Lokalni kockar osmislio algoritam i od maloga kluba stvorio kandidata za trofeje

Foto: Profimedia

BRIGHTON AND HOVE ALBION jedna je od najintrigantnijih priča engleske Premier lige već duže vrijeme. Otkako je njihov vlasnik postao Tony Bloom, rođeni Brightonovac te profesionalni kladioničar i kockar, klub uživa ponajbolje rezultate u svojoj povijesti.

Njegova prva sezona u Premier ligi bila je 2017./2018. U toj i naredne tri sezone Brighton je preživljavao malo iznad zone ispadanja, a nakon toga je zauzeo deveto, šesto i jedanaesto mjesto. Brightonov pozitivni nogomet zapeo je za oko mnogima još u ovim slabijim sezonama, dok je pod Grahamom Potterom i Robertom De Zerbijem postao momčad koja može biti primjer mnogima. Sada je spreman za još veće stvari.

Algoritam kao srce kluba

Brightonov razvoj pod Bloomom temelji se primarno na analizi podataka. Oni koji detaljnije prate nogomet u Engleskoj, tvrde da je Brighton prvi klub lige koji je odbacio regionalni skauting te se u potpunosti okrenuo pozicijskom.

Bloom je uložio znatna sredstva u razvoj analitike, pa njihovi skauti ne odlaze gledati igrače na temelju preporuke ili vjere da će određena sredina proizvesti igrača koji bi im odgovarao. Njihov tajni algoritam, za koji navodno čak ni neki ljudi u klubu ne znaju kako funkcionira, rangira igrače prema potencijalu po svakoj poziciji te postavlja razinu preporuke za skauting.

Neki će igrači na toj listi samo na temelju podataka biti prioritet te će algoritam preporučiti njihovo praćenje u idućih pet utakmica, dok će za neke preporučiti praćenje godinu dana. Taj sistem im nije samo donio rezultat već im je omogućio i da prodaju neke igrače za ozbiljan profit. To je dovelo Brighton do toga da je ove sezone bio drugi najveći potrošač na svjetskom tržištu, odmah iza Chelseaja.

Georginio Rutter stigao je iz Leedsa za 46.7 milijuna eura (Profimedia)

Ljetos je Brighton potrošio 231 milijun eura, dok je zaradio 48. Georginio Rutter, Yankuba Minteh, Mats Wieffer, Brajan Gruda, Ferdi Kadioglu, Matt O'Riley, Ibrahim Osman su imena koja prosječnom ljubitelju nogometa ne znače puno, no Brighton ih je identificirao kao igrače za svoj sistem čiji je potencijal visok i koje će moći prodati za prihvatljiv iznos u budućnosti. Njihov prosjek godina je tek 21.5.

Širina kadra impresivna je za klub njegovog renomea 

Iako se i u prethodnim sezonama Brighton postavio kao klub kojem je cilj biti stalni član gornjeg dijela tablice, njegovi potezi na tržištu ovog ljeta pokazuju da je spreman za novi iskorak. Neopterećen igranjem Europe, Brighton je sastavio jako širok kadar pa tako i rezervne opcije koje igraju kup-natjecanja izgledaju dovoljno ozbiljno.

Nakon ligaške utakmice protiv Manchester Uniteda Brighton je u kupu protiv Crawleyja na teren poslao potpuno drugačiju jedanaestorku i pobijedio 4:0. Od tih jedanaest rezervnih opcija čak osam su reprezentativci dobrih ekipa. U zadnjoj kup-utakmici su pak izbacili Wolvese s osam promjena u početnoj postavi u odnosu na posljednju ligašku utakmicu protiv Ipswicha.

Još jedan potez kojim je Brighton pokazao koliko je zreo za nove uspjehe je posudba Facunda Buonanottea. Na prvu se to čini kao nebitan potez, no Buonanotte je prošle godine igrao u 36 od mogućih 50 utakmica te je bio deveti u klubu po broju odigranih utakmica.

Igrač koji je prošle sezone bio bitan za De Zerbija ove je sezone posuđen u Leicester. Brighton prije nije imao naviku posuđivati igrače direktnim konkurentima u ligi. No, znajući da će minutaža Buonanotteu biti niža zbog novih igrača koji zauzimaju njegovu poziciju, poslali su ga na posudbu.

Luksuz posudbe talenata

U ugovor o posudbi su dodali klauzulu da Buonanotte ne smije igrati u utakmicama protiv Brightona te su tako ustvari ojačali kvalitetom slabiji klub od svog kako bi im on pomogao oštetiti konkurenciju. Istovremeno je klub pokazao da i dalje računa na njega, pa mu je prilikom posudbe dao i novi ugovor koji traje dvije godine dulje od prethodnog.

Buonanotte nije jedini igrač koji je posuđen u druge klubove. Valentin Barco je otišao u Sevillu, a Ibrahim Osman u Feyenoord iako su obojica igrači koji imaju kvalitetu za Brighton. Klub je poslao ukupno pet igrača u ozbiljne europske klubove od kojih neki igraju i Ligu prvaka.

