidjelo na minulom Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Prva opcija je sa zadnjim veznim

Brozović je igrao u sve tri utakmice. Bio je među najlošijima protiv Španjolske i Albanije, no protiv Italije je bio jedan od najboljih na terenu. Dalić na popis za Euro nije uvrstio prirodnu Brozovićevu zamjenu. Profili igrača poput Kristijana Jakića, Nikole More i Josipa Mišića nisu bili u planovima Dalića, a prema trenutnoj situaciji, najveće šanse za poziv ima Jakić.

Veznjak Augsburga ima pet nastupa za reprezentaciju i 2022. je osvojio srebro. Prošle je zime iz Eintracht Frankfurta prešao u Augsburg kako bi izbrusio formu za Euro, no poziv na kraju nije dobio. Augsburg je otkupio njegov ugovor za pet milijuna eura ovoga ljeta i Jakić bi trebao kroz minute u Bundesligi izboriti povratak u reprezentaciju.

Nikola Moro u Bologni je u puno lošijoj poziciji jer ni novi trener Vincenzo Italiano ne računa na njega. Josip Mišić godinama je jedan od najboljih igrača Dinama, no kod Dalića nikada nije dobio priliku.

Ako Dalić nastavi koristiti formaciju 4-3-3, tada je potreban klasični zadnji vezni poput Brozovića. Postoje i razne varijante u kojima bi se Kovačić spustio na šesticu, a na njegovu poziciju osmice tada bi uskočila nešto ofenzivnija opcija.

Najbolje kotira Luka Sučić (21), koji je nedavno iz Salzburga prešao u Real Sociedad za deset milijuna eura. Sučić se pokazao na Europskom prvenstvu kao vrlo kvalitetna opcija i za očekivati je da bi već od rujna mogao postati Dalićev starter.

Druga opcija je s ofenzivnim veznim

Tada bi se formacija promijenila u 4-2-3-1, gdje bi Modrić i Kovačić igrali dva krila iza ofenzivnog veznog. Za potonju poziciju prvi favorit je Sučić, no ne treba zaboraviti niti iskusnog Andreja Kramarića (33), kojem ta pozicija također odgovara. 

Od ostalih kandidata za poziciju ofenzivnog veznog Dalić može razmotriti Lovru Majera (26) i Nikolu Vlašića (26), ovisno o njihovoj formi u klubovima. Dinamov dragulj Martin Baturina (21) također je jedna od potentnijih opcija za budućnost i nema nikakve dvojbe oko toga hoće li dobiti priliku ove jeseni.

Dalić je svakako najavio neke promjene u reprezentaciji nakon neuspjeha na Euru i Liga nacija u rujnu će otkriti dio njegovih planova. Podsjetimo, Hrvatska je u elitnoj skupini Lige nacija. Protivnici su joj Portugal, Poljska i Škotska, a natjecanje otvara 5. rujna u Portugalu. Tri dana kasnije dočekuje Poljsku u Osijeku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.