MONACO - JUVENTUS 0:2 Higuain pokopao Subašića i društvo

Foto: Getty Images / Guliver Image

MONACO - JUVENTUS 0:2 u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka. Oba gola postigao je Gonzalo Higuain na asistencije Danija Alvesa, u 29. i 59. minuti.

Alves i Higuanin: Dupli pas i zemlja - zrak

Prvim je okrunjena krasna akcije Juventusa. Dybala je petom odigrao za Alvesa koji je na centru proigrava Higuaina, a ovaj mu vraća loptu na desnoj strani Monacova kaznenog prostora. Alves od tamo odlično petom odigrava u prostor za natrčalog Higuaina koji s 15-ak metara, iskosa s desne strane, prizemnim šutem buši Subašića. 

Ista suradnja kao kod prvog gola donosi i drugi, samo su sada Alves i Higuain odigrali odličnu zračnu, a ne prizemnu koprodukciju. Prvi je centrirao s desne strane, Glik loše procjenjuje let lopte, a Higuain između poljskog braniča u padu i hrvatskog vratara koji mu izlazi u susret, s pet metara iz voleja zabija njegov i Juventusov drugi gol. 

Monaco je sam kriv: Ovaj Juve ne oprašta jedan, a kamoli pet velikih promašaja

Monaco je sam kriv što je njegov suparnik praktično osigurao finale nakon prve utakmice. Jer prije prvog Higuainova gola Mbappe je propustio dvije, a Falcao jednu veliku priliku, točnije Buffon ih je obranio, kao što je Falcao zapucao još jednu sjajnu prigodu nakon 0:1. I na samom kraju Germain puca glavom iz blizine, ali Buffon sjajnom obranom izbija u korner.

Buffon, Alves i Higuainu bili su dakle glavne zvijezde i najzaslužniji za pobjedu Juventusa, dok su se sva tri Monacova ispromašivala.

Subašić za nijedan gol nije kriv, a jedan je spasio

Danijelu Subašiću, golmanu domaćih, nema se što prigovoriti za primljene golove, a jedan siguran je skinuo u 55. minuti. Pjanić je gurnuo Marchisia samog pred Subašića i Juveov veznjak na desetak metara iskosa od gola odabire snažan prizeman šut. Ali Subašić na vrijeme izlazi i odlično desnom nogom brani siguran gol.

Iskusni i čvrsti pobijedili mlade i zaigrane

Juventusovo iskustvo i defenzivna čvrstina (što su Chilellini i Bonucci propuštali, skidao je Buffon) na kraju su se pokazali presudnima u srazu s Monacovom mladošću i zaigranošću. Domaćini su imali puno prilika, ali razlika između njih i gostiju je, što su potonji njihove dvije iskoristili. Uz to, tijekom meča su autoritativno diktirali tempo i očitali lekciju ambicioznom, ali protivniku kojem nedostaje iskustva i prakse na najvišoj razini.

MONACO - JUVENTUS 0:2

Tijek utakmice:

90' Velika prilika za Monaco! Moutinho je odlično ubacio pred gol iz slobodnjaka, Germain puca glavom, ali Buffon sjajnom obranom izbija u korner. 

77' Higuain izlazi iz igre, a dvostrukog strijelca mijenja Cuadrado.

69' Chiellini je laktom u lice raspalio Falcaa i dobio samo žuti karton. Sudac Lahoz je goste poštedio, a Monaco oštetio.

67' Dvostruka zamjena kod Monaca. Izlaze Lemar i Bakayoko, ulaze Germain i Moutinho.

59. minuta: GOOOL za JUVENTUS! 0:2, strijelac GONZALO HIGUAIN! Ista suradnja kao kod prvog gola, samo su sada Alves i Higuain imali odlično zračnu, a ne prizemnu koprodukciju. Prvi je centrirao s desne strane, Glik loše procjenjuje let lopte, a Higuain između poljskog braniča u padu i hrvatskog vratara koji mu izlazi u susret, s pet metara iz voleja zabija njegov i Juventusov drugi gol. 

55' Velika prilika za Juventus, sjajna obrana Subašića! Pjanić je gurnuo Marchisia samog pred Subašića i Juveov veznjak na desetak metara iskosa od gola odabire snažan prizeman šut. Ali, Subašić na vrijeme izlazi i odlično desnom nogom brani siguran gol. 

48' Velika prilika za Monaco! Silva je savršeno poslužio Falcaa, koji izbija pred Buffona, ali puca nedovoljno snažno i tako olakšava posao golmanu, koji brani prizemni udarac.

Kraj poluvremena.

36' Fabinho je prvi Monacov igrač sa žutim kartonom. Zaslužio ga je zbog oštrog starta na Pjaniću u zoni udarca, odakle Dybala iz slobodnjaka puca, ali Subašić je na mjestu.

