Najveći promašaj u povijesti Premier lige

Foto: Profimedia

MANCHESTER UNITED napravio je cijeli niz loših prosudbi u dovođenju igrača u eri nakon sir Alexa Fergusona, posebno na krilnim pozicijama. Igrači poput Angela Di Marije, Memphisa Depaya i Alexisa Sancheza nisu opravdali goleme odštete i nisu klubu ostavili puno izbora nego da prihvati značajne gubitke u odnosu na početnu investiciju, piše Goal.com.

Jadon Sancho slijedi sličan put nakon transfera od 85 milijuna eura na Old Trafford iz Borussije Dortmund 2021., a sprema mu se odlazak u siječnju nakon javnog sukoba s Erikom ten Hagom. Ali, u Unitedovu obranu, u svim tim potezima barem je bilo logike jer su uložili u igrače s bogatim iskustvom na najvišoj razini ili u one s potencijalom da postanu najbolji u svojoj generaciji.

Antony se, s druge strane, nije uklapao ni u jednu od tih logika. Brazilac je u Ajax došao iz Sao Paula za samo 15 milijuna eura u srpnju 2020. i proveo je dvije godine na Johan Cruyff Areni pod Ten Hagom prije nego što je za Nizozemcem na Old Trafford došao prošlog ljeta.

Ajax je strašno profitirao na Antonyju, koji je rangiran na 19. mjesto po golovima (18), sedmo po asistencijama (8) i 21. u stvorenim šansama (75) u Eredivisie u sezonama 2020./21 i 21/22. United nije samo preplatio krilnog napadača nego ga je Ajax oderao iznudivši 95 milijuna eura.

Antony je odlično krenuo u Manchesteru postavši prvi igrač koji je zabio u prva tri premierligaška nastupa za United, ali jasne mane u njegovoj igri uskoro su postale očite. Tako je 23-godišnjak svoju prvu sezonu završio sa samo osam golova, a još nije ni zabio ni asistirao u devet nastupa ove sezone.

Nema jasnih znakova poboljšanja u njegovoj igri i Crveni vragovi rijetko predstavljaju opasnost po desnoj strani kad je on u početnoj postavi. Već je jasno da Antony nema ono što je potrebno da uspije u klubu poput Uniteda.

Pod ugovorom je do 2027., ali ne bi imalo smisla pustiti da mu vrijednost i dalje pada. United mora smanjiti gubitak na Antonyju što je prije moguće, kao što se vidjelo i u njegovoj posljednjoj jadnoj izvedbi u mančesterskom derbiju.

"Apsolutno smiješno"

Antony je ostao na klupi za početak prvog ovosezonskog okršaja s rivalom Manchester Cityjem u nedjelju i vidjelo ga se kako trese glavom nakon što je Ten Hag upotrijebio prve tri zamjene, a on nije bio među njima.

Nije dobio priliku sve do 86. minute, kad je United već gubio 3:0, i nije pokazao puno zanimanja da pomogne momčadi u pokušaju ne baš izvjesnog preokreta. Umjesto toga, u završnim minutama brazilskog je reprezentativca Jeremy Doku dvaput prošao jedan na jedan, na što je ovaj u frustraciji zamahnuo nogom prema njemu.

Doku je zauzvrat dvaput mahnuo prstom pred Antonyjevim licem, a zvijezda Uniteda ljutito je pokušala odgurati njegovu ruku prije nego što su ih suigrači razdvojili. Kad se prašina slegla, sudac Paul Tierney odlučio je da je žuti karton dovoljna kazna za Antonyja, na nevjericu Unitedove legende Garyja Nevillea.

"To je apsolutno smiješno, to je za isključenje", govorio je Neville komentirajući utakmicu na Sky Sportsu. "Apsolutno suludo od Antonyja. Ovo je sramotno."

Doku se ipak posljednji smijao jer se na društvenim mrežama narugao Antonyju nakon posljednjeg zvižduka. Belgijac je objavio sliku njihovog sukoba uz poruku: "Ostanite mirni. Manchester je plav."

Nije to bio prvi put da se Antony zakačio s protivnikom niti će biti posljednji. Obično je on taj koji provocira prekršaje, ali razlika između njega i Dokua je u tome što on svojoj momčadi rijetko stvara prilike za gol.

On je usijana glava s precijenjenim mišljenjem o sebi, što zasniva na varljivom statusu koji uživa u Ten Hagovom sastavu. Antony se ne bi ni približio prvoj postavi u bilo kojoj drugoj od šest najboljih momčadi Premier lige - samo je imao sreće da Ten Hag ne zna tražiti igrače mimo onih s kojima je radio u prošlosti.

