Najskuplje plaćeni tinejdžer u povijesti Hajduka ponovno mijenja klub?

Foto: Profimedia

DAVID ČOLINA (23) bi mogao napustiti njemačkog bundesligaša Augsburg i postati novi igrač austrijskog kluba LASK Linz. Talijanski insajder Lorenzo Lepore otkriva da je klub koji je prošle sezone zauzeo treće mjesto u prvenstvu Austrije poslao ponudu za hrvatskog lijevog beka u iznosu od 600 tisuća eura koju u Augsburgu trenutno razmatraju.

LASK tako nastavlja stvarati hrvatsku koloniju. Ovog ljeta je u klub na jednogodišnju posudbu iz Eintrachta stigao bivši kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić, a posljednje dvije sezone za LASK igra i bivši Čolinin suigrač iz Hajduka, napadač Marin Ljubičić. Čolini ugovor s Augsburgom traje do ljeta 2027. godine, a Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na milijun eura.

Nije ispunio očekivanja, ali je ostavio trag u Hajduku

Čolina je svoju karijeru započeo u omladinskoj školi Hrvatskog dragovoljca odakle je 2009. godine prešao u akademiju Dinama. Za Modre nikada nije nastupio nego ga je Dinamo 2018. godine kao jedva punoljetnog igrača prodao u Monaco za 1.3 milijuna eura. Niti tamo nije upisao svoj seniorski debi nego je to napravio kao igrač Hajduka koji ga je godinu dana kasnije doveo u Split uz odštetu od 700 tisuća eura i postotak budućeg transfera.

Vjerovalo se da je on rješenje za tada kritičnu poziciju lijevog beka te da će se klubu njegov transfer u budućnosti višestruko isplatiti, ali to se na kraju nije dogodilo. Ipak, bilo bi nepošteno reći da Čolina u Hajduku nije ostavio nikakav trag. Za Bijele je upisao 109 nastupa, ali s vremenom je od igrača koji je trebao biti prva opcija na poziciji lijevog beka postao igrač koji krpa gotovo sve pozicije u momčadi, pa je tako često igrao i u veznom redu.

Upravo u toj ulozi "katice za sve" pokazao se najkorisnijim za Hajduk i u 2022. godini pružio je svoje najbolje partije za klub. Posebno je ostala upamćena utakmica na Rujevici protiv Rijeke (0:3) kada je Čolina odigrao možda i svoju najbolju utakmicu za Bijele. Baš zato su navijači Hajduka bili pomalo razočarani kada mu klub nije produžio ugovor, već ga je šest mjeseci prije isteka tada važećeg ugovora, u siječnju 2023. godine, prodao u Njemačku.

Prošle sezone je igrao u Danskoj

Augsburg je za njegove usluge Hajduku platio 650 tisuća eura, ali se Čolina tamo nije naigrao. Za Augsburg je u 2023. godini nastupio samo osam puta, a prošle sezone nije imao nijedan nastup u Bundesligi. Jedini prošlosezonski nastup za klub bio mu je u kupu Njemačke protiv trećeligaša Unterhachinga, kada je njegova momčad šokantno ispala, a on je zamijenjen na poluvremenu. Nakon sjajnog starta u Njemačkoj i pogotka protiv Borussije Dortmund u svom debitantskom nastupu za Augsburg, ništa se nije odvijalo prema očekivanjima za Čolinu.

Slijedom toga, prošlog siječnja se pričalo puno o mogućem povratku u Hajduk koji je muku mučio s lijevim bekovima budući da je Dario Melnjak bio ozlijeđen, a Ismael Diallo na Afričkom kupu nacija. Međutim, to se nije dogodilo nego je Čolina otišao na posudbu u danski Vejle kod hrvatskog trenera Ivana Preleca. Tamo je u prošloj polusezoni upisao 12 nastupa i pomogao klubu da se spasi od ispadanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.