29. minuta: GOOOL za JUVENTUS! 0:1, strijelac GONZALO HIGUAIN! Krasna akcije Juventusa. Dybala petom odigrava za Alvesa, koji je na centru proigrao Higuaina, a ovaj mu je vratio loptu na desnoj strani Monacovog kaznenog prostora, odakle Alves odlično petom odigrava u prostor za natrčalog Higuaina, koji s 15-ak metara iskosa s desne strane, prizemnim šutem buši Subašića. Dupli pas Alvesa i Higuaina po desnoj strani donio je veliki gol gostima. 

25' Velika prilika za Juventus! Pjanić je ubacio iz kornera, Chiellini glavom prebacio na drugu vratnicu, gdje Higuain glavom puca preko gola. 

21' Bonucci je prvi igrač sa žutim kartonom. Dobio ga je zbog prekršaja nad Falcaom.

19' Velika prilika za Monaco! I opet Dirar odlično centrira, samo ovaj put za Falcaa, čiji udarac glavom Buffon izbija u korner. 

16' Velika prilika za Monaco! Opet ista koprodukcija. Dirar s desne strane šalje sjajnu loptu, samo sada prizemnu, a Mbappe na prvoj vratnici puca, ali Buffon brani.

13' Velika prilika za Monaco! Dirar je centaršutom prebacio obranu Juventusa, a Mbappe iz sjajne situacije i sam, glavom puca u Buffona. 

9' Higuain propušta potencijalno veliku priliku. Monaco je izgubio loptu u sredini, Dybala proigrava Higuaina, ali njegov sunarodnjak se sapliće u ključnom trenutku.

8' Korner na drugoj strani. Lemar ubacuje, ali Juventusova obrana izbija. Ističemo jalove ubačaje iz kuta na obje strane, jer to su za sada jedina uzbuđenja oko golova.

6' Mandžukić i Higuain dobro kombiniraju, nakon čega je Sandro izborio korner. Obrana Monaca čisti ubačaj, ali Juve kreće u novi napad.

5' Juventus na početku ima inicijativu.

3' Alves centrira, ali Subašić hvata loptu. Prva intervencija hrvatskog vratara Monaca na večerašnjoj utakmici.

1' Počeo je susret na Stade Louis II.

19.50 Evo sastava Monaca!

Jardim je također iznenadio time što na lijevom boku nema očekivanog Mendyja, nego je umjesto njega na tom mjestu Sidibe

19.45 Evo sastava Juventusa!

Max Allegri u Monaco izvodi sastav s dvije velike promjene: na centru ozljedama izraubani Marchisio mijenja suspendiranog Khediru i što je još važnije, desni bok zauzima vremešni stoper Andrea Barzagli, koji za pet dana puni 36 godina. Superiskusni Barzagli držat će poziciju na kojoj je inače još jedan rutiner, Dani Alves (34), koji odlazi naprijed, na mjesto desnog krila, odakle na klupu ide Juan Cuadrado. Kolumbijac je žrtvovan kako bi Juventus dobio na defenzivnoj neprobojnosti na strani gdje je nezaustavljivo Monacovo sjajno lijevo krilo Thomas Lemar (21), koji je u četiri utakmice nokaut faze LP protiv Cityja i Borussije namjestio čak pet golova.

Raspucani mladići protiv nepoderivih staraca

Očekuje nas sudar dvije fantastične momčadi koje su po svemu različite: Juventus se ponosi iskustvom i pouzdanošću, a Monaco mladošću i nepredvidljivošću.

Ali, suprotnosti koje ove ekipe najviše obilježavaju i ujedno pokazuju koliko su obje na svoj način sjajne su one vezane za njihovu raspucanost i nepropusnost.

Monaco je od početka godine sjajno gurao na čak četiri fronta, prije nego što ga je PSG sasjekao u polufinalu Kupa (5:0) i finalu Luga kupa (4:1), ali je u prvenstvu na korak do naslova i prekida četverogodišnje dominacije Parižana na pogon katarskih milijardi, dok je u Ligi prvaka jednako blizu finalu.

Važno je napomenuti da je Monaco nadomak samog europskog vrha došao iz podruma ili u najboljem slučaju suterena. Natjecanje je počeo još krajem srpnja i do skupine LP izbacio teške protivnike; prvo Fenerbahče u trećem pretkolu i onda Villarreal u playoffu. Nakon toliko odigranih utakmica i s obzirom na sjajan napadački potencijal, ne čudi da je ove sezone u svim natjecanjima zabio čak 150 golova. 

Griješite ako mislite da je pri tome brojke bildao protiv europskih ili francuskih patuljaka. U nokaut fazi LP-a, u sve četiri utakmice protiv Manchester Cityja i Borussije Dortmund, zabio je po tri gola!

Juventus s druge strane, "ne zna" kako je primiti gol u najjačem klupskom natjecanju nogometnog svijeta. U deset utakmica LP-a protivnici su mu ukupno zabili tek dva zgoditka, po čemu je naravno rekorder. I dok Monaco u nokaut fazi puni mrežu najuglednijim engleskim i njemačkim klubovima, Juventusu u četiri utakmice eliminacijskih rundi Porto i Barcelona nisu dali nijedan gol.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.