Na Kovačića pogreške ne utječu. Zbog njega City ne treba zamjenu za Rodrija

Foto: EPA-EFE

NIJE puno dijelilo Manchester City i Chelsea protekle nedjelje, pogotovo u drugom poluvremenu, ali malo mudrosti napravilo je na kraju veliku razliku. Branitelji naslova igrali su s više pameti i znanja nego Chelseajeva mlada momčad, a Mateo Kovačić sve je to sažeo u svojoj izvedbi tijekom pobjede 2:0.

Bio je još impresivniji kad se uzme u obzir da je imao ogromne cipele za popuniti u temelju Cityjeve vezne linije. Postalo je očito da su se Cityjevi povremeni kiksevi tijekom četverogodišnjeg niza osvajanja naslova generalno događali kad Rodri ne igra - prošle sezone izgubili su tri od četiri utakmice na kojima nije nastupio.

Dakle, bez Rodrija, uz Chelseajevu mladost, energiju i posebno činjenicu da se igralo na Stamford Bridgeu, mislio sam da bi se na ovoj utakmici City mogao poskliznuti, ali Kovačić se pobrinuo da se to ne dogodi.

Tridesetogodišnjak je imao odličnu zaokruženu izvedbu uz gol koji je potvrdio pobjedu, što mu je sigurno donijelo veliko zadovoljstvo u povratku na svoj stari stadion. Činjenica da su ga lani prodali kako bi doveli mlade igrače s kojima se u nedjelju suočio - Enza Fernandeza, Moisesa Caiceda i Romea Laviju - dala mu je prekrasan trenutak ispunjenosti dok je odlazio s travnjaka nakon što je svima pokazao što su izgubili.

"Pogreške na njega ne utječu"

Nećete pronaći niti jednog igrača koji može sve raditi tako dobro kao Rodri. On je najbolji veznjak na svijetu u posjedu lopte, pa će uvijek biti nekih pogrešaka kad njegovu ulogu preuzme netko drugi i mora igrati s loptom tako često. Kovačić nije igrao bez ijedne greške, pogotovo u prvom poluvremenu, ali je zaista dobro kontrolirao igru.

Grafika: Sofascore

Bio je siguran u posjedu, znao je kad držati loptu, a kad je poslati naprijed kroz linije. Takva razina njegove izvedbe značila je da Cityju Rodri uopće ne fali. Tek je u drugom poluvremenu, kad se Chelsea počeo otvarati, imao više posla u obrani, ali i tada se dobro vraćao i postavljao, presjekao nekoliko ključnih lopti i odradio zadatke u toj fazi igre jednako dobro.

Da, Kovačić bi povremeno izgubio loptu, tu i tamo je previše držao, ali to ni u jednom trenutku nije utjecalo na njega jer je sve to prošao već toliko puta. Nije ni dopustio Chelseaju da promijeni tempo utakmice. A kad netko zaista želi napasti City, teško ga je uzdrmati kad na lopti ima igrače s toliko sigurnosti i samopouzdanja poput njega.

Treba li City pričuvu za Rodrija?

Kovačić je protiv Chelseaja oko sebe imao Bernarda Silvu i Kevina De Bruynea i naravno da bi to olakšalo posao svima jer su obojica veličanstveni nogometaši. Ali od njega se tražilo da igra dublje i discipliniranije nego inače, a za mene je, kao također bivšeg veznjaka, ključan način na koji je to radio.

Znam kako je ponekad teško malo promijeniti svoju ulogu jer ako razmišljaš kao ofenzivac, moraš puno više misliti na to što radiš tijekom utakmice. Instinkti ti govore da kreneš više naprijed, a ironično je da je Kovačić učinio upravo to kod svoga gola, ali možda je samo vidio da ima prostora i odlučio se okušati.

Sveukupno, zaista se dobro prilagodio i ne bi me iznenadilo da ga opet vidimo na toj poziciji kad Rodri sljedeći put ne bude dostupan. Ako City odluči da ipak treba dovesti zamjenu za Rodrija, onda za početak ona mora biti bolja od Kovačića. U protivnom, koja je svrha?

Ne samo to, nego taj igrač koji bi trebao biti bolji od Kovačića morao bi i biti zadovoljan da sjedi na klupi i čeka da Rodri propusti svaku tridesetu utakmicu jer čini se da se tako rijetko ozljeđuje. Dakle, ako ne pronađe nekog supermladog talenta - a takvih već ima nekoliko - nisam siguran da će City dovesti veznjaka koji zna držati loptu prije kraja prijelaznog roka 30. kolovoza.

Rico Lewis (EPA-EFE)

Na primjer, već imaju Rica Lewisa, koji je u nedjelju uskočio umjesto Kylea Walkera i izniman je talent. Lewis je izgledao vrlo sigurno kad god se ubacivao u sredinu protiv Chelseaja i dovoljno je dobar da odigra tu ulogu.

Neumoran je i premda nije tako fizikalan kao Rodri, to neće biti ni važno protiv većine momčadi s kojima će se City susresti jer će dominirati posjedom. Dakle, mislim da je izglednije da dovedu mlađeg igrača koji možda može uskočiti umjesto Haalanda, kao kad su pronašli Juliana Alvareza. U njemu su otkrili dijamant koji su prodali za 95 milijuna eura.

Haaland k'o Haaland

Osim Kovačića, bilo je još mnogo dobitaka za Pepa Guardiolu. Oba središnja braniča Manuel Akanji i Ruben Dias bili su izvrsni, a i Savinhova izvedba u prvom poluvremenu bila je odlična. Cityjevi navijači mora da su apsolutno oduševljeni vidjevši kako se uklopio u momčad, pa se nadajmo da nije teže ozlijeđen.

S druge strane, Erling Haaland nastavlja činiti ono što inače čini. Imao je samo par šansi, ali iskoristio je onu najtežu kad je imao dovoljno strpljenja i snage da se odupre nekolicini igrača i samo prebaci loptu preko golmana.

Za sve koji su gledali ovu utakmicu zabrinjavajuće je to što je City zloglasan po lošim ulascima u sezonu. Protiv Chelseaja nisu bili na 100 posto, ali, kao i toliko puta do sada, obavili su posao. I znamo da ćemo još puno toga vidjeti od njih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.