Najveća nada hrvatske atletike osvojila zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Foto: Profimedia

MLADA hrvatska atletičarka Jana Koščak (18) ostvarila je sjajan uspjeh na Svjetskom juniorskom prvenstvu (U-20) u Peruu. Osvojila je zlatnu medalju u sedmoboju i tako Hrvatskoj donijela prvo zlatno odličje sa Svjetskog juniorskog prvenstva nakon 10 godina kada je Martin Marković osvojio zlato u bacanju diska. Koščak je i seniroska rekorderka Hrvatske u sedmoboju, a taj rekord je srušila sa samo 17 godina.

Mlada Varaždinka preuzela je vodstvo nakon druge discipline, skoka u vis, a u posljednju disciplinu, utrku na 800 metara, ušla je s prednošću od 40 bodova ispred Švicarke Lucije Acklin (što je više od tri sekunde u kontekstu utrke na 800 metara) te čak 273 boda ispred trećeplasirane Australke Mie Scerri. Time je već prije početka utrke osigurala barem srebrnu medalju, pod uvjetom da ne dođe do ozljede ili nekog drugog problema koji bi je spriječio da završi utrku.

Osmo zlato za Hrvatsku na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Koščak je taktički započela utrku, prateći tempo svoje jedine konkurentice za zlato tijekom prvih 600 metara. Zatim ju je u posljednjih 200 metara prestigla i prošla ciljem kao četvrta s vremenom 2:24.56. Na kraju je Koščak osvojila zlatnu medalju s ukupno 5807 bodova, dok je Acklin završila druga s 5755 bodova. Broncu je, zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi u utrci na 800 metara, osvojila Čehinja Adela Tkačova s 5601 bodom.

Koščak je tako osvojila ukupno 14. medalju za Hrvatsku na Svjetskom juniorskom prvenstvu u atletici i osmo zlato, pridruživši se Blanki Vlašić (dvaput), Ivani Brkljačić (dvaput), Edisu Elkaseviću, Danijeli Grgić i Markoviću na ekskluzivnom popisu hrvatskih osvajača zlatnih medalja.

Uz njezin sjajan uspjeh, ističe se i odlično treće mjesto Vite Barbić, europske prvakinje do 18 godina, u kvalifikacijama bacanja koplja. Vita će se u noći s petka na subotu također boriti za medalju, nakon što je u trećoj seriji bacila koplje na 52.54 metra, čime se pozicionirala kao kandidatkinja za najviša mjesta u finalu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.