Zna raditi samo jedno

Antonyja se redovito kritiziralo zbog razmetljivosti prošle sezone, a bivši Unitedov veznjak Paul Scholes otišao je toliko daleko da je bivšu zvijezdu Ajaxa nazvao klaunom nakon što je nepotrebno izveo okret od 360 stupnjeva u utakmici Europa lige.

United ima nasušnu potrebu za krilom koje napada svog čuvara i šalje lopte u šesnaesterac nakon dolaska danskog napadača Rasmusa Hojlunda za 75 milijuna eura, ali Antony nipošto ne izgleda sposobno da 20-godišnjaka opskrbljuje kvalitetnim ubacivanjima.

Antony će često proći svog čuvara atraktivnim driblingom, ali mu i dopustiti da ga opet uhvati i tako usporiti napad Uniteda. Estetiku pretpostavlja učinkovitosti i nevjerojatno je predvidljiv.

Kad primi loptu, znate da mu ju je jedini cilj unijeti u šesnaesterac. Braniči ga brzo mogu zatvoriti jer Antony kao da uopće nema desnu nogu, a ni potrebnu brzinu. Iscrpljujuće je gledati ga kako iz utakmice u utakmicu utrčava u istu slijepu ulicu. Ten Hag je uvijek zagovarao brze razmjene dodavanja i odlučne kontranapade, ali ne vidi da Antony sprječava njegovu momčad da zaigra punim potencijalom.

"Generalno, konačni produkt je neizmjerno važan u nogometu", rekao je bivši Unitedov napadač Andy Cole za Betfred u kolovozu. "Stvara li Antony šanse za suigrače? Ne baš. Pridonosi li golovima? Ne baš. Da igram u momčadi s krilom takvog renomea, kao središnji napadač ne bih bio sretan ako mi ne šalje dovoljno asistencija jer moj je posao da zabijam golove. Ne smatram da je učinio dovoljno, s obzirom na sve prilike koje je dobio u Manchester Unitedu."

Distrakcije izvan terena

Za Unitedom je očajan početak sezone 2023./24., a Ten Hag se muči kako bi nadogradio temelje postavljene u uspješnoj prvoj sezoni za kormilom, u kojoj je osvojio Carabao kup i završio među prva četiri u Premier ligi.

Sigurno nije pomoglo to što su, kad je nova sezona započela, još divljale spekulacije o tome da će obitelj Glazer prodati klub, a još nije bila pala ni odluka o tome treba li vratiti Masona Greenwooda u prvu momčad.

Greenwood je bio suspendiran otkako je uhićen pod sumnjom na silovanje i napad u siječnju 2022., ali sve optužbe su odbačene u veljači. United je naposljetku odluku o rastanku s napadačem objavio 21. kolovoza, nakon čega je ovaj otišao u Getafe na posudbu.

Ali manje od tri tjedna kasnije klub se suočio s još gorim optužbama, a Antonyju je odobreno izbivanje nakon što je njegova bivša djevojka Gabriela Cavallin policiji podnijela višestruke žalbe protiv njega.

Cavallin je u šokantnom intervjuu za brazilski UOL optužila Antonyja da ju je napao dok je bila trudna i tvrdila da je bacio čašu na nju te joj prijetio da će je izbaciti iz automobila u vožnji. Slučaj je pod istragom policije u Manchesteru i Sao Paulu.

United je Antonyjev povratak u klub potvrdio 29. rujna jer igrač još nije bio uhićen ni u Ujedinjenom Kraljevstvu ni u Brazilu. Ipak, policijska istraga još traje i klub prati situaciju.

Antony i Cavallin objavili su i razna priopćenja u medijima, što se pokazalo kao neželjeni publicitet za United nakon ionako turbulentne prve polovine godine. Ostaje vidjeti hoće li Antony biti kažnjen za bilo što, ali cijela je saga samo donijela još negativnosti.

United je morao i potvrditi da je i sam provjeravao Antonyja prije transfera jer nije otkrio optužbe za napad koje je žena protiv njega podnijela više od tri mjeseca prije njegovog dolaska iz Ajaxa na Old Trafford.

Panična kupnja

Ten Hag zaslužuje najviše kritika za dovođenje Antonyja, ali United se trebao znati povući iz pregovora kad je Ajax nastavio povećavati traženu odštetu. Kad su ga u užarenoj raspravi na društvenim mrežama pitali o transferu, Neville je okrivio Glazere, ali i natuknuo da su preplatili i Casemira kad su ga doveli iz Real Madrida za 80 milijuna eura.

