Luka Modrić jedan je od najboljih veznjaka ikad i vođa zlatne generacije Hrvatske

Foto: EPA

Luka Modrić hrvatski je nogometaš iz Zadra koji se rodio 1985. godine. Smatra se jednim od najboljih sportaša naše generacije, a karijera mu je ispunjena brojnim nastupima na najprestižnijim klupskim i nacionalnim turnirima. Često ga nazivaju najboljim veznim igračem u povijesti nogometa.

Od Zadra do Madrida

Rođen je 9. rujna u Zadru, a nogometnu karijeru započeo je od malih nogu. Počeo je igrati u Zadru, a onda je prešao u Dinamo, gdje se nastavio dokazivati kao mlada nada hrvatskog nogometa.

Tijekom mladosti inspirirali su ga hrvatski nogometaši svojim uspjehom na Svjetskom prvenstvu 1998. te se nadao da će i on jednog dana postići nešto slično. Da bi to uspio, bilo mu je potrebno više internacionalnog iskustva. Zato 2008. godine odlazi u Tottenham Hotspur, gdje se brzo istaknuo. Uskoro su ga zapazili najvažniji europski klubovi, a 2012. godine potpisao je za Real Madrid.

S Realom osvaja brojne titule, La Ligu i Ligu prvaka. Postaje neizostavan dio tima i dokazuje se kao jedan od najboljih veznih igrača svog vremena. Ipak, njegovi najveći uspjesi tek će stići.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji

2018. godine predvodi hrvatsku reprezentaciju s kojom osvaja drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska reprezentacija stigla je u Rusiju s velikim očekivanjima, koja je i ostvarila.

Prvu utakmicu u grupi Hrvati su dobili protiv Nigerije, no idući protivnik bila je Argentina, a u toj se utakmici određivala sudbina skupine. Nakon vrlo neizvjesnog prvog poluvremena hrvatska je reprezentacija u drugom zabila tri gola. Drugi je zabio Modrić. Do kraja natjecanja nogometaši su prolazili kroz niz dramatičnih utakmica, često odlazeći u produžetke i penale.

Iste godine Modrić osvaja i Ballon d'Or, odnosno proglašen je najboljim igračem na Svjetskom prvenstvu. Osvojio je UEFA-in Superkup te FIFA-ino Svjetsko klupsko prvenstvo.

Premda svjetski priznat sportaš, Luka je zauvijek ostao neiskvaren i skroman. Posvećen svojoj obitelji i ljubavi prema sportu, postao je uzor i van nogometa. I dalje živi u Madridu sa svojom suprugom Vanjom, s kojom je u braku od 2010. godine. Imaju troje djece.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.