Najuzbudljivija ekipa na svijetu

Foto: Profimedia

NEVJEROJATAN tjedan imala je Barcelona pobijedivši u samo tri dana razmaka noćnu moru iz prethodnih sezona i najvećeg rivala. Bayern je stradao rezultatom 4:1, a zatim je i Real Madrid dobio porciju od četiri komada na Bernabeuu. 

Produžila je time impresivan niz rezultata od početka sezone - 12 pobjeda iz 14 utakmica i vrlo atraktivnu igru nitko nije mogao očekivati, posebno nakon razočaravajuće prošle sezone i relativno mirnog ljeta kada je Barcelona u pitanju. Ipak, o tome ljetu jednog dana moglo bi se pričati kao o povijesnome, jer je na klupu sjeo Hansi Flick.

Flick uspijeva tamo gdje je Xavi posustao

U najtežim trenutcima moderne povijesti Barcelone Xavi je preuzeo potpuno razorenu ekipu, stabilizirao ju, vratio vjeru u La Masiju i osvojio nekoliko trofeja. Ali negdje tijekom prošle sezone stvari su krenule nizbrdo i sezona u kojoj se od Xavija očekivala nadogradnja postala je puko preživljavanje. Bilo je sasvim jasno da Barca može i mora igrati bolje i klub se, iako na vrlo upitan način, odlučio razići s Xavijem te na klupu posjesti Nijemca Hansija Flicka. 

Kao čovjek koji nema nikakve veze s tradicijom kluba, Flick nije uživao inicijalnu podršku i entuzijazam navijača, a nije dobio ni pretjeranu podršku uprave kluba u obliku pojačanja. Transfer Danija Olma u tom trenutku činio se kao nepotreban luksuz jer Barcelona je na nekoliko drugih, važnih pozicija imala ogroman nedostatak u individualnoj kvaliteti.

Usprkos tome, Flicku od početka sezone gotovo sve polazi za rukom. Barcelona pobjeđuje, igra atraktivno na obje strane terena, zabija nevjerojatan broj (3.3) pogodaka po utakmici, a ovoga tjedna pregazila je i dvije ponajbolje ekipe na svijetu, istovremeno značajno se oslanjajući  na srce nogometnog kluba Barcelone - njenu akademiju. Tamo gdje se Xavi pogubio, Flick rastura.

Suludo visoko postavljena obrana

Nijemac je uveo niz taktičkih promjena u odnosu na Xavija, uključujući i odstupanje od Barcine standardne 4-3-3 formacije i prelazak na 4-2-3-1 formaciju, ali se među njima posebno ističe način na koji se momčad brani. Barcelona sada igra agresivan centralni presing koji nastoji protivnika što prije otjerati prema aut-liniji gdje ekipa ima velike radnike i fizički impozantne igrače, što dugo godina nije bio slučaj.

Oba para bek-krilo, s jedne strane Alex Balde i Raphinha, a s druge Jules Koundé i Lamine Yamal, iznimno su odgovorna, brza, izdržljiva i dobra u jedan-na-jedan duelima. Takav presing omogućava Barceloni da brzo vraća loptu u svoj posjed, ali i kad protivnik stabilizira posjed i ostvari progresiju, Barca ima rješenje, tzv. offside zamku.

Zamka je prošla kroz mnoge iteracije kroz taktičku povijest nogometa, no u modernijoj fazi teško je pronaći ekstremniju od trenutne Barcelonine. Statistika govori dovoljno: od svih 96 ekipa u ligama Petice, Barcelona ima najviše iznuđenih zaleđa (77), a prvom pratitelju Brightonu bježi za više od dvostruko (35). Samo je Kylian Mbappé u jučerašnjoj utakmici imao osam zaleđa, a Real ukupno 12, najviše u utakmici La Lige u posljednjih 12 godina.

Ideja takve obrane je jasna - suziti prostor protivniku i staviti što veći pritisak na njegovu veznu i obrambenu liniju, a kada su oni primorani na okomite lopte, umjesto utrkivanja s brzim napadačima cilj je ostaviti ih u nedozvoljenoj poziciji. Pomalo je bizarno koliko je na trenutke takva postavka izgledala riskantno i treba vidjeti hoće li se protivnici u nastavku sezone prilagoditi ovome ekstremu.

Iznimno efikasan napad

S druge strane terena stvari izgledaju još bolje jer Barca je uvjerljivo prva i po postignutim golovima u ligama Petice. Postigla ih je čak 37 u 11 utakmica, dok je drugi PSG na tek 25. Dodala je tome i 10 golova u tri utakmice Lige prvaka. Flick nije puno mijenjao u napadu u odnosu na kraj Xavijeva mandata kada je Barca igrala solidno, ali se individualna izvedba igrača podigla za nekoliko razina.

Flick je podesio nekoliko detalja u vezi suradnje prednje trojke pa tako Raphinha više nikada ne započinje utakmice na desnom krilu, a njemu, Yamalu i Robertu Lewandowskom približio je najofenzivnijeg veznjaka formirajući 4-2-3-1 formaciju. Ta, naizgled mala, promjena potpuno je otključala napad. 

Barca sada ima vrlo balansiranu prednju trojku. Nakon teške sezone Lewandowski ponovo izgleda kao mladić - osim što nemilosrdno trpa, sjajno surađuje s veznim redom i krilima igrajući leđima od gola i nudeći se kao opcija za duge lopte. 17-godišnji Yamal iz utakmice u utakmicu napreduje i pokazuje raskoš svog talenta.

U malome prstu ima sve elemente elitnog kreativca - dribling, dodavanja, ubačaje - i nerijetko je primarni kreator svega dobrog u Barceloninom napadu. Raphinha je treći zub ovog trozupca i najviše profitira novom ulogom. Neumorno radi bez lopte i sjajna je opcija u kontranapadu, a kad završava akcije, radi to vrlo efikasno. Već ima 10 golova i 7 asistencija ove sezone i zaslužuje poseban tekst.

Najuzbudljivija ekipa na svijetu

Dodatno, element kojim je Flick kupio navijače, ali i riješio niz problema, je povjerenje u La Masiju. Iako se nalaze u sjeni nevjerojatnog Yamala, igrači poput Paua Cubarsíja, Marca Casada i Fermina Lopeza, a i nekolicine drugih, potpuno opravdavaju šanse koje im Flick daje. Ne treba zaboraviti da je Barcelona u sezonu ušla s nizom ozljeda ključnih igrača koje i dalje traju, ali su mladići te izostanke potpuno nadoknadili.

Primjerice 20-godišnji Casado, koji je do ovoga ljeta igrao u Barceloninoj B ekipi u trećem rangu španjolskog nogometa, izgleda kao veznjak sa stotinama nastupa na najvišoj razini, a na trenutke je potpuno dominirao sredinom terena protiv Bayerna i Reala. Time je ovaj mladić pokazao da razvoj igrača nije linearan i da ne mora svatko biti Yamal ili Leo Messi da bi dobio priliku.

Barcelonin niz dobrih rezultata na početku sezone time djeluje još slađi jer Barceloni nije bitno samo pobjeđivati najveće rivale, bitno joj je da to radi na “ispravan” način s domaćim klincima. 

O velikim trofejima je, pak, prerano govoriti jer još uvijek nije poznato može li Barca zadržati ovakav tempo kroz 50 ili 60 utakmica, ali je jedna stvar kristalno jasna - Hansi Flick je ponovno učinio Barcelonu najuzbudljivijom ekipom na svijetu.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.