U Parizu će nastupati dvije boksačice za koje su sumnja da su muškarci

Foto: Profimedia

MEĐUNARODNI olimpijski odbor odlučio je na turniru ženskog boksa na Olimpijskim igrama u Parizu odobriti nastup dvjema boksačicama koje su prošle godine suspendirane sa Svjetskog prvenstva jer se smatra da su biološki muškarci. Radi se o Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting s Tajvana.

Kelif i Yu Ting tada su suspendirane po odluci Međunarodne boksačke federacije (IBA), koja rukovodi najvećim natjecanjima u ovom sportu. Predsjednik IBA-e Umar Kremlev tada je izjavio: "DNK test dokazao je da imaju XY kromosome i skladno tome isključene su iz natjecanja."

U međuvremenu, došlo je do pogoršanja odnosa između MOO-a i IBA-e zbog čega je IBA isključena iz organizacije boksačkih turnira na olimpijskim igrama pa je to sada u nadležnosti MOO-a, koji je po pitanju Khelif i Yu-Ting donio drugačiju odluku. 

"Njezini udarci su me jako boljeli"

Khelif inače u karijeri ima omjer od devet pobjeda i pet poraza, a Yu-Ting omjer od 19 pobjeda i pet poraza. Nakon prošlogodišnje diskvalifikacije Khelif, Meksikanka Brianda Tamara opisala je vlastito iskustvo borbe s njom: "Kad sam se borila s njom, bila sam izvan sebe. Njezini udarci su me jako boljeli, mislim da se nikad nisam tako osjećala u svojih 13 godina boksanja, niti u sparingu s muškarcima. Hvala Bogu da sam se taj dan izvukla iz ringa i dobro je da su konačno shvatili."

Prema znanstvenim istraživanjima, prosječna snaga udarca je 162 posto veća kod osoba koje su prošle muški pubertet. Na odluku MOO-a reagirala je Nancy Hogshead, američka plivačica i vlasnica tri zlata:

"Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana trebale bi se natjecati u ženskom olimpijskom boksu - unatoč tome što su diskvalificirane prošle godine zbog XY kromosoma, muškog fenotipa. Podsjetimo se da muškarci - kako god se identificirali - imaju 162 posto snažniji udarac od žena - što je najveća razlika u izvedbi između muškaraca i žena. Rodna ideologija će dovesti do smrti žena."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.