Najbolja zamjena na svijetu

Foto: Profimedia

PRIJE dvije i pol godine Kolumbija je igrala odlučujući susret kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nakon niza loših rezultata morali su u gostima svladati Venezuelu kako bi se plasirali na prvenstvo u Kataru 2022., ali i nadati se da će ostali rezultati ići u njihovu korist.

Slavili su 1:0, no druge im se utakmice nisu poklopile. Nakon četvrtfinala 2014. te osmine finala četiri godine kasnije, Kolumbija je ostala doma. U državi u kojoj su lokalni kriminalci ubili braniča Andresa Escobara 1994., navodno zbog zabijenog autogola na Svjetskom prvenstvu u SAD-u, zbog čega su izgubili velik novac, ni danas se na nogometne propuste ne gleda blago.

Međutim, nakon neuspjeha u kvalifikacijama, brojni ljudi iz kolumbijskog nogometa tvrdili su kako mjesta za paniku nema jer raspolažu sjajnim talentima. Savez je tražio od navijača da im vjeruju, a zauzvrat su dobili najbolji niz utakmica u povijesti države.

Kolumbija je od te Venezuele do danas odigrala 29 utakmica i u niti jednoj nije izgubila unutar 90 minuta. Onu 27., u finalu Copa Americe, izgubili su od Argentine u produžecima, no i tada su izgledali dobro. Tu utakmicu i mnoge prije nje s klupe je pratio Jhon Duran, jedan od takvih talenata. Njegov cilj je postati prvi napadač Kolumbije, a trenutačno je najbolja zamjena na svijetu.

U omladinski pogon krenuo kasnije od ostalih

Duranova priča se ne razlikuje previše od ostalih tipičnih južnoameričkih nogometnih priča. Nogomet je igrao na ulicama Medellina, a kasnije Zaragoze, općine na sjeveru države. Njegov otac je obnašao razne funkcije po klubovima različitog ranga, no Duran je tek s 12 godina završio u omladinskom pogonu Envigada, kluba iz okolice Medellina.

U Kolumbiji je bilo uobičajeno da talentirani nogometaši s 10 godina naprave svoje prve korake u nekom klubu, no Duranov razvoj je kasnio. Kroz naredne godine je Duran značajno dobivao na visini i masi te se isticao među svojim vršnjacima. Specifično je bilo da je unatoč toj fizionomiji bio i najbrži dječak u klubu te da je imao top u lijevoj nozi, što je bio unikat.

Na račun toga je Duran debitirao za seniorsku ekipu Envigada sa samo 15 godina i osam mjeseci, postavši treći najmlađi igrač u povijesti prve kolumbijske lige. U trećem nastupu za klub je zabio svoj prvi gol, što ga je činilo drugim najmlađim strijelcem lige.

Skauti su uočili Duranov razvoj, a posebno su zainteresirani bili oni iz SAD-a. Engleski The Guardian je Durana uvrstio 2020. u 60 najvećih talenata na svijetu, a godinu dana kasnije je Chicago Fire dogovorio njegov transfer koji se izvršio 2022.

Villa ga je dočekala s porukom njegovog idola

Nakon 27 utakmica i osam golova u američkom MLS-u, Durana je kupila Aston Villa za nešto manje od 18 milijuna funti. Duranu je tek bilo 19 godina, a samo tri godine ranije, dok je još igrao za Envigado, snimljen je kako igra nogomet u dvorištu s ekipom iz kvarta dok svira himna Lige prvaka. Stigao je u klub u kojem će istu tu himnu čuti ove sezone.

U prvoj polusezoni u Aston Villi je upisao tek 144 minute na terenu u ukupno 12 utakmica te nije postigao niti jedan gol. Nakon jedne takve polusezone većina bi premierligaških klubova poslala mladog igrača na posudbu nekamo gdje će dobiti više minuta i pronaći golgetersku formu, no ne i Aston Villa.

Durana su u klubu dočekali s videoporukom Juana Pabla Angela, kolumbijskog napadača koji je zabijao za Villu od 2001. do 2007., koju su mu pustili na ekranu unutar stadiona dok je šetao travnjakom. Duran nije bio ni rođen dok je Angel igrao u Villi, ali ga je pratio u kasnijoj fazi karijere te je bio jedan od igrača čiji je stil htio replicirati. Potez kluba ga je u potpunosti osvojio.

