Kek za Index: Možda je utakmica Hrvatska - Portugal bila veći problem. No tu bih stao

Foto: Profimedia

IZBORNIK Matjaž Kek (62) i slovenska reprezentacija bili su jedno od najugodnijih iznenađenja na ovom Europskom prvenstvu. Kekova reprezentacija u tri utakmice grupne faze remizirala je s Danskom (1:1), Srbijom (1:1) i finalistom Engleskom (0:0), a zatim ispala u osmini finala na penale od Portugala.

Slovenski izbornik i bivši prvak HNL-a s Rijekom trenutno se nalazi u Mariboru na kratkom odmoru prije puta u Berlin, gdje će biti UEFA-in gost na finalu između Španjolske i Engleske. U razgovoru za Index dotaknuo se nastupa Slovenije, Hrvatske i Srbije te iznio generalni dojam o kvaliteti nogometa na Euru.

Kako gledate na nastup svoje reprezentacije s ovim malim vremenskim odmakom nakon ispadanja? Sanjate li onu šansu Benjamina Šeška protiv Portugala?

Ostaje žal za tom šansom, ali budite sigurni da će ih naš Beni [Benjamin Šeško] u karijeri još puno zabiti. Ne trebamo žaliti, nego gledati prema naprijed, a Slovenija je u toj utakmici bila dobra. Mi smo odveli utakmicu točno tamo gdje smo željeli. 

Znao sam da ćemo imati neku svoju šansu, a protiv ekipa kao što je Portugal od jedne ili dvije šanse nešto moraš zabiti. Ne možeš očekivati da ćeš ih imati deset. Šteta što sam ja dobio crveni karton pa sam malo izgubio konce s ekipom, iako su moji suradnici radili sjajan posao.

Vidjelo se da su Portugalci nervozni, sigurno im je u glavi bila ona prijateljska utakmica u Ljubljani, koju su izgubili i bili smo blizu. Na kraju smo ispali na penale, ali se na penale isto mora pobijediti, nije to samo stvar sreće. Cjelokupni dojam je dobar jer smo igrali na svoj način, koristili smo svoje kvalitete i pokazali smo da vrijedimo.

I to je u meni stvorilo jedan veliki osjećaj zadovoljstva jer smo bili totalni autsajderi prema kladionicama i prema mišljenju nekih, nazovimo ih, stručnjaka. Nitko nas nije razbio, a naravno da je bilo utakmica u kojima smo patili. No, ako Slovenija ne pati protiv Danske ili Engleske, onda s nogometom nešto nije u redu.

Ali, moji igrači su znali da neće izgubiti od Engleske, a to govori o njihovom karakteru. Neke reakcije nisu bile dobre, ali to s jedne strane govori da si pokazao kvalitetom da možeš. Želja i motiv su uvijek bili na najvišem nivou i konačno smo isprovocirali taj slovenski nacionalni ponos. Možete gledati na to kako hoćete, ali ja sam na to najviše ponosan.

Od Hrvatske su na ovom prvenstvu bila velika očekivanja, ali je Dalićeva reprezentacija razočarala. Je li razočarala i vas ako ste je uopće stigli pratiti?

Kako to mislite ako smo stigli pratiti? Pa kad ne igra Slovenija, igra Hrvatska, naravno da smo gledali. Sad se jako puno filozofira i raspravlja o tome kako je Hrvatska bila loša, ali svi jako dobro znamo da bi priča bila sasvim drukčija da nije pao onaj gol u 98. minuti. 

Naravno da su ljudi razočarani, ali činjenica je da se sve svelo na par trenutaka i dva gola u zadnjim sekundama. U jednu ruku je sigurno neuspjeh kad Hrvatska ne prođe skupinu. Ja bih osobno sigurno bio razočaran da se meni to s Hrvatskom dogodi.

Ali, stavljati nešto ili nekoga pod upitnik nakon svih ovih uspjeha zadnjih godina... Dajte, molim vas. Da su bar meni takvi problemi. Pa tu i dalje ima vrhunskih mladih igrača i igrača čije vrijeme dolazi, a sve ispada kao nekakva tragedija. 

