Kalinić je najavio promjenu Livajine uloge. Što to znači za Hajduk?

Foto: Cropix

HAJDUK je početkom tjedna predstavio novog sportskog direktora, dojučerašnjeg igrača kluba Nikolu Kalinića (36). Bivši napadač Blackburna, Dnipra, Fiorentine, Milana, Atletico Madrida, Rome i Verone preuzeo je ulogu Mindaugasa Nikoličiusa, koji je napustio klub.

Kalinićevo imenovanje samo je jedna u nizu kadrovskih križaljki u hijerarhiji kluba s Poljuda posljednjih mjeseci. Ivan Bilić zamijenio je Lukšu Jakobušića na mjestu predsjednika, Boro Primorac prešao je u ulogu savjetnika, a na njegovo mjesto šefa omladinske škole došao je Goran Sablić.

Prema najavama, imenovat će se još i član Uprave za sport, koji će se brinuti o usklađenosti rada sportskog direktora i omladinske škole, a ubrzo se očekuje i imenovanje trenera prve ekipe. Uz to, Kalinić je već u potrazi za novim rješenjima u igračkom kadru, u kojem će u ljetnom prijelaznom roku sigurno biti promjena. 

Kalinić najavio spuštanje Livaje na desetku

Na svojoj prvoj press-konferenciji u novoj ulozi Kalinić je najavio potragu za novim napadačem i promjenu uloge Marka Livaje: "Neću dovoditi igrače samo da ih dovodim. Ako dovodim pojačanje, to će biti jedan kroz jedan. Ako ne, neću dovoditi nikoga. Nama treba centralni napadač. Livaja nije napadač, on je desetka. Nama treba devetka, uz pravog napadača još vezni i nećemo gomilati igrače na silu."

Za komentar ideje s Livajom kao desetkom upitali smo stručnog komentatora Marka Lozu: "Slažem se s Kalinićevom procjenom. Prije nego što se on umirovio, uvijek sam govorio da može igrati zajedno s Livajom baš zato što je Livaja 'devet i pol', odnosno desetka.

Uvijek je pitanje i kondicijska priprema dva napadača. Za moderan nogomet nije dovoljna samo njihova dobra tehnička izvedba nego i fizička. Zbog presinga moraju biti kondicijski na nivou. Ta fizička komponenta je nešto što treba u napadu Hajduka."

"Trajkovski je odlična opcija za širinu"

Dodao je kako bi uz Livaju najbolje išao tzv. radni napadač: "Netko Mierezovog tipa bi bio idealan. Mijo Caktaš je kao desetka bio najbolji strijelac ekipe i to sigurno može i Livaja, radna špica bi mu bila idealan tandem. Netko tko je dobar u presingu, prisutnost u šesnaestercu i može biti meta centaršuteva.

U postojećem kadru Hajduk već ima igrača koji dodaju širini napada: "Trajkovski je idealna opcija za širinu. Mora se dignuti fizički. Protiv Lokomotive je jako dobro radio u polju, spuštao se po loptu, može se preko njega kreirati prema naprijed, ali nejasno mi je da na toj razini trebamo pričati o fizičkoj komponenti.

Zato bi Hajduku odgovarao mlađi napadač, neki kakvog je imao u Marinu Ljubičiću ili recimo netko karakteristika Roka Šimića. Uz Livaju se mladi napadač može jako dobro razviti."

"Uz napadača, Hajduk treba još dva igrača"

Lozo je komentirao i druge pozicije na kojima Hajduk treba pojačanja: "Oporavak Žapera će riješiti poziciju šestice. Treba vidjeti što će biti s Pukštasom. Odlična stvar je razvoj Luke Juraka jer mislim da ga on može odmah zamijeniti. Rekao bih da je potrebna i osmica, tehnički korektan, nešto kao Krovinović, ali da je fizički još malo jači. 

S obzirom na to da su Šarlija i Elez imali dosta problema s ozljedama, ne bi me iznenadilo da se traži i novi stoper. U suštini Hajduku ne nedostaje previše, nabrojali smo tri igrača, po jedan u svakoj liniji. Stoper te fizički moćni veznjak i napadač."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.