Samo Haaland ima bolji prosjek golova od njega

U idućoj sezoni je Duran upisao 23 nastupa, pri čemu je upisivao u prosjeku 22 minute igre. Zabio je pet golova, od čega dva izvan kaznenog prostora te mu je prosjek bio takav da zabija svaku 101 minutu provedenu na terenu.

Duran je tijekom sezone prikazivao i na ovoj razini sve ono čime je oduševljavao u mladoj dobi. Villa je preko ljeta dobila oko 40 ponuda za njegov transfer, međutim sve su odbili, a on je rado prihvatio ulogu koju mu je Unai Emery postavio za ovu sezonu, a to je opet ona džokera s klupe.

Za razliku od prošle sezone, Duran je u ovoj pojačao svoj tempo i trenutačno razbija protivničke obrane. U igru je ušao pet puta, pri čemu dobiva u prosjeku 26 minuta po utakmici, a zabio je već četiri gola. To znači da zabija svake 32 i pol minute. Kada se zbroje ova i prošla sezona, samo je Haaland igrač koji ima bolji prosjek minuta po zabijenom golu.

Grafika: Sofascore

Rekordni broj golova za igrača s klupe je postavio Adam Le Fondre za Reading u sezoni '12./'13. kada je zabio osam puta, a Duran je već sada na pola puta. S pak ukupno osam takvih golova za Villu nedostaju mu još samo tri da postane najbolji golgeter s klupe u povijesti kluba.

Dok drugi pokušavaju ući u gol s loptom, Duran puca poput Adriana

Duranove karakteristike podsjećaju puno više na neke napadače iz prošlih vremena nego li na trenutne. Njegov udarac ljevicom izgleda poput onog kakav je imao Adriano u Interu, što je za napadača danas rijetko.

U zadnje dvije sezone je njegov očekivani broj golova bio oko četiri, no on je zabio njih devet. Uzorak nije dovoljno velik da bi pričali o ozbiljnoj statističkoj anomaliji, no tko god je pogledao nekoliko njegovih utakmica shvatio je da ti golovi nisu bili slučajnost. Duran se ne libi pucati iz teških pozicija, a njegova tehnika udarca je fenomenalna.

No Duran nije samo igrač s topom u nogama već je i napadač sa sjajnim instinktom za gol i impresivnom fizionomijom. Njegova snaga, ali i iznenađujuća pokretljivost te lakoća kretanja čine ga jednim od najfauliranijih igrača po 90 minuta igre. Uz to ima i košarkaški odraz s kojim osvaja skoro 58% zračnih duela, po čemu je u samom europskom vrhu.

Osim što je visok, snažan, brz, koncentriran i silovit s loptom, Duran je i izuzetno odgovoran igrač. Malo koji napadač Europe ima tako visok broj oduzetih lopti, presječenih dodavanja,blokiranih udaraca i očišćenih opasnosti po utakmici kao on, što je san svakog trenera. Posebno se ističe koliko dobro zna prepoznati kamo ide protivničko dodavanje te njegova presijecanja istih.

Villa je mogla ozbiljno zaraditi, no za trenutačne ambicije im treba ovakav igrač

Duran nije savršen pa je tako vidljivo da ima problema sa spuštanjem u dubinu i proigravanjem suigrača, kao i da je pretjerano ovisan o svojoj lijevoj nozi. Kada mu lopta pada na desnu, on će se uvijek pokušati prebaciti na lijevu, što ga čini pomalo predvidljivim. U driblingu je također jednodimenzionalan te mu je razina uspješnosti u probojima jedan na jedan izrazito niska.

Navedene mane ipak ne djeluju kao prevelik problem pored svih kvaliteta koje Duran posjeduje, a njegova radna etika sugerira da će ih sve pokušati ispraviti. Emery je jako zadovoljan s njegovim razvojem te je izjavio za medije da je Duran igrač kojem će uvijek davati potpunu slobodu da radi što hoće dokle god može igrati i trenirati na ovoj razini.

Villa je mogla vrlo lako zaraditi dvostruko ili trostruko viši iznos od onoga koji su dali za Durana, no kako je vizija kluba zadržavanje u vrhu lige te kontinuirano igranje europskih natjecanja, po mogućnosti Lige prvaka, imati takvog unikatnog igrača itekako pomaže.

Vrlo vjerojatno ćemo u jednom trenutku gledati Durana u prvoj postavi te se na nekim utakmicama vidjelo kako Emery testira napadački dvojac koji čine on i Ollie Watkins. Ali do tada će Kolumbijac vrlo rado nositi titulu najbolje zamjene na svijetu.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.