Bilo je realno očekivati da će ti sreća jednom okrenuti leđa, a Hrvatska na ovom turniru nije imala sreće. Možda je ona prijateljska utakmica u Portugalu bila veći problem nego što si netko želi priznati, ali tu bih stao. Nije fer da ja s pozicije slovenskog izbornika previše komentiram.

Onda možete malo prokomentirati nastup Srbije koja je ponovo razočarala?

Srbija se nakon jako puno godina plasirala na Euro i mislim da ih je sama ta činjenica malo kočila. Strašna su ekipa jer imaju jako puno dobrih igrača koji igraju u najboljim klubovima. No, iskreno, nisam se stigao ni htio puno baviti s drugima. Gledao sam samo nas jer nekad te silne analize protivnika ne znače ništa ako jedna lopta ode par centimetara u krivu stranu.

Dosta je priče o kvaliteti nogometa na ovom Europskom prvenstvu, da je nogomet dosadan i nezanimljiv. Slažete li se s tim?

Što to znači da je nogomet trebao biti bolji? Za one koji komentiraju u studijima to je vjerojatno slabo, negledljivo i trebalo bi biti drukčije. Mi koji smo bili unutra morali smo se prilagoditi kvaliteti koju imamo i izvući tako najviše. Pa što da radim, da se nadigravam s Portugalom da ispadnem simpatičan?

Nogomet se počeo igrati na rezultat, to se vidi i u klupskom nogometu. Kako je Real bio prvak Europe, spektakularno? Nije. S navijačkoga kuta razumijem da je možda neatraktivno, ali sa stručnog kuta moraš se prilagoditi.

Zaboravlja se da je na ovakvim turnirima ogroman problem postala činjenica da je sve više utakmica i da se igra na kraju tih napornih sezona. Igrači su dobili par dana slobodno nakon klupske sezone i onda su se morali resetirati i krenuti ispočetka. Ljudi, to je jako teško.

Meni je jako drago što se najviše govori o samom nogometu, a ne o neredima, navijačima ili nekim negativnostima. Priča se o kvaliteti igre, analizira se suđenje, ali to sve ima veze sa samim nogometom. I ne slažem se da je dosadno. Bilo je utakmica koje Hitchcock ne bi režirao. Preokreti, golovi u zadnjoj sekundi, ne može se reći da nije bilo dramatično.

U finalu su Španjolska i Engleska. Jesu li to dvije najbolje momčadi na turniru?

I jedni i drugi su bili u nekom užem ili širem krugu favorita prije početka turnira. Da su u finalu bile Nizozemska i Francuska, nitko se ne bi previše čudio. Španjolska je osvježenje s tom svojom pomlađenom ekipom i tim klincima u napadu, ali to ništa nije slučajno.

To je dugoročni plan španjolske reprezentacije, koji kreće od U-15 reprezentacije pa se nastavlja u svim drugim selekcijama. To je proizvod ideje, ali to ne znači da bi je sad svi morali kopirati, treba gledati svoj put.

Engleska je reprezentacija koja je možda imala najveći problem od svih s tim umorom igrača. Strašno su izraubani. Oni su slabo krenuli, ali se dižu kroz utakmice jer ponovo ulaze u taj ritam i sad su jako opasni. Nema smisla previše naglašavati tu kvalitetu, mene je glava zaboljela kad sam se spremao za utakmicu s njima.

I nisu mi jasne te kritike na račun Garetha Southgatea. Engleske nije nigdje bilo dok on nije sjeo na klupu, a sad su u dva finala Europskog prvenstva i polufinalu Svjetskog prvenstva u par godina. Priča se da radi kasne zamjene, a dvije zamjene koje je uveo protiv Nizozemske su mu riješile utakmicu.

Neopisivo teško je biti izbornik Engleske, pritisak je strašan, a na kraju su ipak došli tamo gdje su ih svi očekivali. Ne bih se bavio prognozama tko će pobijediti. Ja sam mislio da će Portugal daleko doći pa se nije dogodilo. Samo ću reći da uopće nisam siguran da će Španjolska to sad lako osvojiti kako se priča.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.