MESSI I BARCELONA

Messi u ratu s Barcelonom i ligom, nije došao na trening. Što dalje?

Foto: EPA

LIONEL MESSI nije se pojavio na prvom treningu Barcelone pod vodstvom Ronalda Koemana. Ugovor mu traje do 2021., a u njemu ima klauzulu da može jednostrano raskinuti suradnju godinu dana ranije.

Glavna bitka vodi se oko odštetne klauzule od 700 milijuna eura. Barcelona tvrdi da Messi ne može otići bez odštete, a na njezinu stranu stala je i La Liga. Mnogobrojni pravnici tvrde da odštetna klauzula ne vrijedi u posljednjoj sezoni, koja se produžila zbog pandemije koronavirusa.

Messi jučer nije došao ni na obvezno predsezonsko liječničko testiranje. Objavio je štrajk, a njegov otac najavio je dolazak u klub na pregovore.

Razvoj događaja mogli ste pratiti kroz cijeli dan na Indexu.

20:00 Predsjednik Barce Josep Maria Bartomeu mogao bi završiti u zatvoru. >>> Opširnije

19:10 Kako se nije pojavio na treningu, Messi bi prema najavama iz kluba trebao biti suočen s teškom klupskom kaznom.

Barcelona smatra da je Argentinac još uvijek njihov kapetan i u skladu s kolektivnim ugovorom La Lige i Saveza španjolskih nogometaša (AFE) počinio je ozbiljni prekršaj kad se popodne nije pojavio u trening-kampu.

18:15 Messi se nije pojavio na treningu.

18:10 Ovako bi trebala izgledati Barcelona bez Messija. >>> Opširnije

17:20 Engleski mediji pišu da će Messi ipak teško doći u City zbog klauzule od 700 milijuna eura.

16:55 Ako Sergio Busquets, Jordi Alba i Sergi Roberto ostanu, tada će se njihovi ugovori razmotriti. Dolaskom Ronalda Koemana trojac bi se trebao suočiti s novim ulogama u momčadi.

16:45 Javio se Zlatan Ibrahimović, bivši Messijev suigrač.

"Otiđe li Messi iz Barcelone, neće otići sam, već će otići i 98 posto navijača koji prate njega, a ne Barcu", rekao je Zlatan u svom stilu.

16:00 Jordi Mestre, bivši sportski potpredsjednik Barce, koji je tu funkciju obavljao do prošle godine, govorio je za RAC1 o Messijevoj klauzuli pošto je bio jedan od sudionika u zadnjem Messijevom potpisivanju ugovora 2017.

''Ne vjerujem da Messi može biti pušten bez plaćanja klauzule. Nema nikakvog smisla potpisivati ugovor s igračem i onda ga pustiti kad on to želi. Ugovora se moraju pridržavati obje strane. Ugovore moraju ispuniti i potpisati obje strane. PSG je platio Neymarovu klauzulu", istaknuo je i dodao da mu se čini da se predaleko otišlo, da nema natrag i da ova situacija neće nikome biti od koristi.

''Messi ima pravo otići, ali mora se pridržavati pravila i datuma, poput Xavija i Inieste. Svi smo znali da to neće biti vječno. Debakl od Bayerna 2:8 je naštetio svima, ali ne može se takva odluka donijeti preko noći. Mislim da je Bartomeu dobro učinio što nije dao ostavku, bilo bi kontraproduktivno.''

15:20 Argentinski predsjednik Alberto Fernandez pozvao je Lionela Messija da se vrati u svoju domovinu i okonča karijeru u svom matičnom klubu Newell's Old Boysima.

Navijači tog kluba prije par dana su paradirali ulicama Rosarija moleći Messija da se vrati u klub čije je boje branio kao dijete, a sad se oglasio i prvi čovjek Argentine.

"U našem si srcu, nikad te nismo vidjeli kako igraš u Argentini. Leo, učini nam zadovoljstvo i karijeru završi u Newell's Old Boysima, u tvom klubu'', rekao je Fernandez u poruci koja je Messiju upućena putem C5N-a.

