Nadoknada nije greška zbog koje je Makkelie potjeran s Eura. Otkriven je pravi razlog

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

NIZOZEMSKI sudac Danny Makkelie (41) neće više suditi na Europskom prvenstvu, koje se održava u Njemačkoj. UEFA je tu odluku donijela nakon grupne faze, odnosno nakon što je Makkelie sudio utakmicu trećeg kola skupine B između Hrvatske i Italije. Podsjetimo, Hrvatska je povela golom Luke Modrića u 55. minuti, a Mattia Zaccagni je u 98. zabio za konačnih 1:1, čime je Hrvatska ostala bez tri boda te je ispala s turnira, dok su Talijani prošli dalje.

Izbornik Zlatko Dalić i hrvatski reprezentativci bili su ljutiti što je Makkelie odredio osam minuta sudačke nadoknade te su smatrali da je trebalo biti manje. Talijanski mediji Corriere dello Sport otkrio je zašto ga je UEFA poslala u Rotterdam. Glavni razlog nije osam minuta sudačke nadoknade, već situacija s početka drugog poluvremena.

Razlog je upotreba VAR-a kod Frattesijevog diranja lopte rukom u utakmici s Hrvatskom

Hrvatski napadač Andrej Kramarić u 52. minuti pucao je na gol Italije, pri čemu se lopta odbila i u ruku pogodila veznjaka Davidea Frattesija. Makkelie nije odmah donio odluku o kaznenom udarcu, već je pričekao VAR, a zatim i sam pogledao snimku, pa pokazao na bijelu točku. Modrić je izveo penal, koji je Gianluigi Donnarumma obranio.

Šef UEFA-inih sudaca, Talijan Roberto Rosetti, rekao je kako je to "savršena VAR intervencija", ali "više vole da suci samostalno vide određene situacije na terenu kada imaju odličnu poziciju", prenosi Corriere dello Sport i tvrdi da je to razlog Makkelijeva kraja na Euru.

"Makkeliejevi kolege suci i stručnjaci ne mogu vjerovati da je donesena takva odluka"

Uz spomenutu VAR-provjeru i nadoknadu, navijači su smatrali da je Makkelie većinu 50:50 situacija sudio u korist Talijana i da je kartone dodjeljivao nedosljedno. No, engleski sudački blog/stranica Law 5 - The Ref komentirao je sve sudačke predstave na ovom turniru i Makkelieju su dodijelili visoku ocjenu.

Nizozemski Voetbal International ovako je pisao o ranom odlasku Makkelieja s Eura: "Njegovi kolege suci i stručnjaci ne mogu vjerovati da je donesena takva odluka. Možda se nije očekivalo da Makkelie sudi finale Eura, ali svakako je da vodi utakmice nokaut-faze s obzirom na to kako je sudio u skupinama.

Naime, nakon obje utakmice koje je vodio, sudačke komisija, a samim tim i UEFA, iskazivali su zadovoljstvo predstavama Makkelieja usprkos ljutnji Mađara i Hrvata zbog priznatog gola Njemačke i preduge nadoknade na utakmici protiv Italije. Upravo ga je ovo drugo ubilo.

Hrvatski nogometni savez službeno se žalio na njegovo suđenje. Zato se čini da su veze između Hrvata i UEFA-inog predsjednika Čeferina razlog što je sudačka komisija maknula Makkelieja s Eura. Utakmicu Hrvatske i Italije su stručnjaci proglasili najbolje suđenom utakmicom Eura. Izvori bliski sudačkoj komisiji izražavaju neslaganje s micanjem Makkelija s Eura, ali odluka je donesena."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.