Video: Puno se društva promijenilo na postolju, ali on je ostao na svom brdu

TRI PUTA drugi, ove godine - opet na postolju. Ivica Kostelić najuspješniji je skijaš sljemenskog brda; u opet utrka četiri se puta popeo na postolje i uzeo 300 bodova. Sve drugo bilo bi protuprirodno, no mrvica sreće ipak mu nedostaje da ga netko iz reda hrvatskih političara okruni na Sljemenu.



"Sretan sam zbog postolja. Iako, kada sam prošao kroz cilj emocije su bile pomiješane. Želio sam pobjedu, ali tako je ovdje svake godine. Treće mjesto nije tako daleko od prvog, ipak je Sljeme je za mene najveći izazov. Natjecati se na domaćem brdu - ne postoji ništa s čim to mogu usporediti u Svjetskom kupu", rekao je nakon utrke i dalje vodeći slalomaš svijeta.

Svake godine, ista priča. Sve što se događa oko same utrke, sav taj lijepo plaćeni šušur koji poput magneta privlači svjetske zvijezde, na Ivicu djeluje sputavajuće. Razumiju to svi oni koji na svom brdu voze Svjetski kup.


"Teško je ostati koncentriran, svake godine je zaista ista priča. Puno je toga oko mene... I zato mi znači puno što mogu skijati dobro u tim uvjetima. Promijenilo se puno društva na postolju, ali ja sam ostao. Ovo će uvijek biti moje brdo"

Netko je spomenuo Gorana i Wimbledon koji je osvojio kada se najmanje nadao.

"Ma ja bih volio osvojiti Sljeme i kada se nadam", nasmijao se.

"Nije lako doći svake godine na utrku koja je toliko stresna i biti na postolju četiri puta u pet utrka"

Lani je siječanj bio njegov mjesec. Uzeo je nevjerojatnih 999 bodova, teško da to opet može ponoviti.

"Nedostajali su mi neki treninzi, voće koje obično uzmemo u siječnju rezultat je treninga u proljeće, kada sam imao sanaciju koljena. Nisam siguran kako će biti ovog siječnja. No, dobar sam u slalomu, stoga i optimističan"

Nedostaju bodovi u Super G-u, ali i....

"Želim se popraviti u brzim disciplinama"

Vedrana Pavleka nakon utrke zatekli smo gotovo bijesnog zbog lagano postavljene staze u drugoj vožnji. Zna se kako bi to Gips postavio, tražio bi zavoje, sprint. Ivici je to sigurno nedostajalo.

"Razumijem Pavleka, ali postavljačima je uvijek teško. Kada se staza jednom postavi, moraš voziti i to je gotova stvar. S današnjim postavljačem druge vožnje trenirali smo prije nekoliko dana, ali on nije postavljao stazu za mene. Nije mi odgovaralo. Moje osobno mišljenje je da slalom je disciplina koja mora imati zavoje, a danas to nije bilo slučaj, To umanjuje kvalitetu i skijaši se u tom pogledu izjednačavaju. To je tako u Svjetskom kupu, jednostavno postoji ta tendencija"

"Prva vožnja je bila dobra, nisam imao ozbiljnijih problema. Prije zadnjih pet vratiju mislio sam da bih trebao pustiti skiju, ali možda je to ipak bilo pogrešno. Prošle godine sam se grizao što nisam pustio u finišu, ostao sam bez pobjede. No, tako je to. U drugoj vožnji se nije puno toga moglo napraviti. Snijeg je bio, kako se kaže, forgiving. Brzina je bila velika i bilo mi je čak i nelagodno kada sam došao sa 60 kilometara na sat, a svakih deset metara - kolac.  Što se mene tiče, mislim da su obje vožnje bile solidne.

Ivica je trenutno četvrti u ukupnom poretku. Hirscher je preuzeo vodstvo pobjedom na Sljemenu, no puno se toga može i vjerojatno hoće promijeniti. Ivica je jedan od rijetkih pri vrhu koji vozi sve discipline.

"U odnosu na prošlu sezonu malo sam podbacio u brzim disciplinama, ali mislim da treba zadržati dobru formu u slalomu. Bit će teško, ali probat ću, vrh je gust. Hirscher može biti konkurentan u ukupnom poretku, ali pitanje je koliko će moći to zadržati. Nadam se da ću se malo pomaknuti u brzim disciplinama, bilo bi zgodno i da budem među prvih 15 u veleslalomu, da iskoristimo kombinacije u siječnju... Za sada se situacija odvija kako sam priželjkivao", oprostio se od Sljemena i krenuo u novi lov, put Adelbodena

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.