15:10 Premda nije isključeno da će se Messi i Barca uspjeti dogovoriti i da će najbolji ikad i u idućoj sezoni nositi dres Barce s brojem 10, prema informacijama koje pristižu sve je manje šansi za takav scenarij. Zato je AS odlučio složiti početnu momčad Barce bez Messija za iduću sezonu:

Ter Stegen - Semedo, Pique, Umtiti, Alba - Rakitić, Busquets, De Jong - Coutinho, Dembele, Griezmann

Zanimljivo, AS vidi Rakitića kao prvotimca Barce, a Marca je maloprije donijela vijest da se Hrvat vraća u Sevillu. >>> Opširnije

15:00 Ne pojavi li se na treningu koji počinje u 17:30, Messi će biti suočen s teškom klupskom kaznom. Messi ostaje čvrst u odluci da se ne pojavi na prvom treningu sezone, a Barcelona smatra da je Messi još uvijek njihov kapetan i u skladu s kolektivnim ugovorom La Lige i Saveza španjolskih nogometaša (AFE) počinit će ozbiljni prekršaj ne pojavi li se popodne u trening-kampu.

Klub prema pravilniku može Messiju oduzeti i 25 posto mjesečne plaće, ali Marca smatra da će Josep Maria Bartomeu i njegovi suradnici biti oprezni kako ne bi totalno razljutili Argentinca jer vjeruju da je dogovor i dalje moguć.

14:50 Sergio Agüero, veliki Messijev prijatelj i zvijezda Cityja, kluba koji je prvi favorit za transfer stoljeća, odbio je tijekom partije Twitcha uživo razgovarati o Messiju. Nije želio čak ni spomenuti njegovo ime, premda su ga brojni fanovi širom svijeta samo o tome pitali.

14:40 Jerome Boateng, branič Bayerna, kaže da je primijetio da je Messi zaratio s klubom već tijekom susreta Bayerna i Barcelone u četvrtfinalu Lige prvaka. Bayern je razmontirao Barcu 8:2, a Boateng kaže da je već tada bilo jasno da Messi ne želi imati više ništa s klubom u kojem je proveo 20 godina.

13:50 Novi igrač Barce Miralem Pjanić na današnjem testiranju bio je negativan na koronu, ali je u razgovoru za Milenio jasno rekao da je u Barcelonu stigao samo zbog toga da bi igrao skupa s Messijem i da je zato odbio puno veću ponudu PSG-a.

13:45 Talijanski novinar Tancredi Palmeri malo se poigrao s predviđanjima u koji će klub Messi na kraju otići.

13:35 Guillem Balague smatra kako je ovo tek prva faza u kojoj obje strane pokazuju svoje karte s ekstremnih pozicija i vjeruje da će tijekom pregovora sigurno doći do popuštanja i Messija i Barce. Uvjeren je da će doći do dogovora čak i ako Barca Messija dovede pred sud.

13:20 Ugledni španjolski novinar Guillem Balague, inače blizak Barceloni, tvrdi da se, premda je La Liga stala na stranu kluba, Messi neće pojaviti na današnjem treningu. Balague je potvrdio da će Messijev otac ovaj tjedan doći u klub kako bi pokušao riješiti situaciju s upravom. 

ŠTO TREBATE ZNATI O RATU MESSIJA I BARCE? 

Zašto se Messi u nedjelju nije pojavio na predsezonskom liječničkom testu?

Nije to bilo nikakvo iznenađenje jer je Argentinac već najavio da se neće pojaviti na testiranju onda kad je obavijestio klub da namjerava otići.

To je napravio zato što mu je odvjetnički tim savjetovao da će ako to odradi, oslabiti svoj pravni položaj u slučaju da predmet završi na sudu.

Može li Messi jednostrano raskinuti ugovor u Barceloni?

Prema najnovijem ugovoru koji je Messi potpisao s Barcelonom 2017. godine, Leo ima mogućnost raskinuti četverogodišnji ugovor godinu dana prije njegova isteka. Problem je taj što je Messi trebao iskoristiti tu klauzulu do 10. lipnja 2020., kad se očekivalo da će sezona završiti. No kako se to nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa, a sezona je konačno završila 23. kolovoza, Messi i njegov pravni tim tvrde da je samim tim rok 10. lipnja u ovom kontekstu postao nebitan.

