Nastavak srpskog debakla. Najgori su u Europi, ispred njih su San Marino i Gibraltar

Foto: EPA

PROŠLOG tjedna objavili smo članak o epskom debaklu Srba u Europi. Tada im je iz Europe već na prvoj prepreci ispao Radnički, dok je Vojvodina ispala iz Europske lige u Konferencijsku nakon poraza od Ajaxa. Stravično loš skor Srba u europskim natjecanjima u zadnje dvije sezone nastavio se i u trećim pretkolima eurokupova.

Tako je Partizan izgubio u Europskoj ligi s 1:0 od švicarskog Lugana na domaćem terenu. Osim njih, igrala je i Vojvodina koja je u Konferencijskoj ligi izgubila u Sloveniji od Maribora 2:1. Tako bi se Srbiji lako moglo dogoditi da joj tri kluba ispadnu iz Europe te ostanu na Crvenoj zvezdi i TSC-u, koji maju direktan plasman u playoff rundu Lige prvaka, odnosno Europske lige.

Potpuni debakl

Nevjerojatno zvuči podatak da srpski klubovi u zadnjih 37 utakmica imaju čak 33 poraza te po dvije pobjede i remi. Partizan i Radnički su jedini koji su u tom periodu uspjeli pobijediti nekog, a Partizan je jedini tamošnji klub koji je u zadnje dvije sezone ostvario europski prolaz - lani protiv azerbajdžanskog Sabaha na penale.

Zbog svega ovog je SuperSport hrvatska nogometna liga prešla Srbiju i postala 20. liga Europe. SHNL je prošle sezone zaradio ukupno 5875 bodova za koeficijent, a srpska liga tek 1.4. U tekućoj sezoni Hrvatska "vodi" s 0.625 prema 0.2, a Srbija će imati šansu stići Hrvatsku s obzirom na to da obje zemlje još uvijek imaju po četiri predstavnika u Europi.

Srbija je najgora. Iza je Andore, Gibraltara i San Marina

Koliko su srpski klubovi grozni u Europi ove sezone svjedoči i to što su na njenom početku sa skorom od jedne pobjede i sedam poraza na 54. mjestu u Europi, dakle zadnji. Iza Srbije su tako i patuljci poput Andore, Gibraltara i San Marina. 

Rezultati srpskih klubova u Europi zadnje dvije sezone u kvalifikacijama: 

Sezona 2023./24.

Braga - TSC Bačka Topola 7:1 (ispali u grupu Europske lige, tamo osvojili jedan bod uz gol-razliku 6:19)

Crvena zvezda (direktan plasman u grupu Lige prvaka, osvojila jedan bod uz gol-razliku 7:15)

Olympiacos - Čukarički 6:1 (ispao u skupine Konferencijske lige, 0 bodova uz gol-razliku 2:16)

Apoel - Vojvodina 4:2

Partizan - Sabah 2:2 (prolaz na penale)

Nordsjælland - Partizan 6:0

Sezona 2024./25.dosad

Dinamo Kijev - Partizan 9:2

Ajax - Vojvodina 4:1

Mornar - Radnički 2:2 (prolaz Mornara na penale)

Partizan - Lugano 0:1 (predstoji uzvrat)

Maribor - Vojvodina 2:1 (predstoji uzvrat)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.