"Kontekst Antonyja. Upravo smo bili izgubili od Brightona i Brentforda i klub je, kao i obično, bio u reaktivnoj panici te je odobrio dovođenje Casemira i Antonyja", napisao je Neville na Twitteru. "Glazeri su krivi za paniku i nedostatak vodstva! Činili su to posljednjih 10 godina. Cristiano Ronaldo ide u City i panika. Alexis Sanchez ide u City i panika. Ajax nije mogao vjerovati koliki su mu novac ponudili. Vlasnici i direktori odobravaju transfere. Slažem se da Antony mora biti bolji, ali nisu ga smjeli ni dovesti pod tim okolnostima."

Ima smisla da su Unitedovi dužnosnici pod pritiskom napravili nekoliko jakih transfera nakon što je njihov novi menadžer mandat započeo s dva štetna poraza. Pitanje je: Može li se pogreška ispraviti? 

Glazeri su spremni prodati manjinski udio u klubu sir Jimu Ratcliffeu, koji želi punu kontrolu nad nogometnim pitanjima prije mogućeg potpunog preuzimanja kroz koju godinu. Ratcliffe je navodno imao primjedbi na nedavne transfere prilikom istraživanja poslovanja zbog moguće kupnje kluba i nada se da će otkup 1.3 milijarde funti dionica dovršiti prije početka siječanjskog prijelaznog roka.

Osim promjene Unitedove politike kupovanja igrača, Ratcliffe se mora riješiti i balasta u ekipi, a Antony je idealan početak. Potencijalnih kupaca za Antonyja ne bi trebalo nedostajati jer je i dalje mlad igrač pred kojim je tek vrhunac karijere. Unitedu bi bilo pametno da ga tako predstavi kupcima, ali svakako će se morati pomiriti s još jednim velikim gubitkom. Bili bi sretni da dobiju samo pola originalne odštete koju su platili s obzirom na to koliko je loše Antony izgledao u slavnom crvenom dresu.

United bi mogao dobro proći i s posudbom, posebno ako je u dogovor uključena opcija otkupa. Ni Ten Hag se vjerojatno neće buniti jer su apeli da ga se otpusti sve glasniji kako momčad sve više zaostaje na ljestvici Premier lige.

"Najveća pogreška u povijesti Uniteda"

Nakon djetinjastog ispada protiv Cityja, nije izgledno da će se Antony vratiti u Ten Hagovu postavu. I Bruno Fernandes i Mason Mount mogu po potrebi igrati na desnom krilu, a Unitedov trener mogao bi čak i eksperimentirati s Alejandrom Garnachom na toj poziciji ili pomaknuti Dioga Dalota naprijed.

Antony ima mnoštvo vještina i gromovitu lijevu nogu, ali ne zna kako najbolje iskoristiti svoje najbolje atribute. Glavni razlog zašto je tako dugo opstao je to što se zaista trudi u obrani, što je pomoglo Ten Hagu da vrši visoki presing prošle sezone. Ali to nije dovoljan razlog da Antony ostane u momčadi.

Igrač od 95 milijuna eura mora biti u stanju sam rješavati utakmice, bilo odigravanjem ključnog pasa ili postizanjem gola ni iz čega. Ipak, kad Unitedu treba nešto posebno da otvori obranu, Antony je posljednji igrač na kojeg se može osloniti.

Ten Hag će trebati maksimalan broj bodova iz sljedeća tri premierligaška susreta, u kojima će United gostovati kod Fulhama i Evertona te kod kuće dočekati Luton. Sva tri protivnika vjerojatno će igrati u niskom bloku kako bi zatomili United, kojem će trebati više kreativnih igrača poput Fernandesa, Marcusa Rashforda i Hojlunda da ispuni taj cilj.

Protivnik će biti u početnoj prednosti ako Antony starta jer mu nedostaje imaginacije, brzine i osnovne nogometne inteligencije da zaista ostavi trag u toliko velikom natjecanju kao što je Premier liga.

Prije nego što je Antonyjev transfer na Old Trafford bio potvrđen, popularni Ajaxov navijački profil The European Lad objavio je zloslutnu poruku Unitedovim navijačima na Twitteru, koja je od tada sakupila 9000 lajkova. "Govorim ovo iz objektivnog gledišta: napravit ćete najveću pogrešku u povijesti Unitedovih transfera ako ga platite 100 milijuna eura", pisalo je.

Kako sad u Unitedu žale što su se oglušili na to upozorenje... Bilo je puno velikih pogrešaka koje su klubovi u Premier ligi činili kroz godine, ali Antony se već ističe kao najveća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.