Kakva je pozicija Barcelone?

Barca je odlučna u tome da Messi ne može jednostrano raskinuti ugovor koji istječe u ljeto 2021. i da može otići jedino ako u blagajnu kluba kapne 700 milijuna eura. La Liga je u ovom slučaju dala za pravo Barceloni, ali sve je više pravnika i novinara koji tvrde suprotno - da Messi može otići kao slobodan igrač.

Novinar Alfredo Martinez kaže da je u važećem ugovoru Messija i Barcelone sve čisto i da igrač prema njemu može ovo ljeto otići kao slobodan igrač.

''Nije mi jasno na koji je način La Liga iščitala i protumačila ovu klauzulu. Radi se o ugovoru tri sezone plus jedna, a u četvrtoj godini ugovora ova klauzula stupa na snagu što jasno znači da Messi može napustiti Barcelonu bez plaćanja 700 milijuna eura. Naknada od 700 milijuna neće se uzeti u obzir ako je došlo do raskida ugovora zbog jednostrane odluke igrača, a to vrijedi od kraja sezone 2019./2020.'' > Opširnije ovdje

Što Messiju sad preostaje?

Možda će se morati pripremiti za pravnu bitku protiv svog kluba. Mogao bi, vjerojatnije, sjesti za pregovarački stol s Barcelonom i pokušati dogovoriti svoj odlazak s realnom i obostrano pogodnom naknadom za transfer. Postoji i scenarij da Messi potpiše ugovor s novim klubom prije nego što postigne dogovor s Barcom, ali španjolski novinari misle da se tako nešto ipak neće dogoditi. Takav potez bi sigurno doveo do toga da Barca tuži svog najboljeg igrača i da sve završi na sudu. Jorge Messi, otac najboljeg igrača svijeta, ovaj će tjedan doći u Barcelonu i u srijedu se očekuje njegov sastanak s predsjednikom Barcelone Josepom Marijom Bartomeuom. Plan tate Messija je jasan. Želi na miran, civiliziran i prijateljski način pokušati svog sina osloboditi okova Barce, dok gazda kluba nema namjeru pustiti igrača bez odštete. Taj sastanak španjolski novinari nazivaju Danom D, jer u srijedu bi trebalo puno toga biti jasnije.

Kojim se sudovima mogu obratiti i Messi i Barcelona?

S obzirom na Messijevo tumačenje da može slobodno raskinuti ugovor, nije jasno hoće li podnijeti tužbu protiv Barcelone. S druge strane Barca može iskoristiti tu mogućnost ako Messi ostane ustrajan u bojkotu klupskih aktivnosti ili potpiše za novi klub. Španjolski odvjetnik Agustin Amoros Martinez, jedan od najjačih pravnika u pitanju sportskog prava, kaže da bi Fifa bila sudac u slučaju tog scenarija. No ni presuda Fife ne mora biti obvezujuća jer se može osporiti na Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

Kamo Messi može otići?

Nema kluba na svijetu koji ne bi želio argentinskog čarobnjaka, no samo ga rijetki mogu priuštiti. City, PSG, Inter i Juventus spominju se kao glavni favoriti, no s obzirom na odnos Messija i Pepa Guardiole te platežnu moć Engleza, Građani su prvi favoriti.

Današnje katalonske i španjolske naslovnice:

Mundo Deportivo piše o štrajku Messija i odluci La Lige koja je stala na stranu kluba, dok Sport donosi informaciju kako City sprema mega ponudu za Messija. Riječ je o cifri od nestvarnih 750 milijuna eura na pet godina, nakon čega bi Leo trebao završiti karijeru u američkoj MLS ligi. Marca na naslovnici ima naslov ''Koliko košta''', aludirajući na tu spornu klauzulu od 700 milijuna eura, dok AS piše ''kako brod tone i sve se raspada.''

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.