Najnesretnija su nogometna nacija ikad. Sad bi mogli odlučiti sudbinu Hrvatske na EP

Foto: Profimedia

BEZ ikakve dvojbe, najnesretnija nogometna nacija u povijesti je Škotska. Zemlja s ogromnom nogometnom tradicijom i fenomenalnim generacijama nogometaša nikad, ali baš nikad nije uspjela proći u drugi krug nekog velikog natjecanja. Čak osam puta su nastupili na SP-ima, pet puta zaredom u zlatnom periodu od 1974. do 1990., ali uvijek su nekako ostajali kratki.

Škoti su u tom periodu imali velikane kao što su Denis Law (osvajač Zlatne lopte 1964.), Kenny Dalglish (drugi u poretku 1983.), Graeme Souness, Alan Hansen, Steve Archibald, Gordon Strachan i brojni drugi osvajači brojnih Kupova prvaka uglavnom s engleskim velikanima.

Najnesretnija nogometna nacija

Kad vidimo da su ta imena zajedno igrala godinama, nevjerojatno je da nikad nisu mogli proći dalje od prvog kruga, a neka od tih ispadanja su toliko bizarna, da se i sami Škoti s tim rugaju. Na SP-u 1974. za jedan jedini gol su ostali iza Jugoslavije i Brazila. Četiri godine kasnije su pobijedili 3:2 viceprvaka svijeta Nizozemsku, ali ih je poraz od Perua i senzacionalni remi s Iranom koštao prolaska. Posljednji put su nastupili na Mundijalu 1998. u Francuskoj.

Na Eurima nisu imali ništa više sreće. Na završnicama su do ovog Eura nastupili tri puta. Prvi put 1992. u Švedskoj, pa četiri godine kasnije u Engleskoj i na onom COVID turniru s kojeg ih je izbacila Hrvatska. Na aktualnoj kontinentalnoj smotri Škoti su u prva dva kola osvojili bod.

Hrvatska navija za remi Škota i Mađara

U prvom kolu su deklasirani od Nijemaca (5:1), da bi u drugom hrabrom igrom uspjeli doći do boda protiv favorizirane Švicarske. U trećem kolu večeras od 21 sat igraju protiv Mađara, koji zasad nemaju niti jedan bod, a ta utakmica potencijalno može biti jako važna za Hrvatsku koja će u toj utakmici navijati za remi. 

Pobijede li Škoti, imat će četiri boda i prilično izvjesno će se plasirati dalje. No, u slučaju remija, Mađarska sigurno otpada kao zadnja, a Škoti bi imali dva boda i bili bi treći. Zašto je to važno za Hrvatsku? Hrvatska s pobjedom protiv Italije s četiri boda ide u osminu finala, no s bodom bi imala dva boda, baš kao i Škotska, a u nekim kombinacijama i neriješen ishod s Italijom mogao Hrvatskoj osigurati prolaz dalje.

Hrvatska bi tada imala dva boda i gol razliku -3, a Škotska dva boda i gol razliku -4. Pobijedi li večeras Mađarska, imala bi tri boda i Hrvatskoj onda ta kombinacija s remijem protiv Italije ništa ne znači. Naravno, puno toga ovisi i o raspletima u skupinama C i F, gdje također postoji mogućnost da trećeplasirani ima dva boda. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.