Messi u Inter Miamiju lovi nove rekorde

Foto: Profimedia

LIONEL MESSI stigao je u MLS postavivši nevjerojatan broj rekorda. Može mirno spavati znajući da je njegovo nasljeđe sigurno, bez obzira na to kako se stvari budu odvijale u Inter Miamiju. Međutim, po svemu sudeći, nije stigao u Ameriku po posljednju plaću. Odmah nas je podsjetio na status jednog od najboljih igrača svih vremena. Planet Football analizirao je osam rekorda koje bi argentinska nogometna ikona potencijalno mogla srušiti u Miamiju.

Najbolji strijelac svih vremena u Interu

Počnimo s jednostavnim. S obzirom na to da je Inter Miami postao MLS klub tek 2020. godine, nema veliku povijest. Trenutno je najbolji strijelac u povijesti kluba Messijev nekadašnji argentinski suigrač Gonzalo Higuain s 29 golova u 70 nastupa. Messi je dobro startao, zabivši tri gola u samo dva nastupa, zasad u prosjeku svake 34 minute.

Najviše hat-trickova

Ovo je definitivno izvedivo. Messijev suigrač iz Inter Miamija Josef Martinez postigao je rekordnih šest hat-trickova u povijesti MLS-a. Sve je dao za svoj bivši klub Atlanta United. Venezuelanac se nalazi ispred Bradleyja Wright-Phillipsa (pet), Robbieja Keanea (četiri) i Zlatana Ibrahimovića (tri), ali s obzirom na to da je Messi postigao 57 hat-trickova u karijeri, nije teško zamisliti da će postići više od šest za Inter Miami.

Najviše golova iz slobodnih udaraca

Bivši talijanski reprezentativac Sebastian Giovinco trenutno drži rekord u broju golova postignutih iz slobodnih udaraca. Giovinco je zabio 13 golova iz slobodnih udaraca tijekom četverogodišnjeg angažmana u Torontu, što ga stavlja ispred Jeffa Larentowicza, Javiera Moralesa i vlasnika Inter Miamija Davida Beckhama.

Messi je, naravno, već zabio iz slobodnog udarca na svom debiju u MLS-u u pobjedi u sudačkoj nadoknadi protiv Cruz Azula. Bio je to 53. gol iz slobodnog udarca u njegovoj karijeri, stoga se može očekivati da će dodati još 13 tijekom svog labuđeg pjeva u Sjevernoj Americi.

Najviše golova u sezoni

Messi je fantastičan, ali rušenje rekorda u broju golova u jednoj sezoni zasigurno više nije izgledno nakon što je stigao na sredini sezone 2023. Bivši napadač Arsenala Carlos Vela postavio je rekord 2019. nakon što je postigao 34 gola za Los Angeles FC.

Meksikanac je nadmašio 31 gol Josefa Martineza za Atlanta United sezonu ranije. Sljedeće godine, u punoj sezoni, to bi moglo biti ostvarivo, ali to je velik zalogaj za čovjeka s 36 godina.

Najviše asistencija u sezoni

Obaranje rekorda u broju asistencija mogao bi biti teži zadatak od rekorda u broju golova u jednoj sezoni. Kolumbijska legenda Carlos Valderrama zabilježila je čak 26 asistencija za danas nepostojeći Tampa Bay Mutiny tijekom sezone 2000. godine. Da to stavimo u kontekst, Messi drži rekord u broju asistencija u jednoj sezoni u jednoj od pet najboljih europskih liga s 21 asistencijom za Barcelonu u sezoni 2019./2020.

Najduža golgeterska serija

Najdulji golgeterski niz postigao je Josef Martinez još 2019. Tada je zabijao u 15 uzastopnih MLS utakmica. Taj je niz bolji od europskih rekorda koje su postavili Gabriel Batistuta, Jamie Vardy i Robert Lewandowski - ali još je daleko od 33 gola koja je Messi svojedobno postigao u 21 uzastopnom nastupu u La Ligi.

Prošlo je više od desetljeća otkako je vrhunski Messi postavio ovaj rekord, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li se moći približiti tim razinama u svom novom okruženju.

Najviše golova u povijesti

Sad postajemo maštoviti, ali nikad ne reci nikad ako Messi može nastaviti igrati i u četrdesetim godinama. Povijesni rekord u broju golova postavio je bivši igrač USMNT-a Chris Wondolowski sa 171 golom između 2005. i 2021. Da bi to srušio, Messi bi morao zabijati u prosjeku 30 golova po sezoni do 2029. - četiri godine nakon što mu istekne trenutni ugovor, kada bi imao 42 godine.

Pridruživanje Major League Soccer 100 klubu je realniji cilj, iako je još uvijek prilično zahtjevan. Samo 13 igrača zabilo je 100 golova u MLS-u.

Najviše asistencija u povijesti

Američka legenda Landon Donovan može se pohvaliti rekordom sa 136 asistencija, od kojih je većina bila za Los Angeles Galaxy. Kao i s rekordom po broju golova, Messi je stigao prekasno u svojoj karijeri da bi imao istinske ambicije za vrh ljestvice svih vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.