NBA LIGA

Mladi bek impresivniji i od Dončića, srušio 27 godina star Shaqov rekord

Foto: Getty Images

SKORO na dnevnoj bazi iz SAD-a stižu vijesti o novim rekordima Luke Dončića, a većina ih se odnosi na triple-double učinke, posebno s obzirom na dob od nepune 21 godine.

No sinoć je jedan takav rekord srušio mladić koji je samo sedam i pol mjeseci stariji od slovenskog fenomena. Bek Oklahoma City Thundera Shai Gilgeous-Alexander postao je najmlađi igrač u povijesti NBA lige koji je ostvario triple-double s barem 20 skokova.

Taj 21-godišnji Kanađanin u pobjedi Thundera na gostovanju kod Minnesote 117:104 ubilježio je 20 koševa, 20 skokova i 10 asistencija. Učinio je to s 21 godinom i 185 dana, a dosadašnji rekorder bio je Shaquille O'Neal, koji je imao 21 godinu i 259 dana kad je 1993. na jednoj utakmici imao 24 koša, 28 skokova i 15 blokada.

Shaqov učinak definitivno izgleda impresivnije, no treba naglasiti da je Gilgeous-Alexander bek, kojima je kudikamo teže sakupiti 20 skokova. U usporedbi s gorostasnim O'Nealom, Shai je okruglih 20 centimetara niži (196 cm) i skoro 50 kila lakši.

Dončićev osobni rekord je 18 skokova, koji stoji od 3. prosinca prošle godine. Na toj utakmici Dallasa protiv New Orleansa zabio je i 33 koša, ali je ostao na samo pet asistencija. Ipak, s obzirom na to da je utakmica već bila riješena, Luka uopće nije igrao u posljednjoj četvrtini, u kojoj bi možda došao i do 20 skokova i 10 dodavanja.

Baš kao i Dončić, Gilgeous-Alexander igra svoju drugu NBA sezonu. Na draftu 2018. kao 11. izabrali su ga Charlotte Hornetsi i odmah ga proslijedili LA Clippersima, koji su na njemu namjeravali budućnost. No prilika da dovedu Kawhija Leonarda bila je predobra i Clippersi su 21-godišnjeg Kanađanina proteklog ljeta poslali u Oklahoma City kao dio paketa za Paula Georgea, čijim je dolaskom Leonard uvjetovao svoj dolazak.

U 40 utakmica ove sezone Gilgeous-Alexander u prosjeku bilježi 19,9 koševa, 5,7 skokova i 2,9 asistencija.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.