Ludnica na Euru. Mogli bismo gledati raspucavanje penala već u skupinama

Foto: EPA

EUROPSKO prvenstvo u Njemačkoj u punom je jeku. Trenutno smo u drugom kolu grupne faze, a veliki broj reprezentacija radi projekcije kako mogu proći u osminu finala turnira. Format po kojem dalje prolaze i četiri najbolje trećeplasirane ekipe proširio je broj mogućnosti, a time i kalkulacija.

Svi koji prate nogomet znaju da se poredak u skupini određuje po broju bodova. U slučaju da dvije momčadi imaju isti broj bodova, idući kriterij je međusobni omjer. U slučaju da su dvije ili više ekipa i po tom kriteriju iste, onda se primjenjuje kriterij gol-razlike. No, jeste li znali da je moguće i u grupnoj fazi gledati raspucavanje penala?

Na ovom Euru bismo raspucavanje mogli vidjeti u skupini

Naime, na UEFA-inim stranicama stoji poredak kriterija prema kojima se odlučuje konačni poredak neke tablice. Kao jedan od kriterija navodi se, vjerovali ili ne, i pucanje penala kojim bi se odlučio poredak. To je propisano pravilnikom koji možete pogledati OVDJE.

Za to je potrebno zadovoljiti nekoliko uvjeta. Prvi je taj da se može dogoditi samo u slučaju kad se odlučuje o poretku između dvije ekipe, a ne više njih (primjerice, kada se zatvara krug između tri reprezentacije s istim brojem bodova).

Drugi kriterij je taj da te dvije momčadi moraju biti izjednačene po broju bodova, gol-razlici i broju postignutih golova. Također, do raspucavanja može doći samo ako te dvije momčadi međusobno igraju u zadnjem kolu skupine i rezultat u 90 minuta je neriješen.

Za razliku od nekih prijašnjih turnira, kada je prvi idući kriterij bio fair-play, odnosno dalje bi išla momčad koja bi skupila manje žutih i crvenih kartona, na ovom Euru penali imaju prednost ako su zadovoljeni spomenuti preduvjeti. Kada oni nisu zadovoljeni, gleda se prvo fair-play, a zadnji kriterij je pozicija ostvarena u kvalifikacijama za Euro.

Treba napomenuti da ovakav scenarij nije ni izbliza nemoguć. Primjerice, neke skupine imaju dva izražena favorita. Zamislimo scenarij u kojima dva favorita u prve dvije utakmice pobijede oba autsajdera.

Uoči zadnjeg kola autsajderi bi imali isti broj bodova (0). Zamislimo da im je ista i gol-razlika uz isti broj postignutih i primljenih golova. Ako ta dva autsajdera u zadnjem kolu remiziraju, raspucavanjem penala bi se odlučilo tko će biti treći, a tko četvrti.

To na drugim reprezentativnim turnirima ne bi bilo važno, ali s obzirom na to da na Europskom prvenstvu i trećeplasirani iz skupine može proći dalje, u tom scenariju se moraju pucati penali. Ovakav scenarij još uvijek je moguć u skupinama D, E i F.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.