Najmlađa sportašica na Olimpijskim igrama ima samo 11 godina. Evo tko je ona

Foto: EPA

NA OLIMPIJSKIM igrama u Parizu natječe se 10.500 sportaša i sportašica. Ukupno će se održati 329 natjecanja u 32 različita sporta. Igre uvijek nude neke posebne priče, a jedna od njih svakako je najmlađa sudionica u Parizu, bilo u muškoj ili ženskoj konkurenciji. Njeno ime je Zheng Haohao, dolazi iz Kine, ima samo 11 godina i 11 mjeseci te se natječe u skateboardu u disciplini park, koja se održava 6. kolovoza.

Zheng se ovim sportom počela baviti tek prije četiri godine i postat će najmlađa kineska sportašica u povijesti koja se natjecala na Olimpijskim igrama. Ranije ovog mjeseca Zheng je Reutersu rekla da joj "natjecanje služi samo da se nađe sa svojim dobrim prijateljima". "Poznajem preko 10 od 20 najboljih svjetskih skateboardera. Kao da igramo zabavnu igru – svatko mora pokazati najbolje što može", dodala je.

Foto: EPA 

Skateboard je drugi put na Olimpijskim igrama

Skateboard je prvi put uključen u Olimpijske igre u Tokiju 2020., a osim Zhenga, nastupit će još nekoliko mladih natjecatelja, uključujući 12-godišnju tajlandsku sportašicu Vareerayu Sukasem i Sky Brown iz Velike Britanije koja ima samo 16 godina. Već je nositeljica olimpijske medalje, nakon što je osvojila broncu u park skateboardingu u Tokiju. Nevjerojatno, Brown je najmlađa natjecateljica britanskog tima na drugim Olimpijskim igrama za redom.

Mnogo je drugih mladih sportaša i sportašica koji predstavljaju svoje zemlje. Hezly Rivera, koja je upravo napunila 16 godina, predstavljat će reprezentaciju SAD-a u gimnastici, dok je još jedan šesnaestogodišnjak, Quincy Wilson, postao najmlađi sportaš u povijesti američke atletike jer odlazi u Pariz u štafeti 4x400 metara.

Ipak nije najmlađa u povijesti Olimpijskih igara

Najmlađi dokumentirani sportaš u povijesti Ljetnih olimpijskih igara je Dimitrios Loundras, grčki gimnastičar. Loundras je imao samo 10 godina kada je osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine. Doduše, Grčka je završila kao treća od tri ekipe u ekipnoj disciplini na paralelnoj prečki, ali olimpijska medalja je olimpijska medalja.

Najmlađa sportašica u povijesti Ljetnih olimpijskih igara je Luigina Giavotti. Osvojila je srebrnu medalju s 11 godina i 301 danom kao dio talijanske gimnastičke reprezentacije na Olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928. godine. Ona je, dakako, i najmlađa osvajačica medalje, a u pojedinačnoj konkurenciji to je bila Inge Sorensen iz Danske, koja je imala 12 godina i 21 dan kada je 1936. osvojila brončanu medalju u plivanju u disciplini 200 metara prsno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.