Najbolji CS:GO tim s naših prostora sutra će imati priliku svijetu pokazati koliko vrijedi

Foto: Luka Šangulin/Index
 
Valiance&Co najbolji je CS:GO tim na ovim prostorima. Uspjeh nije došao preko noći nego se radi o višegodišnjem mukotrpnom radu talentiranih igrača koji su se oko zajedničkog cilja okupili početkom prošle godine. Otad je promijenjen samo jedan igrač, a tim je na korak do ostvarenja sna. Taj put bi bio značajno teži, a možda i neostvariv, bez podrške tvrtke Valiance UG koja je tim uzela pod svoje prije pola godine. 
 
>>Najbolji CS:GO tim u regiji potpisao ugovor života vrijedan skoro dva milijuna kuna
 
Tim koji je na početku Counter-Strike: Global Offensivea nastupao pod imenom iNation na međunarodnoj je sceni promovirao sav talent igrača s Balkana. U istom se timu svijetu predstavio i Nikola "NiKo" Kovač, koji je prošle godine proglašen drugim najboljim igračem na svijetu. No bilo je tu i drugih sjajnih igrača koji danas u samom vrhu CS:GO esporta obavljaju različite funkcije, Aleksandar "kassad" Trifunović je trener, a Janko "YNk" Paunović jedan od najboljih analitičara kojeg ćemo pratiti između mečeva na DreamHack Masters turniru u Marseilleu.
 
Za iNation su igrali broji izvrsni igrači, ali većina današnje postave u sastavu Đorđe "DJOXIC" Nićiforović, Luka "emi" Vuković, Nestor "LETN1" Tanić, Nemanja "huNter" Kovač i Anel "NENO" Ceković na okupu je od početka 2017. Svaki od njih talent je kalio u dugi niz godina, dio još i iz vremena CS 1.6, i nastupajući za različite ekipe. Njihovo okupljanje u iNationu već je bila svojevrsna potvrda kvalitete.
 
Menadžersku palicu preuzeo je Petar "peca" Marković, kojem je zadaća bila omogućiti svom timu da se potpuno posvete igranju. Činilo se kako su ubrzo u tome i uspjeli. Slijedi potpisivanje ugovora za Binary Dragons, koja prema igračima neće ispoštovati sve dogovorene obaveze. U teškoj situaciji ekipa će se uspjeti plasirati na DreamHack Open u Atlanti što će dugo biti najveći uspjeh ekipe na međunarodnoj pozornici. Međutim, krajem prošle godine sve se mijenja. Potpisuju 250 tisuća dolara vrijedan ugovor s tvrtkom Valiance UG te počinju predstavljati novi brend tvrtke, Valiance&Co.  
 
Foto: Valiance&Co/Julien Duval 
 
Osvajaju Vip Adria League i drugo mjesto na Esports Balkan League, ali to su samo neka u nizu brojnih regionalnih natjecanja koje je osvojila ova ekipa, ono što se očekuje je međunarodni uspjeh. Ambicija nije nedostajalo, tako su nakon potpisivanja ugovora jasno postavljeni ciljevi, ulazak u ESL Pro League i među 16 najboljih ekipa na svijetu. Taman kada se činilo da sve ide kako treba, ekipa je početkom 2018. počela stagnirati. Umjesto Đorđeta "DJOXICa" Nićiforovića dolazi svježa krv, mladi Aleksa "Impulse" Stankić i ekipa je ponovno na pravom putu za ostvarenje velikih rezultata, i tada dolazi onaj najveći uspjeh, u europskim kvalifikacijama za DreamHack Masters izbacuju QBF i danski Heroic te osiguravaju mjesto na jednom od najvećih turnira u cijeloj godini. Nedugo zatim, Valiance će izboriti i mjesto na završnom turniru Copenhagen Games, gdje će nakon dobre igre ispasti u skupinama. 
 
 
Na DreamHack Mastersu u Marseilleu za glavnu nagradu od 100 tisuća dolara i prestižnu titulu natjecat će se 12 od 15 najboljih ekipa na svijetu, a među njima i dečki s Balkana. U takvoj konkurenciji nema lakih mečeva i svaka je skupina teška. Valiance će otvoriti turnir na glavnom prijenosu protiv mousesportsa, trenutno druge najbolje ekipe na svijetu, koja je ove godine već osvojila V4 Future Sports Festival i StarSeries i-League. U istoj su skupini još SK Gaming i Ninjas in Pyjamas, imena koja su uvelike utjecala na cijeli CS:GO esport. Za prolazak u doigravanje momci će trebati dvije pobjede, što bi bila apsolutna senzacija. Međutim, ide im na ruku to što dio ekipa dolazi s novim postavama ili zamjenama te možda neće biti na najvišoj mogućoj razini. 
 
Foto: DreamHack
 
Ipak, nevjerojatno je kada se stavi u perspektivu da će jedan domaći brend biti uz bok najvećima u esportu. Vjerujte mi, Fnatic, SK Gaming, Ninjas in Pyjamas i Natus Vincere su Reali, Barcelone, Bayerni i Lakersi esporta. Organizacije i brendovi koji su u esportu desetak godina ili više, s njime su rasli, razvijali ga i danas su njegov sastavni dio. Sve je moguće kada talent na ovim prostorima dobije priliku za rast i razvoj, a upravo je to svojim igračima omogućio Valiance pruživši im neospornu podršku u svakom aspektu. Tamo gdje je odskočila velika karijera Nikole "NiKe" Kovača sada bi mogla i ona njegovog bratića Nemanje "huNtera" Kovača, koji je, kao i NiKo, glavna zvijezda svoje ekipe. 
 
Foto: Luka Šangulin/Index

Valiance UG, tvrtka Antonia Meića i Dragane Gučanin nije stranac u esportu. Organizacija natjecanja i fokus na mobilni esport kao i produkcija i prijenos istih danas u hrvatskoj podružnici zapošljava oko 20 ljudi. Prije pola godine pod svoje su doveli i iznimno vrijedne i talentirane igrače, koje će cijeli svijet pratiti na jednom od najjačih CS:GO turnira ove godine, a svoj su brend plasirali među one najveće. Sigurni smo kako će bez obzira na rezultat cijeli Valiance dobiti dodatnu motivaciju i nastaviti ići u pravom smjeru. 
 
Jedini timski uspjeh koji se može mjeriti s onim Valiancea je priča o League of Legends timu hrvatske organizacije KlikTech, koji trenutno nastupa na 150 tisuća eura vrijednom European Masters turniru. KlikTech trenutno predvodi skupinu s 2-0, a pobijede li u sljedećem meču osigurat će prvo mjesto u skupini i bolji plasman u doigravanju.
 
>>Hrvatski KlikTech među europskom elitom na milijun kuna vrijednom League of Legends turniru
 
DreamHack Masters Marseille počinje u srijedu u 12 sati kada će se paralelno igrati inicijalni mečevi u skupinama A i B. Na glavnom prijenosu bit će meč između Valiancea i mousesportsa u kojem će naša ekipa imati priliku pokazati od čega je napravljena. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.