Ostatak posuđenih igrača je ciljano raspoređen po različitim razinama engleskog nogometa. Brighton to ne radi samo zbog razvoja tih igrača za svoju momčad već i zbog brze zarade. Uzmimo za primjer Denisa Undava, koji je nakon jedne sezone u klubu poslan u Stuttgart.

U Bundesligi je zabio 18 golova i upisao devet asistencija, zbog čega ga je Stuttgart otkupio za skoro 27 milijuna eura, što je 20 više od cijene koju je Brighton platio za njega belgijskom Union Saint-Gilloiseu.

Odabir trenera također se temelji na analizi podataka

Zadnji dio njihove slagalice je trener Fabian Hurzeler. S 31 godinom postao je najmlađi trener u povijesti lige nakon što je došao iz njemačkog St. Paulija. Tamo je proveo nepune dvije sezone tijekom kojih je prvo uspio klub spasiti od ispadanja, a nakon toga ga je i uveo u Bundesligu.

Hurzeler se za posao trenera interesirao još kada je bio član Bayerna, točnije njegove druge momčadi. Njegov tadašnji suigrač Emre Can izjavio je da će Hurzeler sigurno postati trener u budućnosti, a već je kao igrač s 25 godina prihvatio ulogu pomoćnog trenera u mladoj reprezentaciji Njemačke.

Fabian Hurzeler (Profimedia)

Njegov period u Bayernu usmjerio ga je k tome da postavlja proaktivnu igru s fokusom na posjed, no i sam je rekao da ne želi gurati jednu filozofiju pošto-poto, već će se i prilagoditi protivniku te iskušati direktniji oblik nogometa ako shvati da mu inicijalni plan ne prolazi.

St. Pauli je u šampionskoj drugoligaškoj sezoni bio ekipa s najviše točnih dodavanja, najvećim brojem udaraca, najvećom prevaljenom kilometražom, najvećim brojem sprinteva te drugim najvećim posjedom. Algoritam Tonyja Blooma je radio i u ovom slučaju te je procijenio da Hurzelerov nogomet idealno odgovara profilu igrača koji već jesu u Brightonu.

Replika napadačke igre uz poboljšanje obrane

U igri St. Paulija algoritam je prepoznao najviše sličnosti onome što su radili Graham Potter i Roberto De Zerbi u fazi napada te je Brighton to jednostavno htio i ove sezone replicirati. Ono gdje su se željeli popraviti bila je obrana. De Zerbi je u obje sezone imao tek desetu najbolju obranu lige te je nekoliko puta primio četiri gola ili više.

Procjena algoritma govori da bi Hurzelerov 5-2-3 blok koji je postavljao u St. Pauliju trebao minimizirati takve slučajeve te da će Brighton primati manje golova. Ona je zasad ispravna jer nakon četiri kola su samo Arsenal i Liverpool primili manje golova od Brightona, a uz to se nalazi i pri vrhu prema metrikama dopuštenih udaraca i ulazaka u kazneni prostor.

Hurzeler također odgovara Brightonu jer je rekao da se ne želi miješati u transfernu politiku kluba. Sama činjenica da su procijenili da njegov nogomet odgovara onome što Brighton ima i želi njemu je dovoljna da u potpunosti vjeruje trenutnom modelu poslovanja.

Vjera u ideju

Njegove godine su se spominjale kao potencijalni problem jer su unutar momčadi neki igrači stariji od njega. Lewis Dunk, Danny Welbeck i James Milner su bitni za hijerarhiju ekipe te bi mu bez njihove podrške bilo teško raditi, no brzo su pronašli zajednički jezik.

Hurzeler je izjavio da zna da na individualnoj razini ne može ništa novo naučiti Jamesa Milnera, koji je sedam godina stariji od njega, nego mu može predstaviti svoju ideju i uvjeriti ga da je ona ispravna. Kako nogomet koji on zagovara nije radikalno drugačiji od onog koji su igrali prošlih sezona, igrači su prihvatili njegove ideje te mu vjeruju da su one idući korak u evoluciji kluba.

James Milner (Profimedia)

Također im odgovara što je u svlačionici on izuzetno miran čovjek koji svemu pristupa s metodikom, obrazloženjima i dokazivanjem, dok se na terenu zna pretvoriti u temperamentnog lika koji će vikati na suce, ali nikada na svoje igrače.

Navijače Brightona je pak kupio izjavom da mu je jasno da je klubu realni cilj biti član gornjeg doma Premier lige, no kao osvajač trofeja, pa makar onog 2. Bundeslige, zna da je taj trenutak nešto što ostaje cijeli život i na čemu mogu biti odgajane generacije.

Sasvim je jasno da Brighton ni u jednom od natjecanja nije ni u prvih osam favorita, no ima ozbiljne ambicije da postane favorit. Klub koji je jedno vrijeme bio anomalija pretvara se u stabilnu momčad koja vjeruje da može otkinuti bodove svakome te da na jednu kup-utakmicu može izbaciti bilo koga. Možda se to neće dogoditi ove sezone, ali uz ovakav način rada svake iduće bit će korak bliže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.